10
01/2013
0

Oscar-jelöltek 2013

oscar_l.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ismét itt az év eleje, tehát jön a Golden Globe és az Oscar! Természetesen idén is csokorba szedtem a legnevesebb filmes elismerés főbb kategóriáinak jelöltjeit. Most is igyekszem majd tippelgetni, hogy szerintem ki lesz a végső befutó és hát persze most is megnevezem azt, akikért én személy szerint szorítok a jelöltek közül. Ahogy pedig eddig, úgy most is kitérek majd arra, ha egy adott kategóriánál nem értek egyet valamelyik jelölttel és találtam volna érdemesebb filmet/személyt. De ne szaporítsuk tovább a szót, jöjjenek az idei jelöltek!

LEGJOBB FILM
Zero Dark Thirty
Lincoln
Napos Oldal
Szerelem
A Messzi Dél Vadjai
Django Elszabadul
A Nyomorultak
Pi Élete
Az Argo-Akció

Melyik a legesélyesebb: Idén a lehetséges 10 helyből 9-et használt ki az Akadémia, egyébként tavaly is így tett. Nagyon nehéz megtippelni, hogy Oszkár bácsi éppen milyen hangulatban lesz, de abban biztos vagyok, hogy a Lincon, a Napos Oldal, a Pi Élete hármasa fog dönteni, én magam egyébként az utóbbi felé hajlok.

Melyikért szorítok: Spielbergnek bármikor, de mivel ez a filmje nem olyan erős és már amúgy is agyonnyerte magát, én azt mondom, hogy legyen a Napos Oldal! Itt jegyezném meg egyébként, hogy ha az Akadémia csak hangyányit is bátor lenne, a 10-ik helyen ott lenne A Sötét Lovag: Felemelkedés nem csak a film, hanem az egész trilógia elismeréseként.

LEGJOBB RENDEZŐ
Steven Spielberg (Lincoln)
David O. Russell (Napos Oldal)
Michael Haneke (Szerelem)
Benh Zeitlin (A Messzi Dél Vadjai)
Ang Lee (Pi Élete)

Ki a legesélyesebb: Úgy gondolom, hogy hiába van itt most a Mágus, a díj Ang Lee és David O. Russell között dől majd el. Persze az is előfordulhat, hogy Oszkár meg akar lepni és akkor vagy Haneke, vagy Zeitlin lesz a győztes, de szerintem ez a verzió nem igazán életképes.

Kiért szorítok: Egyértelműen David O. Russellnek. Kiváló rendező és kijár neki az elsimerés, amit már két éve A Harcosért is kijárt volna neki.

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Bradley Cooper (Napos Oldal)
Hugh Jackman (A Nyomorultak)
Joaquín Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Kényszerleszállás)

Ki a legesélyesebb: Itt egyértelműen Day-Lewist tartom a favoritnak, személy szerint nagyon meg lennék lepődve ha nem ő lenne a befutó. Nagy amerikai jelképet alakít, ráadásul mindenki áradozik róla, így szerintem a másik négy kiváló színésznek be kell majd érnie a gratulációval.

Kiért szorítok: Öt remek színész, de nálam Day-Lewis és Jackman a favorit. Remélem kettőjük közül kerül ki a győztes.

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ
Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Emmanuelle Riva (Szerelem)
Jennifer Lawrence (Napos Oldal)
Naomi Watts (A Lehetetlen)
Quvenzhané Wallis (A Messzi Dél Vadjai)

Ki a legesélyesebb: Nagyon nehéz kérdés. Watts és Chastain nagyon nagy esélyesei a díjnak, de még Riva is lehet befutó, ha az Akadémia meglepetést akar. Lawrence-t sem zárnám ki, de szerintem a kora miatt még „kispadoztatják”.

Kiért szorítok: Egyértelműen Jennifer Lawrence-nek. Meglátni és beleszeretni egy pillanat műve volt. Emberileg és színészi kvalitásait tekintve is óriási értéket képvisel a Hollywoodnak nevezett giccstengerben. Nagyon szeretném ha a végén ő emelhetné magasba a szobrot, de mint fentebb is írtam, szerintem nem adják oda neki azzal az indokkal, hogy „még fiatal, van ideje”.

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ
Christoph Waltz (Django Elszabadul)
Robert De Niro (Napos Oldal)
Alan Arkin (Az Argo-Akció)
Philip Seymour-Hoffman (The Master)
Tommy Lee Jones (Lincoln)

Ki a legesélyesebb: Kettőt és könnyebbet. Elképesztő ennek a kategóriának a mezőnye, tele félelmetes nevekkel, akik mindegyike már korábban elnyerte ezt a díjat és éppen ebben ebben a kategóriában. Úgy gondolom, hogy Arkint leszámítva mindenki egyenlő esélyekkel indul, viszont nem tudom, hogy Az Argo-Akció szereplője mit is keres itt, mikor az a szerep egyáltalán nem volt kihívás a számára, őt meglehetősen kakukktojásnak érzem ezúttal.

Kiért szorítok: Mindegyik színészt imádom, de én a négy esélyes közül Waltznak szurkolok, egyrészt mert „szomszéd”, másrészt mert az Akadémia egy picivel, de inkább a hazai srácokat fogja előnyben részesíteni itt.

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ
Anne Hathaway (A Nyomorultak)
Helen Hunt (The Sessions)
Amy Adams (The Master)
Sally Field (Lincoln)
Jacki Weaver (Napos Oldal)

Ki a legesélyesebb: Anne Hathaway nevét annyira nyomják, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy ne ő nyerjen. Úgy gondolom, ez az egyik legegyértelműbb kategória.

Kiért szorítok: Egyértelműen Hathaway-nek, imádnivaló és rendkívül tehetséges, kijár neki az elismerés. Mellette még Amy Adamsért szurkolok. Kiváló színésznő, nem egy jelöléssel a háta mögött, maradéktalanul elégedett lennék akkor is, ha ő nyer.

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV
Django Elszabadul (Quentin Tarantino)
Szerelem (Michael Haneke)
Kényszerzleszállás (John Gatins)
Holdfény Királyság (Wes Anderson és Roman Coppola)
Zero Dark Thirty (Mark Boal)

Ki a legesélyesebb: Ez sem egyszerű kérdés, mert ez pont az a kategória ahol vígaszdíjat kaphat a Django Elszabadul és a Holdfény Királyság is, szerintem ebből a kettősből kerül majd ki a győztes. A Bigelow/Boal páros három éve már nyert, másodszor nem jön be a „hősamerikai katonák” vonal, mégha akkor tökéletesen megérdemelt is volt a győzelmük.

Kiért szorítok: én a Kényszerleszállás sikeréért drukkolok, tartalmát tekintve ez a legérdekesebb és legtöbb tartalommal bíró is.

LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV
Napos Oldal (David O. Russell)
Lincoln (Tony Kushner)
Pi Élete (David Magee)
Az Argo-Akció (Chris Terrio)
A Messzi Dél Vadjai (Lucy Alibar és Benh Zeitlin)

Ki a legesélyesebb: Szintén nem egyértelmű, bár a legnagyobb eséllyel itt a Napos Oldal és a Pi Élete csapnak össze, viszont A Messzi Dél Vadjai is okozhat meglepetést. Az Argo-Akció jelenlétét itt sem érzem annyira megérdemeltnek, szerintem nem volt az a film annyira jól megírva, hogy az év legjobbjai közt legyen.

Kiért szorítok: A Pi Élete a mondanivaló miatt számíthat a „támogatásomra”, a Napos Oldal Russell miatt, főleg a többi díj alakulásának függvényében. Ha e kettő közül kerül ki a győztes, akkor elégedett leszek.

LEGJOBB OPERATŐR
Anna Karenina (Seamus McGarvey)
Django Elszabadul (Robert Richardson)
Pi Élete (Claudio Miranda)
Lincoln (Janusz Kaminski)
Skyfall (Roger Deakins)

Ki a legesélyesebb: Megannyi elismert operatőr, ám szerintem Claudio Miranda lesz a győztes, a Pi Élete lélegzetelállító képeiért. Kaminski jelölését kicsit rutinnak érzem, azt pedig, hogy Deakins a Skyfallal mi az istent keres itt, azt nem nagyon fogom megérteni.

Kiért szorítok: Egyértelműen Claudio Miranda győzelmét szeretném látni. Azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy Wally Pfister A Sötét Lovag: Felemelkedésért mindenképpen helyet érdemelt volna a jelöltek között.

LEGJOBB FILMZENE
Pi Élete (Mychael Danna)
Skyfall (Thomas Newman)
Anna Karenina (Dario Marianelli)
Lincoln (John Williams)
Az Argo-Akció (Alexandre Desplat)

Ki a legesélyesebb: Úgy érzem, hogy Mychael Danna lesz a befutó, de Dario Marianelli talán okozhat meglepetést. Alexandre Desplat és Thomas Newman jelölése előtt is döbbent értetlenséggel állok, mikor Hans Zimmer A Sötét Lovag: Felelmelkedésért egyértelműen helyet érdemelne.

Kiért szorítok: Nálam John Williams neve egyet jelent a filmzenével, szóval akármi is van, ő mindig favorit lesz nálam, ám abszolút boldog lennék, ha Danna lenne a befutó. Kiváló zeneszerző és kijárna neki a díj.

LEGJOBB BETÉTDAL
Before My Time (Chasing Ice)
Everybody Needs A Best Friend (Ted)
Pi’s Lullaby (Pi Élete)
Skyfall (Skyfall)
Suddenly (A Nyomorultak)

Melyik a legesélyesebb: Bárki lehet a befutó, én azért erősen hajlok afelé, hogy A Nyomorultak lesz a győztes.

Melyikért szorítok: Végighallgatva az összes dalt nálam A Nyomorultak az első számú és tulajdonképpeni egyetlen favorit. Ez sokat elmond a többi dal végtelenül vontatott és unalmas mivoltáról is.

LEGJOBB HANG
Az Argo-Akció
Pi Élete
A Nyomorultak
Lincoln
Skyfall

Melyik a legesélyesebb: Szerintem ezt a díjat a Skyfall fogja kapni, mint az idei év divat-közönségfilmje, de természetesen lehet, hogy Oszkár bácsi hagyománytisztelőbb lesz, így a Pi Élete és a Lincoln is győzhet, nem megfeledkezve A Nyomorultakról, ami musical lévén abszolút lehet favorit.

Melyikért szorítok: Bármelyik, csak ne a Skyfall. Én egyébként személy szerint ezt Az Argo-Akciónak adnám. Ismét halkan jegyzem meg, hogy Christopher Nolan Batman-mozijának itt is helye lenne.

LEGJOBB HANGVÁGÁS
Django Elszabadul
Az Argo-Akció
Skyfall
Pi Élete
Zero Dark Thirty

Melyik a legesélyesebb: Ez is technikai kategória, győzhet bármelyik, de sajnos itt is a Skyfallt érzem befutónak, azonban remélem, hogy nem így lesz.

Melyikért szorítok: Akárcsak az előbb, bárki, csak ne a Skyfall. Nyerjen bárki a másik négy jelöltből.

LEGJOBB VÁGÁS
Az Argo-Akció
Zero Dark Thirty
Pi Élete
Lincoln
Napos Oldal

Melyik a legesélyesebb: Van egy olyan érzésem, hogy ez vagy Az Argo-Akció lesz, vagy a Zero Dark Thirty. A másik három akkor lehet befutó, ha az akadémia akar egy Nagy Győztest. Ha azonban szórni akar, akkor az első kettőre tippelnék.

Melyikért szorítok: Nálam Az Argo-Akció abszolút favoritja ennek a kategóriának.

LEGJOBB LÁTVÁNY
Anna Karenina
Lincoln
A Nyomorultak
Pi Élete
A Hobbit: Váratlan Utazás

Melyik a legesélyesebb: Akármelyik, bár szerintem a kevés jelölése miatt itt az Akadémia Peter Jacksonnak fog nyalizni, így A Hobbit lesz a befutó.

Melyikért szorítok: Nyerjen A Nyomorultak, én azt mondom, bár Batman itt is jelölést érdemelt volna és akkor a John Cartert még nem is melítettem.

LEGJOBB JELMEZ
Anna Karenina
A Nyomorultak
Lincoln
Tükröm Tükröm
Hófehér és a Vadász

Melyik a legesélyesebb: Hiába két Hófehérke-film, itt a három kosztümös eposz közt dől el a csata, nagy valószínűséggel A Nyomorultak és a Lincoln két fő esélyes.

Melyikért szorítok: A Nyomorultak a favoritom és lehet valakinek unalmas már, de A Sötét Lovag trilógia záródarabja itt is helyet követel magának.

LEGJOBB SMINK
Hitchcock
A Hobbit: Váratlan Utazás
A Nyomorultak

Melyik a legesélyesebb: Három kiváló teljesítmény, de szerintem ezt a díjat a Hitchcock úgy elviszi, mint a szél.

Melyikért szorítok: Hitchcock vagy A Nyomorultak. A Hobbit nálam ha kicsivel is, de gyengébb.

LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTUSOK
A Hobbit: Váratlan Utazás
Pi Élete
A Bosszúállók
Hófehér és a Vadász
Prométheusz

Melyik a legesélyesebb: Szerintem sokan a Prométheuszra és A Hobbitra szavaznának, de valami azt súgja az Akadémia vicces kedvében lesz és a Pi Élete lesz a befutó.

Melyikért szorítok: A jelöltek közül én a Prométheuszt érzem a legerősebbnek, de A Hobbit és a Pi Élete is megérdemelten van itt, ellentétben a Hófehér és a Vadásszal és A Bosszúállókkal, amik minőségi, de nem kiemelkedő effektekkel bírnak. Közben egy minden ízében elképesztő John Carter nem kaphat jelölést, csak mert bukott.

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM
Merida a Bátor
Frankenweenie: Ebcsont Beforr
Kalózok! A Kétballábas Banda
ParaNorman
Rontó Ralph

Melyik a legesélyesebb: Mind az ötöt szerette a kritika és a nézősereg is, ám én úgy érzem, hogy a Frankenweenie és a Kalózok közt dől el a dolog.

Melyikért szorítok: Itt egyértelműen Burton kutyusát látnám szívesen győzni.

LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM
Szerelem (Ausztria)
Rebelle (Kanada)
No (Chile)
Kon-Tiki (Norvégia)
Egy Veszedelmes Viszony (Dánia)

Melyik a legesélyesebb: Ez nem kérdés. Michael Haneke Szerelem című filmje a főbb kategóriák között kis kapott jelölést, így ez a győzelme szerintem egyértelműnek tűnik.

Melyikért szorítok: Nem árulok zsákbamacskát, egyiket sem láttam, így nincs favoritom, de ha már választani kéne, akkor vagy a Szerelem, vagy az Egy Veszedelmes Viszony. Előbbi mert a sógoroké, utóbbi pedig mert kosztümös alkotás, azokért mindig is rajongtam.

Íme, a 2013-as Oscar gála főbb jelöltjei. Szinte kivétel nélkül mind kimagasló alkotás és megannyi nagyszerű művész. A legtöbb jelölés ezúttal is teljesen megérdemelt, de természetesen az Akadémia idén is lőtt néhány igen szép bakot. Értem én, hogy a divat és a sznobizmus nagy úr, de csak azért mert képregényfilm, azért ennyire nem kellene semmibe venni egy olyan megkerülhetetlen trilógiát, mint Nolan Batman-szériája.

Nem is arról beszélek, hogy nyerjen itt minden díjat, meg onnan kerüljenek ki a színészek, de a 10-ik film helyét megkaphatta volna, elismerve az egész trilógiát, valamint olyan technikai kategóriákban, mint a legjobb operatőr, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb látvány, legjobb jelmez egyértelműen helyet érdemelt volna. Ehelyett a teljesen középszerű Skyfall lett az idei év agyon hype-olt divatfilmje. No, mindegy, csak azért mégis csak zavaró. A John Carter mellőzését a vizuális effektusok kategóriájában pedig már nem is említem.

A győztesek kilétéről feburár 24-én hull majd le a lepel a Samuel Goldwyn Theaterben, ahol a házigazda Emma Stone és Seth MacFarlane lesznek.

Előre is jó szórakozást hozzá mindenkinek, győzzön ezúttal is a jobbik!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr835010542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása