02
02/2010
1

Oscar-jelöltek 2010


Megjöttek az Oscar-jelölések, hát ideje megint nekifutni, hogy kikről is van szó, illetve hogyan látom az esélyeket és én személy szerint kiket favorizálok. Ezúttal nem leszek annyira túlbuzgó, mint tavaly és inkább kihagyom az olyan kategóriákat, amikhez úgysem tudnék hozzászólni. Tehát, jöjjenek a jelöltek:

LEGJOBB FILM
Avatár
A Bombák Földjén
Egek Ura
Becstelen Brigantyk
The Blind Side
Fel
Precious
Egy Lányról
A Serious Man
District 9

Melyik a legesélyesebb: Változtak a szabályok, ezúttal már 10 jelölt film van (aminek semmi értelmét nem látom, főleg, hogy a többi kategóriában maradtak a szabályok), ami már önmagában mutatja, hogy az Akadémia ezúttal igyekszik visszacsábítani a nézőket, a jelöltek többsége is erről tanúskodik. Mert normális esetben helye nem lenne itt az Avatárnak, vagy éppen a District 9-nek, dehát el is kell adni a díjátadót. A végső győztes azonban alighanem az év divatfilmje, az Avatár és a valóban mesteri A Bombák Földjén kettőse közül fog kikerülni.

Melyikért szorítok: Egyértelműen A Bombák Földjén sikerét szeretném látni. Igazi torokszorító háborús dráma, ragyogóan elkészítve.

LEGJOBB RENDEZŐ
James Cameron (Avatár)
Kathryn Bigelow (A Bombák Földjén)
Quentin Tarantino (Becstelen Brigantyk)
Jason Reitman (Egek Ura)
Lee Daniels (Precious)

Ki a legesélyesebb: James Cameron (a jelölése vicc) vagy pedig Kathryn Bigelow. Igazából csak Daniels esélytelen, Tarantino vagy akár Reitman is lehetne a befutó, de biztos vagyok benne, hogy "a világ ura" és ex-felesége között dől el a verseny.

Kiért szorítok: Egyértelműen Kathryn Bigelow-nak, szerintem nem is lehet kérdéses, hogy neki kellene nyernie.

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ
Jeff Bridges (Crazy Heart)
George Clooney (Egek Ura)
Jeremy Renner (A Bombák Földjén)
Morgan Freeman (Invictus)
Colin Firth (A Single Man)

Ki a legesélyesebb: Mindenképpen a Bridges-Clooney-Freeman hármas között dől majd el a verseny, ami egyrészt baromi szomorú, hiszen George Clooney személye a színészet megcsúfolása, a kiváló alakítást nyújtó Jeremy Renner pedig totál esélytelen.

Kiért szorítok: Nagyon bízom benne, hogy Jeff Bridges lesz a befutó, igencsak kijárna már neki az elismerés, viszont Freeman vagy Renner győzelme is elégedettséggel töltene el.

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ
Meryl Streep (Julie és Julia)
Sandra Bullock (The Blind Side)
Carey Mulligan (Egy Lányról)
Helen Mirren (The Last Station)
Gabourey Sidibe (Precious)

Ki a legesélyesebb: Két fős küzdelem lesz, mégpedig az ikon, Meryl Streep és az imádnivaló Sandra Bullock személyében. Úgy érzem, hogy a másik hármas most nem rúghat labdába, minimális esélye talán Helen Mirren-nek van még.

Kiért szorítok: Egyértelműen Sandra Bullock-nak. Nagyon tehetséges színésznő, akit hosszú időn át nem ismertek el, így itt az ideje, hogy végre megkapja, ami neki kijárt. Nagyon kedvelem Streep-et és Mirren-t is, de ők már elnyerték a díjat, most Sandrán a sor.

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ
Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk)
Stanley Tucci (Komfortos Mennyország)
Christopher Plummer (The Last Station)
Matt Damon (Invictus)
Woody Harrelson (The Messenger)

Ki a legesélyesebb: Szinte 100%, hogy a Brigantyk nácija, Christoph Waltz lesz a befutó, hiszen nincs ember, aki ne zengett volna ódákat róla. Viszont azért nem egyértelmű a győzelme, mert ott van Plummer, akinek istentelenül hosszú pályafutása során ez az első jelölése, és az Akadémiát ismerve könnyen elképzelhető egy "vígaszdíj" neki.

Kinek szorítok: itt vagyok a legkönnyebb helyzetben, hiszen öt kiváló színész, bármelyikük győz meg fogja érdemelni. Waltz egyértelműen, de annyi mellőzés után Tucci és Plummer is.

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ
Penelopé Cruz (Kilenc)
Anna Kendrick (Egek Ura)
Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)
Vera Famiga (Egek Ura)
Mo'Nique (Precious)

Ki a legesélyesebb: Nincs kritikus és Oscar-"szakértő", aki ne Mo'Nique győzelmére tenne.

Kinek szorítok: Én viszont Maggie Gyllenhaal díjazását látnám szívesen, másodsorban pedig Pelenlopé Cruz-ét, de ő most biztos nem fog nyerni.

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV
Mark Boal (A Bombák Földjén)
Quentin Tarantino (Becstelen Brigantyk)
Joel Coen és Ethan Coen (A Serious Man)
Bob Peterson és Pete Docter (Fel)
Alessandro Camon és Oren Moverman (The Messenger)

Ki a legesélyesebb: A Bombák Földjén minden kategóriájában az abszolút esélyesek közt van, így Mark Boal is a szkriptért. A győzelmébe csak Tarantino szólhat bele, akinek ez lehet a vígaszdíj.

Kinek szorítok: Mark Boal-nak, de őszintén szólva a Peterson-Docter kettős győzelme is nagy elégedettséggel töltene el (esélytelenek).

LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV
Neill Blompkamp és Terri Tachett (District 9)
Nick Hornby (Egy Lányról)
Geoffrey Fletcher (Precious)
Jason Reitman és Sheldon Turner (Egek Ura)
Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci és Tony Roche (Egy Kis Gubanc)

Ki a legesélyesebb: Úgy gondolom, hogy Reitman és Turner lesznek a befutók, számukra ez lesz a vígaszdíj, de nem tartom esélytelennek az elismert írót, Nick Hornby-t sem. Meg kell jegyeznem, hogy Blomkamp és Tachett jelölése a District 9-ért nevetséges.

Kinek szorítok: A roppant szimpatikus és tehetséges Jason Reitmant és írótársát látnám legszívesebben győztesként.

LEGJOBB OPERATŐR
Mauro Fiore (Avatár)
Bruno Delbonnel (Harry Potter és a Félvér Herceg)
Barry Ackroyd (A Bombák Földjén)
Robert Richardson (Becstelen Brigantyk)
Christian Berger (A Fehér Szalag)

Ki a legesélyesebb: Tartok tőle, hogy Fiore lesz a befutó az Avatárért, ami nevetséges lesz egy olyan alkotás esetében, aminek 70%-a teljesen digitális, így nincs is kamera.

Kinek szorítok: Legszívesebben Barry Ackroyd, vagy pedig Robert Richardson győzelmét látnám. Mindkettőjük munkája kimagaslóan sikerült.

LEGJOBB VÁGÁS
Stephen Rivkin, John Refoua és James Cameron (Avatár)
Bob Murawski és Chris Innis (A Bombák Földjén)
Sally Menke (Becstelen Brigantyk)
Julian Clarke (District 9)
Joe Klotz (Precious)

Ki a legesélyesebb: Naná, hogy az Avatár, persze ez nem jelenti azt, hogy ők is érdemelnék meg. Ebben a kategóriában bizony vannak jobbak is.

Kinek szorítok: A Bombák Földjén vagy pedig a Becstelen Brigantyk vágói/vágója győzelmét szeretném látni.

LEGJOBB FILMZENE
James Horner (Avatár)
Michael Giacchino (Fel)
Hans Zimmer (Sherlock Holmes)
Marco Beltrami és Buck Sanders (A Bombák Földjén)
Alexandre Desplat (Fantastic Mr. Fox)

Ki a legesélyesebb: Már-már elképesztően vicces, de ismét csak az Avatár, pedig James Horner élete egyik leggyengébb, legerőtlenebb score-ját komponálta a filmhez.

Kinek szorítok: Egyrészt Hans Zimmer-nek aki kiváló zenét szerzett a Holmes-filmhez, illetve Michael Giacchino-nak, a Fel meseszép dallamaiért.

LEGJOBB BETÉTDAL
Almost There (A Hercegnő és a Béka)
Down in New Orleans (A Hercegnő és a Béka)
Loin de Paname (Paris 36)
Take It All (Kilenc)
The Weary Kind (Crazy Heart)

Melyik a legesélyesebb: Az ilyen kategóriákban sokszor a rajzfilmek dalai a legfőbb esélyesek, így A Hercegnő és a Béka két jelölése közül az egyik szerintem befutó lesz.

Melyiknek szorítok: A Crazy Heart betétdalának a győzelmét szeretném látni.

LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTUSOK
Avatár
District 9
Star Trek

Melyik a legesélyesebb: Na ez a kategória nem kérdéses, egyértelműen az Avatár a befutó, nincs más alternatíva.

Melyiknek szorítok: Az Avatár képi világa lenyűgöző, ezért maximálisan megérdemli, de amúgy az sem lenne baj, ha a Star Trek győzne (bár szemernyi esélye sincs). A District 9-nek egyébként itt sincs keresni valója.

LEGJOBB SMINK
Il Divo
Star Trek
Az Ifjú Viktória Királynő

Melyik a legesélyesebb: A kosztümös filmek ilyenkor általában befutók, szóval szerintem Az Ifjú Viktória Királynő lesz a győztes.

Melyiknek szorítok: Imádtam a Star Trek-et, úgyhogy szívesen venném, ha lenne díja.

LEGJOBB JELMEZ
Doctor Parnassus és a Képzelet Birodalma
Az Ifjú Viktória Királynő
Kilenc
Coco Chanel
Bright Star

Melyik a legesélyesebb: Az Ifjú Viktória Királynő, de a Kilenc, a Doctor Parnassus és a Coco Chanel is befuthat. Nehéz megtippelni.

Melyiknek szorítok: Egyértelműen a Doctor Parnassus-nak. Terry Gilliam filmjei mindig is lenyűgöző látvánnyal bírnak és ebbe bizony a jelmezek is beletartoznak.

LEGJOBB LÁTVÁNY
Avatár
Doctor Parnassus és a Képzelet Birodalma
Sherlock Holmes
Kilenc
Az Ifjú Viktória Királynő

Melyik a legesélyesebb: Természetesen az Avatár és szinte 100%, hogy meg is fogja kapni, noha a többi jelölt is kiváló képi világgal bír.

Melyiknek szorítok: Személy szerint a Doctor Parnassus-nak és a Sherlock Holmes-nak, de nem ellenkeznék, ha az Avatár lenne a befutó.

LEGJOBB HANGVÁGÁS
Avatár
Becstelen Brigantyk
A Bombák Földjén
Star Trek
Fel

Melyik a legesélyesebb: Mondanom sem kell, hogy az Avatár, mely film kimagasló technikai kvalitásokkal van felvértezve.

Melyiknek szorítok: Nekem viszont a Star Trek és A Bombák Földjén a szimpatikusabb, úgyhogy nekik.

LEGJOBB HANGKEVERÉS
Avatár
Star Trek
TransFormers - A Bukottak Bosszúja
Becstelen Brigantyk
A Bombák Földjén

Melyik a legesélyesebb: Ismételten az Avatár, a díj szinte egész biztosan James Cameron filmjéé lesz.

Melyiknek szorítok: Itt is a Star Trek-et, vagy A Bombák Földjént látnám legszívesebben győztesként.

Összegzésként talán annyit mondanék el, hogy évről-évre lesz egyre nevetségesebb az Akadémia, hiszen elképesztő mennyire mellélő a díjazásokkal (elég csak a tavalyi év liberális giccsparádéjára gondolni), de most már egyre inkább a jelölésekkel is tépázzák saját hírnevüket. Persze értem én, hogy csökken a közvetítések nézettsége és el kell adni közönségfilmekkel a díjátadót, de azért csinálhatnák ezt normálisabban is. Az Avatár 9 jelöléséből 3 nevetséges, maximum 6 lehetne neki. A District 9 jelenléte is parodisztikus, ahogy attól is csak fogni tudom a fejemet, hogy George Clooney ismét jelölt.

Ezek után már csak abban bízom, hogy a díjazásnál igazságos lesz az Akadémia, valamint, hogy a díjátadó kellőképp szórakoztatóra sikerül és a sztárok kerülni fogják a Haiti-zést meg a politikai megnyilvánulásaikat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr971723954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása