29
10/2013
0

Top 10 DC Animációs Film

Manapság a képregényfilmek aranykorukat élik. Szinte minden évben jön legalább három-négy „comics” adaptáció, amelyek mindegyike szinte kivétel nélkül óriási sikert arat. A két nagy, a Marvel és a DC időtlen idők óta rivalizálnak, jelenleg pedig, legalábbis a mozivásznakon az előbbi áll nyerésre, hiszen a másik oldal, csakis Batmannel és Supermannel képes sikereket aratni. Van azonban egy terület, ahol a Marvel labdába sem rúghat a DC mellett, ez pedig az egész estés animációs filmek.

Mióta Bruce Timm és Paul Dini vezetésével 1992-ben hódító útjára indult a Batman: A Rajzfilmsorozat, azóta DC ontja magából a jobbnál jobb alkotásokat, nincs év, hogy ne lenne valami emlékezetes dobásuk. Mivel rajongója vagyok a kiadó legtöbb hősének, illetve imádom a mozgóképes adaptációk legjavát is, így most következzék egy szubjektív top10-es lista a kedvenc rajzfilmjeimmel!

10. Helyezett

10 - Crisis on Two Earths.jpg
Igazság Ligája: Két Földi Válság (Justice League: Crisis on Two Earths) 2010
Rendezte: Lauren Montgomery és Sam Liu
A történet, mely Gardner Fox 1964-es „Crisis on Earth-Three” és Grant Morrison „JLA: Earth 2” című képregényei alapján készült már a kezdésével is meglepi a nézőt: Lex Luthor és egy, a Jokerre meglepően hasonlító bohóc (Jester) menekülnek ismerősnek tűnő szuperhős figurák elől. A csavar azonban most jön, hiszen itt Lex a jófiú, a párhuzamos világában pedig a jól ismert hősök alteregói a rosszfiúk. Ultraman, Owlman, Superwoman, Power Ring, Johnny Quick és a többiek, mind a jól ismert héroszok sötét tükörképei. A „jófiú” Lex pedig átutazik párhuzamos világokon, hogy Superman, Batman és a Liga többi tagjának segítségét kérje egy olyan csatában, amely végül az egész univerzumot is elpusztíthatja. A sztori iszonyú érdekes, a karakterek jól eltaláltak, a végkifejlet pedig filozofikus gondolatokkal is eljátszik. Egy szó, mint száz, a Két Földi Válság egyike a legjobbaknak.

9. Helyezett

09 - Under the Red Hood.jpg
Batman: A Vörös Sisak Ellen (Batman: Under the Red Hood) 2010
Rendezte: Brandon Vietti
Jim Starlin ’88-as „A Death in the Family” és Judd Winick 2005-ös „Under the Hood” című képregényei szolgáltatták az alapot ehhez a kimagaslóan jó animációs filmhez, melynek már az indítása is kőkemény. Batman Szarajevóban üldözik a Jokert, aki elfogta a második Robint, Jason Toddot és miközben a Sötét Lovag igyekszik társa megmentésére, addig a Bűn Bohóc Hercege épp egy feszítővassal veri péppé hősünk sidekick-jét, majd jól rá is robbant egy épületet. Öt évvel később a még inkább magába fordult Batman kénytelen szembenézni egy új ellenféllel, aki a Red Hood sisakja mögé bújt és szisztematikusan számol le a Black Mask vezette alvilággal. Az összecsapás aztán sokkoló felismeréseket hoz, nem kevés erkölcsi és morális dilemmát is felvetve, aminek köszönhetően A Vörös Sisak Ellen az egyik legjobb, legsötétebb Batman-sztori. Kihagyhatatlan!

8. Helyezett

08 - First Flight.jpg
Zöld Lámpás: A Kezdet (Green Lantern: First Flight) 2009
Rendezte: Lauren Montgomery
A legendás Hal Jordan mindmáig egyetlen egészestés animációs filmje. A karakter egyébiránt több másik rajzfilmben is felbukkant, az eredettörténetét is többször kivesézték, így itt nem erre megy el a játékidő, hanem a rögtön az után következő első küldetésekre. Abin Sur halála után gyűrűje a tesztpilóta Jordanhez kerül, aki rögtön az Oa bolygón találja magát, ahol az Őrzők eléggé szkeptikusan fogadják, szinte csakis a legendás Lámpás, Sinestro áll ki mellette. Miközben kiképzi Jordant és bevezeti a Zöld Lámpás Alakulat működésébe, Abin Sur gyilkosa után is kutatnak, ennek során pedig kiéleződnek a konfliktusok, új ellenség születik és kis híján elpusztul maga az Alakulat is. Lehengerlően szórakoztató rajzfilm, hamisítatlan ponyva és űropera hangulattal, a műfaj rajongóit pillanatok alatt magával ragadja a hangulat, éppen ezért nem hiányozhat eme listáról sem.

7. Helyezett

07 - Doomsday.jpg
Superman: Ítéletnap (Superman: Doomsday) 2007
Rendezte: Bruce Timm, Lauren Montgomery és Brandon Vietti
A ’90-es évek elején a DC-nél úgy döntöttek, hogy húznak egy meglepőt és egy epikus csatában küldték át a kriptoni hőst a túlvilágra. Az 1992 és 1993 között futott „The Death of Superman” óriási eladási számokat produkált és máig az egyik leghíresebb történeti szál az Acélember-sztorik hosszú sorában. A 2007-es rajzfilm-adaptáció csak részben merít belőle: a hős itt is szembe kerül a Doomsday nevű legyőzhetetlen szörnnyel, akivel aztán péppé verik egymást és Metropolist is. Superman végül élete árán legyőzi ellenfelét, Metropolis és a világ pedig gyászolja a legnagyobb hőst. Rövid idő múlva azonban a Holnap Embere visszatér, de elég furcsán kezd viselkedni. Távolságtartó Loisszal, erőszakos és feltűnően jóban van Lex Luthorral is. Persze kedvenc riporternőnk kinyomozza az igazságot és jöhet is a végső nagy leszámolás. Drámai és izgalmas történet, ahol egyébiránt Luthor karaktere a legjobb, a film elején és végén hallható monologizálása tökéletesen jellemzi a karaktert.

6. Helyezett

06 - Mask of the Phantasm.jpg
Batman: A Rém Álarca (Batman: Mask of the Phantasm) 1993
Rendezte: Eric Radomski és Bruce Timm
A rajzfilm mely mára már kultikus magasságokba emelkedett. A Rém Álarca annak idején a sorozathoz kapcsolódóan készült el, afféle átvezető filmként is és mindmáig ez az egyetlen animációs DC film, melyet a mozikban is bemutattak. A rajongók és a kritikusok szemében mindmáig az egyik legkiválóbb rész és nem véletlenül. Az erőteljes hangulatú, noiros történetben új játékos bukkan fel Gothamben, aki látszólag személyes bosszútól vezérelve tesz el láb alól maffiózókat. Batman a Rém nyomába ered és közben Bruce-nak egy sok év után újra felbukkanó régi szerelmével is szembe kell néznie. Magával ragadó történet, a flashbackek hihetetlenül hangulatosak, ráadásul elképesztően hatásos, ahogy nem csak a Sötét Lovag, de a Joker eredetébe is nyerünk némi bepillantást. Elképesztően jól összerakott film, aki szereti a Batman történeteket, annak bizony kötelező.

5. Helyezett

05 - Doom.jpg
Igazság Ligája: Pusztulás (Justice League: Doom) 2012
Rendezte: Lauren Montgomery
Mark Waid 2000-ben megjelent „JLA: Tower of Babel” című története alapján készült ez a kiváló rajzfilm, melyben egy rejtélyes ellenség támad a Liga tagjaira. Az ellenség mintha tökéletesen ismerné a hősök gyenge pontjait, egymás után szisztematikusan iktatja ki őket, hogy megvalósítsa tervét, mely többmilliárd ember halálával járna együtt. Természetesen ismét Batman az, aki elsőnek keveredik ki a bajból, ráadásul Gotham Sötét Lovagja többet tud a támadásokról, mint azt a néző gondolta volna. Ez a rajzfilm sem követi hűen a képregényt (megváltoztatták például a gonosz kilétét is, a képregényben Ra’s Al Ghul az, míg itt Vandal Savage), de szerintem kiválóan oldották meg a történet leegyszerűsítését úgy, hogy megmaradt a lényeg. A Pusztulás az egyik legjobb Igazság Ligája sztori, ami Batman sötét, intelligens és komplex karakterét is hűen visszaadja.

4. Helyezett

04 - Wonder Woman.jpg
Csodanő (Wonder Woman) 2009
Rendezte: Lauren Montgomery
Alapvetően önálló sztori, amely a karakter eredettörténetét hivatott bemutatni, de azért átemel néhány elemet George Pérez és Len Wein 1987-es „Gods and Mortals” történetéből is. Évezredekkel ezelőtt az Amazonok óriási csatát vívtak a hadisten Árész és szörnyei ellen. A királynő Hippolüté vezetésével az amazonok győztek, de Zeusz nem engedte, hogy megöljék Árészt. Kaptak egy világtól elzárt szigetet, Themüszkirát, ahol békében élhettek és ahol a hadisten az idők végezetéig raboskodhat. Ide vetődik a véletlen folytán az amerikai vadászpilóta, Steve Trevor, a kalandok pedig ezzel kezdetét veszik. Árész egy áruló segítségével megszökik és meg akarja hódítani az egész világot, a királynő lánya, Diana pedig unja az elzártságot és látni akarja, mi van a szigeten túl. Akciókban és remek humorban bővelkedő történet veszi kezdetét, ahol csak úgy sorakoznak az emlékezetes jelenetek és brutalitásból sincs hiány. A Csodanő első önálló filmje egyike lett a legjobbaknak.

3. Helyezett

03 - The New Frontier.jpg
Igazság Ligája: Az Új Küldetés (Justice League: The New Frontier) 2008
Rendezte: Dave Bullock
Egy ősi, rejtélyes entitás, a Közép narrációjával indul a történet, mely szerint az ember kihalásra ítélt faj, el kell tűnnie a Föld színéről. Ami ez után jön, az egyrészt egy 1953-tól 1960-ig tartó történelmi betekintés a koreai háborúba, az űrversenybe és politikai küzdelmekbe, egyben a DC szinte valamennyi fontos hősének eredete, vagy korai kalandjai, hogy aztán egyesülve szálljanak szembe, a világ végét elhozó Közép ellen. Darwyn Cooke 2004-es „DC: The New Frontier” című képregénye alapján íródott sztori epikus, sötét hangulatú, főleg a karakterekre összpontosít, de lehengerlő akcióból sincs hiány. Erőssége még a teljesen egyedi rajzstílus, amivel szándékosan igyekeznek ódivatú hatást elérni, a csúcspont pedig a vége-montázs, ahol John F. Kennedy legendás beszédét hallhatjuk miközben mitikus hősök nagy tetteit peregnek a szemünk előtt. Lehengerlő, egyedi hangulatú rajzfilm, mely a rajongók számára abszolút kihagyhatatlan.

2. Helyezett

02 - Year One.jpg
Batman: A Kezdet Kezdete (Batman: Year One) 2011
Rendezte: Lauren Montgomery és Sam Liu
A ’80-as évek végén született meg néhány olyan Batman-képregény, mely máig meghatározza a karakter modernkori, sötét, erőszakos világának ábrázolásmódját. Az egyik ilyen megkerülhetetlen sztori Frank Miller „Batman: Year One” című klasszikusa. A címéhez hűen egy év történéseit meséli el Bruce Wayne és James Gordon szemszögéből. Láthatjuk a fiatal Batman első lépéseit, ahogyan azt is, amint Gordon próbál helytállni a velejéig korrupt rendőrtársai között. Sötét, kemény történet, jóval erőszakosabb a legtöbb DC-rajzfilmnél, sokkal felnőttesebb is, így „Az Első Év” hibáival együtt is megkerülhetetlen alapmű mindenki számára, aki szereti a karaktert. Christopher Nolan Sötét Lovag trilógiája is sokat merített Miller mesterművéből, ami mindent elmond a sztori nagyszerűségéről.

1. Helyezett

01 - The Dark Knight Returns.jpg
Batman: A Sötét Lovag Visszatér (Batman: The Dark Knight Returns) 2012/2013
Rendezte: Jay Oliva
Frank Miller 1986-ban megírt egy még zseniálisabb képregényt, ez volt a „Batman: The Dark Knight Returns”, melyet a szintén ’86-os Alan Moore-féle Watchmen mellett a modern képregények legjobbjának és legfontosabbjának tartanak. Gyakorlatilag „A Sötét Lovag Visszatér” definiálta újra Batman karakterét és nem csak a hős későbbi képregényes történeteire, de a mozgóképes felbukkanásaira is óriási hatással volt. A jövő Gotham-je sötét, disztópikus, bűnbandák uralják. Batman tíz éve visszavonult, Gordon a nyugdíjazása előtt áll, Joker katatón állapotban van egy elmegyógyintézetben, Két-Arc pedig immáron gyógyultan ismét a társadalom tagja. De Bruce Wayne lelke nem nyugszik, a sötétség ismét szólítja őt és egy új Robinnal az oldalán ismét csatába indul, végül pedig magával az Acélemberrel is szembe kell szállnia. Az epikus sztori két részben, két és fél órás játékidővel bír, szinte betűről-betűre követve Miller klasszikusát, mely Nolan A Sötét Lovag: Felemelkedés című trilógiazáró mesterművére is hatással volt. Kár lenne tovább ragozni, kötelező!

Ez lenne hát a tíz kedvencem a DC Animation istállójából, ráadásul olyan remek darabok maradtak le, mint a Batman/Superman: Közellenségek, vagy folytatása az Apokalipszis, de említhetném az idei Igazság Ligája filmet is, az Időparadoxont. A DC animációs részlege egyébiránt pörög tovább, hiszen jövőre érkezik a Justice League: War, a Son of Batman és a Batman: Assault on Arkham Asylum is, de ha lehet hinni a híreknek, előkészületben van egy Aquaman film is.

Szóval az utánpótlás megvan, én pedig kíváncsian várom valamennyit, valamint reménykedem, hogy előbb-utóbb Green Arrow, vagy éppen a Martian Manhunter is kap saját filmet. Ami pedig Batmant illeti, remélem sorra kerül majd a Gyilkos Tréfa, a Hosszú Halloween, vagy akár a Senki Földje is. Emlékezetes alkotások készülhetnének belőlük, annyi szent.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr145605306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása