22
11/2018
0

In Memoriam: Michael Crichton

Idén tíz éve már, hogy a XX. század popkultúrális szempontból egyik legmeghatározóbb írója eltávozott közülünk. Nem túlzás kijelenteni azt, hogy a ’90-es évek gyakorlatilag róla szóltak. Szó szerint egymást követték sikerkönyveinek filmadaptációi és igazi multitálentumként azt is elmondhatta magáról, hogy egyszerre volt nem csak a regény- és filmes toplisták élén, de még a televíziózásban is a csúcsra ért(Vészhelyzet).

10
08/2018
0

Drágán add: 30 éves a Die Hard

Idén ünnepli 30. születésnapját minden idők egyik legjobb akciófilmje, John McTiernan 1988-as klasszikusa, a Drágán add az életed (Die Hard), ami nem csak egycsapásra sztárrá tette Bruce Willist, de újszerű megközelítései által megreformálta az akciófilm műfaját is. Roderick Thorp 1976-ban megjelent Semmi sem tart örökké (Nothing Lasts Forever) című regénye volt a kiindulópont, mely némi fazonírozás után (ezzel együtt nagyon sok mindent átemeltek a könyvből) a műfaj egyik alapklasszikusának történetéül szolgált. Érdekesség, hogy a Die Hard-sorozat első négy részének alapjául valamilyen írás szolgált: a második rész Walter Wager 58 perc című regényére épült, a harmadiknál Jonathan Hensleigh „Simon mondja” című forgatókönyve lett átgyúrva, míg a negyedik felvonásnak egy újságíró, John Carlin „Búcsú a fegyverektől” című cikke volt a kiindulópont. Egyedül az ötödik rész készült eredeti szkript alapján, bár nem gondolom, hogy emiatt lett vállalhatatlan.

21
06/2018
0

Jurassic World: Bukott Birodalom (Jurassic World: Fallen Kingdom)

jurassic_world_fallen_kingdom_2018.png

Bevezetés
Michael Crichton 1990-ben megjelent regénye, az Őslénypark óriási sikert aratott, ám a három évvel később mozikba került filmváltozat még azt is vastagon túlszárnyalta. Huszonöt évvel később elképesztő és valahol szürreális, hogy Crichton az elüzletiesedett és felelőtlen tudományt kritizáló története milyen gigászi méreteket is öltött. Még ’95-ben (Spielberg unszolására) megírta a folytatást (Szörnyek Szigete), amiből szintén a mester készített adaptációt. Mind a könyv, mind a film nagy sikert aratott, noha az alapművek magasságába nem érhettek fel.

04
04/2018
0

Ready Player One (Ready Player One)

ready_player_one_2018.png

Bevezetés
Az elmúlt években (na jó, évtizedben) gyakorlatilag totálisan egészségtelen szintre jutott el Hollywoodban (meg amúgy mindenhol) a nosztalgiahullám. Mást sem csinálnak, csak próbálják ilyen-olyan módon meglovagolni az egykori dicső múltat, legyen szó a feminista Szellemirtók feldolgozásról, vagy folytatásoknak hazudott újkori Star Wars és Jurassic World-filmekről. Említhetném azonnal J.J. Abrams nevét is, aki teljes mozis karrierjét nagyjából ennek köszönheti (újrahasznosított Star Trek és Star Wars filmek, de még a legeredetibb alkotása, a Super 8 is egy totális Spielberg „omázs”, de ő csak egyike a számtalan „művésznek”, aki semmi újat és eredetit nem képes letenni az asztalra.

27
12/2017
0

Csillagok Háborúja VIII. Rész: Az Utolsó Jedik (Star Wars Episode VIII: The Last Jedi)

sw-tlj.png

Bevezetés
Jó másfél éve nem írtam már a blogra, aminek ilyen-olyan okai voltak, de hosszú idő után végre megint van időm (no meg kedvem) filmekről írni, ezért úgy döntöttem nincs is stílszerűbb módja a visszatérésnek, mint a legújabb Star Wars-mozi, Az Utolsó Jedik. Mindig is óriási rajongója voltam a sorozatnak, ezért nemsokára majd a tavalyi spin-off, a Zsivány Egyes is sorra kerül majd, de most a VIII. epizód előnyt élvez. Új nick-kel (Axlkenobi), de még mindig Gunner szerint!

14
04/2016
0

Batman Superman ellen: Az igazság hajnala (Batman v Superman: Dawn of Justice)

batman_v_superman_dawn_of_justice.jpg

Bevezetés
Mostanság a képregényhősök aranykorát éljük, különösen azóta, hogy 2008-ban a Marvel elkezdte építeni a „mozis univerzumát”, azaz tervszerűen felépíteni és összehozni a kiadó hőseit. Az elmúlt nyolc év során futószalagon gyártották a filmeket, kivétel nélkül sikerrel, ez pedig végre arra ösztönözte a rivális mega-kiadó a DC Comics karaktereinek jogait birtokló Warner Bros. stúdiót, hogy végre tényleg kezdjenek valamit a kezükben lévő karakterekkel.

16
01/2016
0

Oscar-jelöltek 2016

oscar_l_1.jpg

Megjöttek az Oscar-jelölések, ideje, hogy kicsit szemezgessünk a fő kategóriákból. Az elmúlt években egyre kevésbé szimpatizálok az Akadémia döntéseivel, de ettől függetlenül nagy izgalommal tekintek a díjátadó elé. Jöjjön hát 17 fő kategória és az idén legjobbnak jelölt filmek/filmesek!

01
01/2016
0

Top 2015

Idén is megvolt a magam kis filmtermése, egészen pontosan 65 filmet tudtam megtekinteni a 2015-ös naptári évből. Ezúttal is volt jó néhány, ami elnyerte a tetszésemet, de voltak dögivel olyanok is amelyek csalódást okoztak, vagy egész egyszerűen csak bűnrosszak voltak. No, de ne is húzzuk az időt, következzen hát egy rövid, 2015-ös évértékelő!

31
12/2015
1

Csillagok Háborúja VII. Rész: Az Ébredő Erő (Star Wars Episode VII: The Force Awakens)

sw-tfa.png

Bevezetés
„Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” Ezzel a mondattal indult hódító útjára 38 évvel ezelőtt minden idők legnagyobb mozgóképes legendája, a Csillagok Háborúja. George Lucas halhatatlan legendájának gyártás szerinti első fejezete (IV. Rész: Egy Új Remény) 1977. május 25-én debütált és a mozi, aminek sikerében senki nem hitt még az alkotója sem, minden várakozást és elképzelést felülmúló sikertörténetté nőtte ki magát. Az addig hullámzó pályát (THX 1138, American Graffiti) befutó fiatal rendező egy csapásra a csúcson találta magát, aki eszének, tehetségének és briliáns üzleti húzásának köszönhetően 33 éves korára olyan alkotói szabadságot vívott ki magának, ami miatt máig rengeteg irigye és utálója van az álomgyárban.

18
07/2015
0

Terminátor: Genisys (Terminator Genisys)

terminator_genisys.jpg

Bevezetés
Kevés annyira hányatott sorsú franchise van, mint a James Cameron által megálmodott Terminátor. A széria első darabja (Terminátor: A Halálosztó) 1984-ben debütált, keményen B-filmes stábbal, eszközökkel és költségvetéssel. A film ennek ellenére tekintélyes anyagi sikert ért el és idővel kritikailag is elképesztő népszerűségre tett szert. Ezt igazából az 1991-es második résznek köszönheti (Terminátor 2: Az Ítélet Napja), mely 100 millió dolláros költségvetéssel, valamint jóval profibb stábbal úgy folytatta elődjét, hogy közben remake-elte is azt. A T2 korszakos mestermű, komplexebb, profibb, jobb elődjénél minden tekintetben, kolosszális sikere pedig fénysebességgel húzta magával az első részt is a halhatatlanságba. Cameron legendává, Arnold Schwarzenegger pedig végérvényesen szupersztárrá vált.

22
06/2015
0

Jurassic World (Jurassic World)

jurassic_world_2015.jpg

Bevezetés
Mozivarázslat. A film nagyjából 120 éves története során volt néhány alkalom, mikor joggal hagyta el e szó a nagyérdemű száját. Ezen alkotások sorát erősíti Steven Spielberg 1993-as, mára már klasszikussá vált mesterműve, a Jurassic Park is. Michael Crichton azonos című, 1990-ben megjelent regényének (első magyar kiadás: Őslénypark) megfilmesítéséért már abban az évben megindult a harc. A Warner Bros. és Tim Burton, a Columbia Pictures és Richard Donner, a 20th Century Fox és Joe Dante, valamint a Universal Pictures és Steven Spielberg szálltak harcba a jogokért. Végül az utóbbi párosítás került ki győztesen, amit vélhetően Spielberg nem csak szakmai reputációjának, hanem Crichtonnal való barátságának is köszönhetett. Ezzel együtt az író a lehető legjobb döntést hozta, hiszen a Jurassic Park nem csak a mozikasszáknál söpört el mindent, hanem trükktechnikai mérföldkőnek is bizonyult, miközben kritikailag is sikert aratott.

02
01/2015
0

Top 2014

Ismét vége egy esztendőnek, ideje számba venni, hogy milyen volt az idei filmtermés. Az elmúlt évekkel ellentétben most sokkal több film okozott csalódást, illetve számtalan silány alkotásba futottam bele. Persze ezzel együtt is nem kevés mozi nyerte el a tetszésemet is, úgyhogy lássuk mi volt a 2014-es év tíz legjobb alkotása, az 5 legnagyobb csalódás, illetve az 5 legrosszabb filmélmény. 53 idei alkotást tudtam megtekinteni, ami talán sok, talán kevés, de ezek alapján tudom összeállítani, a természetesen, teljesen szubjektív listát. Ahogy eddig, úgy most is a populárisabb oldaláról ragadom meg a dolgokat, de ne szaporítsuk tovább a szót, következzenek a listák!

31
12/2014
0

Csillagok Között (Interstellar)

interstellar.jpg

Bevezetés
A tudományos fantasztikus filmek jelen vannak már a mozi születése óta, elég csak Georges Méliés Utazás a Holdba című alkotására gondolni. A science fiction alapvetően mindig is az egyik legfontosabb műfaj volt mind az irodalom mind a mozgókép történetében, ám ahogy egyre inkább elüzletiesedett a művészet úgy lettek ezek a történetek is egyre felszínesebbek és akcióorientáltabbak, miközben a sci-fi alapvető lényege éppen az lenne, hogy fikciós történeteken keresztül beszéljen lehetséges és elképzelt tudományos és társadalmi viszonyokról, változásokról.

23
03/2014
0

A Klónok Háborúja: Hatodik Évad (The Clone Wars: Season Six)

The Clone Wars logo.jpg

2012 novemberében bejelentették, hogy George Lucas négy milliárd dollárért eladta a Lucasfilmet a Walt Disney Company-nek, így a cég valamennyi leányvállalata (ILM, LucasArts, Skywalker Sound) és szellemi terméke (Star Wars, Indiana Jones, Willow) az egeres cég tulajdonában kerülnek. Ezzel egy időben pedig az is kiderült, hogy a Disney új trilógiát tervez, méghozzá a VII. a VIII. és a IX. részeket. Az ember csak bámult döbbenten, hiszen sok mindenre számított volna, de erre azért nem. Persze tökéletesen megértettem Lucast, hiszen ő sem lesz itt mindig, a Star Wars messze túlél majd mindnyájunkat, örökségét pedig biztos kezekben szerette volna tudni. Úgy gondolom, valamennyi lehetőség közül a Disney volt a legjobb döntés, de ezt majd a jövő fogja igazolni, vagy nem.

Mindenesetre a tulajdonosváltással veszélybe került a „The Clone Wars” széria is, félő volt, hogy elkaszálják, mert nem fog beleférni a Disney terveibe. Így is történt, de mielőtt végleg el kellene köszönnünk a Klónháborúk korától, Lucas és Dave Filoni kiharcoltak nekünk még egy plusz évadot, ami gyakorlatilag az egész széria talán legerősebb szezonja is lett egyben. 13 rész, de még milyen 13 rész! Ez nem csak A Klónok Háborúja búcsúja, de George Lucas búcsúja is, mint aktív alkotó. Következzenek hát az epizódok.

16
01/2014
0

Oscar-jelöltek 2014

oscar_l.jpg

Ismét elérkeztünk a díjszezon fináléjához, a nagy események közül már csak a BAFTA és az Oscar van hátra. Minden évben hagyományosan áttekintem a legrangosabb filmes elismerés jelöltjeit, így lesz ez most is. A főbb kategóriák jelöltjeinek bejelentése alig egy órája esett meg, így a nevek és a címek még frissek és ropogósak. Ahogyan korábban, úgy most is igyekszem majd megtippelni, hogy adott kategóriában kit/mit tartok a legesélyesebbnek, valamint azt, hogy én személy szerinte melyik filmesnek, illetve filmnek szorítok. Ne is szaporítsuk tovább a szót, jöjjenek a jelöltek!

31
12/2013
0

Top 2013

Ismételten vége egy esztendőnek, így újra számot kell vetni az idei filmterméssel. Legalábbis egy részével, hiszen az év számtalan alkotása közül én mindössze 64-et tudtam megtekinteni, ami önmagában elég sok, de az összképhez viszonyítva nem olyan acélos. Mindenesetre ezúttal is akadt nem egy remek darab, ahogy nem kevés csalódás, illetve vállalhatatlan szemét is. Ahogy az eddig is bevált szokás volt nálam, előbb jön a tíz, számomra legjobb film, majd az öt legnagyobb csalódás és utána az öt legrosszabb mozi. Végül, de nem utolsó sorban pedig a jövő évi filmekből választottam ki az általam leginkább várt tízest. De ne is szaporítsuk tovább a szót, vágjunk bele!

26
12/2013
0

VI. Karácsonyi Mozgókép Top 20

Ismét eltelt egy év, ismét górcső alá veszek húsz kedvencet a szívemnek legkedvesebb mozgóképes alkotások közül. A szabályok ismertek: egy rendezőtől csak egy film és a folytatások – már, ha vannak – szintén egynek számítanak. Nem is szaporítanám tovább a szót, következzen hát 2013 karácsonyának Top20-as listája!

29
10/2013
0

Top 10 DC Animációs Film

Manapság a képregényfilmek aranykorukat élik. Szinte minden évben jön legalább három-négy „comics” adaptáció, amelyek mindegyike szinte kivétel nélkül óriási sikert arat. A két nagy, a Marvel és a DC időtlen idők óta rivalizálnak, jelenleg pedig, legalábbis a mozivásznakon az előbbi áll nyerésre, hiszen a másik oldal, csakis Batmannel és Supermannel képes sikereket aratni. Van azonban egy terület, ahol a Marvel labdába sem rúghat a DC mellett, ez pedig az egész estés animációs filmek.

21
10/2013
0

Az Elnök Végveszélyben (White House Down)

White House Down.jpg

Bevezetés
Az akciófilmek manapság reneszánszukat élik. A ’80-as évek uralkodó műfaja jó ideig tetszhalott állapotban volt, ám az utóbbi években az álomgyár ismét kezd fantáziát látni a legférfiasabb zsánerben. Jelen bejegyzésben tárgyalt filmünk rendezője, Roland Emmerich is egy kőkemény akciófilmmel alapozta meg hollywoodi karrierjét. Emmerich a ’92-es Tökéletes Katonával nem csak sikeres amerikai pályafutását indította el, de máig ez Jean-Claude Van Damme és Dolph Lundgren legjobb filmje. A német csodagyerek ezután egyre nagyobb volumenű filmekben kezdett el gondolkodni (A függetlenség napja, Godzilla, A hazafi, Holnapután, I.E. 10.000, 2012), ám idén visszatért az akciófilm műfajához, egy olyan darabbal, mely a zsáner egyik legnagyobb klasszikusának elemeit használja fel.

01
08/2013
0

Farkas (The Wolverine)

The Wolverine 2013.jpg

Bevezetés
A Marvel Comics kétségtelenül leginkább figyelemre méltó alkotása az 1963-ban debütált X-Men, mely messze összetettebb és érdekesebb univerzummal és karakterekkel bír, mint a kiadó többi teremtménye és története. Az évtizedek során az X-Men egyre inkább „felnőtt”, képes volt mélyebb, fontosabb dolgokkal is foglalkozni, úgymint faji kérdések, a kirekesztettség témája, antiszemitizmus, kommunizmus, és a többi, de ezt most felesleges lenne mind felsorolni, ráadásul nem tennék úgy, mintha fejből vágnám az X-ek félévszázados történelmét.

20
07/2013
0

Tűzgyűrű (Pacific Rim)

Pacific Rim 2013.jpg

Bevezetés
Az emberi kultúrákban a civilizációk hajnalától fogva jelen vannak különböző mitikus teremtmények, melyek közül sok általában valamiféle szörny, vagy rémség képében jelent meg, szimbolizálva az ismeretlentől, vagy valami mástól való félelmet. A suméroktól kezdve egészen a mai modern kultúrákig minden nép kitermelte a maga démonait, bestiáit, hogy ezek segítségével építse fel saját mítoszait (hagyományait) és archetípusait (ősképeit).

17
07/2013
0

A Magányos Lovas (The Lone Ranger)

The Lone Ranger 2013.jpg

Bevezetés
A western az amerikai filmgyártás alighanem legfontosabb műfaja, sőt, kijelenthető, hogy a western maga az „amerikai film”. Gyakorlatilag a mozgókép születésétől fogva jelen van ez a zsáner és az évtizedek hosszú sora alatt számtalan zseniális és emlékezetes darabbal gazdagítva a mozi történelmét. Ahogy telt az idő, aztán megszülettek a kevert műfajok is, mikor különböző, egymással előre nem sok közös vonást mutató stílusokat egyesítettek. A western sem kerülhette el a sorsát, hiszen mind az irodalom, mind a mozgókép, de még a videojátékok palettáján is megtalálhatóak a vadnyugat hőskorát megelevenítő sztorik valamilyen egyéb érdekességgel megfűszerezve. Az efféle történeteket a „Weird West”, azaz a különös nyugat elnevezéssel szokás illetni.

09
07/2013
0

Az Acélember (Man of Steel)

Man of Steel 2013.jpg

Bevezetés
A Superman Visszatér kritikájában már megpendítettem, hogy a Donner/Reeve sorozat mennyire meghatározó a karakter és világa számára. Mivel Singer filmje anyagilag a várakozásoknál gyengébben teljesített, így a Warner a reboot, és ezáltal egy teljesen új megközelítés mellett döntött. Ám mielőtt belekezdenénk az új film boncolgatásába, érdemes megemlíteni azt is, hogy már a ’90-es évek elején igyekeztek új formát adni a kriptoni hősnek. A reboot előtt jöjjön hát a meg nem valósult rebootok rövid áttekintése!

17
06/2013
0

Superman Visszatér (Superman Returns)

Superman Returns 2006.jpg

Bevezetés
Lassan elérkezik a pillanat, és hozzánk is befut a kriptoni szuperember legújabb inkarnációja. Ha figyelembe vesszük a hős elképesztően régre visszanyúló történelmét, valamint azt, hogy évtizedeken át mennyire meghatározó szerepet játszott a Christopher Reeve fémjelezte széria, láthatjuk, hogy félelmetesen sokáig tartott, míg Hollywood elő mert állni egy modernebb, merészebb verzióval Az Acélember prezentálásában. De mielőtt Zack Snyder epikus mozija sorra kerülne, tekintsük át a figura nagyvásznas útját és felvezetésként hadd tisztelegjek a hérosz előtt a (legalábbis eddig) legkedvesebb Superman mozim kritikájával.

04
06/2013
0

A Nagy Gatsby (The Great Gatsby)

The Great Gatsby 2013.jpg

Bevezetés
Az álomgyár története során számtalan alkalommal nyúlt már ihletforrásként az irodalom halhatatlan alkotásaihoz. Megszámlálhatatlan mennyiségű mozgóképes adaptáció készült regények, novellák, színdarabok és igen, még képregények alapján is. Mivel a film alapvetően teljesen más formanyelvvel rendelkezik, mint az irodalom, ezért egy adaptáció mindig is kényes terület, hiszen óhatatlanul is magában hordozza a változtatás szükségszerűségét. Ennek köszönhetően a film több mint száz éve során született megannyi kiváló és legalább ugyanennyi, ha nem több elhibázott mozis átültetés.