25
01/2011
1

Oscar-jelöltek 2011

Megjöttek az Oscar-jelölések, tehát ideje újra nekifutni a jelölteknek, illetve szeretnék kitérni idén is a favoritokra, illetve, hogy mely jelölésekkel értek egyet, vagy éppenséggel állok döbbenten az adott nomináció előtt. Ahogy tavaly, úgy most is szeretnék inkább a főbb kategóriákra összpontosítani, így hanyagolnám pl. a dokumentumfilmes jelöléseket, úgysem tudnék érdemben hozzászólni. Na, de ne is szaporítsuk a szót, vágjunk bele!

 

LEGJOBB FILM
Fekete Hattyú
A Harcos
Eredet
A Közösségi Háló
127 Óra
A Király Beszéde
Winter's Bone
The Kids Are All Right
A Félszemű
Toy Story 3

Melyik a legesélyesebb: Nagy párharc lesz A Közösségi Háló és A Király Beszéde között. Lehetetlen megjósolni a befutót, igencsak szoros lesz. Valamivel talán Fincher filmjének van nagyobb esélye, főleg, hogy a gusztustalan kampányolás már meg is indult a rivális alkotás ellen. A 10-esre duzzasztott mezőny amúgy idén is teret engedett a közönségfilmeknek, ám a tavalyi District 9/Avatár kettőssel szemben, idén az Eredet meg is érdemli azt a jelölést.

Melyikért szorítok: Fekete Hattyú, A Harcos, Eredet, A Félszemű… Bármelyikük lesz a befutó, én nagyon fogok neki örülni, de sajnos erre zéró esély van. Vicces, hogy a két fő esélyesért én nem szorítok, de hát én már csak ilyen vagyok.

LEGJOBB RENDEZŐ
Darren Aronofsky (Fekete Hattyú
David Fincher (A Közösségi Háló)
David O. Russell (A Harcos)
Joel és Ethan Coen (A Félszemű)
Tom Hooper (A Király Beszéde)

Ki a legesélyesebb: Szerintem egyértelműen David Fincher. Noha Tom Hooper is esélyes, de úgy gondolom, hogy az Akadémia Finchert fogja favorizálni. Itt jegyezném meg, hogy Darren Aronofsky lazán megkaphatná a díjat, mert mesteri munkát tett le az asztalra, a Coen tesók pedig úgy látszik, automatikusan kapnak jelölést, akármit is csinálnak. Viszont szerintem A Félszeműért jobban megérdemlik, mint a Nem Vénnek Való Vidékért.

Kiért szorítok: Darren Aronofskyt szeretném győztesként látni, valamint akkor sem esnék kétségbe, ha Russell, vagy a Coenék lennének a befutók, de erre vajmi kevés az esély.

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ
Jeff Bridges (A Félszemű)
Colin Firth (A Király Beszéde)
James Franco (127 Óra)
Javier Bardem (Biutiful)
Jessie Eisenberg (A Közösségi Háló)

Ki a legesélyesebb: Colin Firth nevét mondanám kapásból, de a gusztustalan rágalomhadjárat A Király Beszéde ellen sajnos neki is árthat. Pedig kiváló színész, aki régóta megérdemelné a díjat. Én egyébként Eisenberg kivételével bármelyik színész győzelmét szívesen látnám.

Kinek szorítok: Természetesen Jeff Bridges a favoritom, amit A Félszeműben nyújt az elképesztő. Viszont tavaly nyert, így gyakorlatilag esélytelen, hogy újra elvigye a díjat.

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ
Natalie Portman (Fekete Hattyú)
Annette Bening (The Kids Are All Right)
Jennifer Lawrence (Winter's Bone)
Michelle Williams (Blue Valentine)
Nicole Kidman (Rabbit Hole)

Ki a legesélyesebb: Mindenhol arról olvasni, hogy a 2010-es év kimagaslóan erős volt a női alakítások terén. Nos, én minden évben találok kiváló színésznői bravúrokat, így nekem ez nem nagyon jött át, de biztos így van. Ennél fogva, gyakorlatilag bármelyik színésznő esélyes a díjra, de egész biztos, hogy Bening és Portman között fog eldőlni a csata.

Kiért szorítok: Natalie Portman az abszolút kedvenc színésznőm, ráadásul elementáris, amit a Fekete Hattyúban művel, így minden további nélkül neki adnám a díjat. Bening viszont hosszú évtizedek óta lenyűgöz minket, az Akadémia pedig még sosem honorálta a fáradozásait. Ha ő nyerne, akkor sem esnék kétségbe.

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ
Christian Bale (A Harcos)
Jeremy Renner (Tolvajok Városa)
Geoffrey Rush (A Király Beszéde)
Mark Ruffalo (The Kids Are All Right)
John Hawkes (Winter's Bone)

Ki a legesélyesebb: Jómagam és úgy általában mindenki Christian Bale-t teszi meg egyértelmű favoritnak. Megkérdőjelezhetetlen diadalába talán csak Rush szólhatna bele, de ő már nyert Oscar-t, ráadásul A Király Beszéde inkább más jellegű díjakban lesz érdekelt.

Kinek szorítok: A gála számomra legfontosabb pillanata lesz, ha Christian Bale megnyeri az Oscar-t. Bale egész egyszerűen elképesztően sokoldalú színész, döbbenetes transzformációkra képes a vásznon egy-egy szerep kedvéért. Pályafutása során ez az első jelölése, pedig simán kijárt volna már neki az Amerikai Pszicho, A Gépész, A Hajnali Mentőakció, vagy akár a Börtönvonat Yumába kapcsán is.

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ
Amy Adams (A Harcos)
Melissa Leo (A Harcos)
Hailee Steinfeld (A Félszemű)
Helena Bonham Carter (A Király Beszéde)
Jacki Weaver (Animal Kingdom)

Ki a legesélyesebb: Úgy gondolom, hogy A Harcos két kiváló színésznője között dől majd el a díj sorsa, de, hogy melyikük lesz a befutó, azt nem tudnám megtippelni. Talán Bonham Carter még beleszólhat, hiszen remek színésznő, tekintélyes pályafutással a háta mögött.

Kinek szorítok: A bájos Amy Adams az én favoritom, de őszintén megmondom, a kis Hailee Steinfeld győzelménél sem húznám a szám, mert fantasztikus volt A Félszeműben, persze esélye szemernyi sincs neki.

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV
Christopher Nolan (Eredet)
Mike Leigh (Another Year)
Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg (The Kids Are All Right)
David Seidler (A Király Beszéde)
Scott Silver, Paul Tamasy és Eric Johnson (A Harcos)

Ki a legesélyesebb: Úgy gondolom, hogy David Seidler az egyértelmű esélyes, de még A Harcos írói is befuthatnak, bár jóval kevesebb az esélyük rá.

Kinek szorítok: Nekem bizony Christopher Nolan a favoritom. Zseniális a fickó, az Eredet pedig mesterien felépített mozi volt. Már az is döbbenetes, hogy Nolan nem kapott rendezői nominációt, így én mindenképp neki adnám az írói díjat.

LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV
Debra Granik és Anne Rosellini (Winter's Bone)
Michael Arndt (Toy Story 3)
Joel és Ethan Coen (A Félszemű)
Simon Beaufoy és Danny Boyle (127 Óra)
Aaron Sorkin (A Közösségi Háló)

Ki a legesélyesebb: Szerintem kizárt, hogy ne Aaron Sorkin kapja. Elismert író, ráadásul A Közösségi Háló nagyon nagy favorit. Érdemes viszont figyelni Boyle-ékra is, valamint a mindig esélyes Coen testvérekre.

Kinek szorítok: Én bizony a Coen testvéreknek ezért a remek hangulatú, klasszikus westernért. Nálam ők az egyértelmű favoritok.

LEGJOBB OPERATŐR
Wally Pfister (Eredet)
Roger Deakins (A Félszemű)
Jeff Cronenweth (A Közösségi Háló)
Danny Cohen (A Király Beszéde)
Matthew Libatique (Fekete Hattyú)

Ki a legesélyesebb: Cronenweth vagy Cohen, bár szerintem az előbbi, függetlenül attól, hogy jobban megérdemelné-e.

Kiért szorítok: Libatique, Pfister és Deakins is simán megkapná tőlem az elismerést, de legjobban Wally Pfister győzelmének örülnék.

LEGJOBB VÁGÁS
Andrew Weisblum (Fekete Hattyú)
Pamela Martin (A Harcos)
Jon Harris (127 Óra)
Angus Wall és Kirk Baxter (A Közösségi Háló)
Tariq Anwar (A Király Beszéde)

Ki a legesélyesebb: szintén Fincher és Hooper filmje fut versenyt ebben a kategóriában is. A győztes valószínűleg a Wall/Baxter duó lesz.

Kinek szorítok: Én Weisblum munkáját ismerném el az aranyszobrocskával, a teljesítménye nagyon nagy mértékben hozzájárul a film sikeréhez.

LEGJOBB FILMZENE
Trent Reznor és Atticus Ross (A Közösségi Háló)
John Powell (Így Neveld A Sárkányodat)
Hans Zimmer (Eredet)
A. R. Rahman (127 Óra)
Alexandre Desplat (A Király Beszéde)

Ki a legesélyesebb: Én úgy érzem, hogy Desplat lesz a befutó, persze a Reznor/Ross páros sem hagyható figyelmen kívül.

Kiért szorítok: Nekem Powell győzelme lenne a legörömtelibb, főleg úgy, hogy a három szerintem legjobb jelölést sem kapott. Ezek a Daft Punk (Tron: Örökség), Harry Gregson-Williams (Perzsia Hercege: Az Idő Homokja) és Carter Burwell (A Félszemű). Ráadásul Zimmer zenéje egyáltalán nem kimagasló, nem is értem mi a fenét keres a jelöltek között.

LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTUSOK
Alice Csodaországban
Azután
A Vasember 2
Eredet
Harry Potter és a Halál Ereklyéi

Melyik a legesélyesebb: Úgy érzem, hogy az Eredet fogja kapni a díjat, a jelöltek közül igazán Nolan filmje is érdemelné meg.

Melyikért szorítok: Egyértelműen az Eredetnek, ha már ilyen felháborító és pofátlan jelölések születtek. Egyszerűen még most sem hiszem el, hogy nincs itt a Tron: Örökség, amihez vizuálisan semmi sem volt fogható a tavalyi mezőnyből. De úgy látszik, ahogy 28 évvel ezelőtt ignorálták az első rész effektusait is az Akadémia tagjai, most eljátszották ugyanezt a folytatással is.

LEGJOBB SMINK
Barney's Version
Farkasember
The Way Back

Melyik a legesélyesebb: Őszintén szólva fogalmam sincs, a háromból csak egyet láttam, de én látatlanban is a kritikai favorit Barney's Versiont tenném meg a legesélyesebbnek.

Melyikért szorítok: Rick Baker csodálatos Farkasember kreációi elképesztettek, úgyhogy nálam ő a favorit.

LEGJOBB JELMEZ
A Király Beszéde
Alice Csodaországban
A Félszemű
Szerelmes Lettem
The Tempest

Melyik a legesélyesebb: Szinte tuti biztos, hogy A Király Beszéde, de talán Burton elborult Alice-kosztümjei is beleszólhatnak a versenybe.

Melyikért szorítok: A Király Beszéde az én favoritom, de az Alice győzelménél sem esnék kétségbe.

LEGJOBB LÁTVÁNY
Alice Csodaországban
Harry Potter és a Halál Ereklyéi
A Félszemű
Eredet
A Király Beszéde

Melyik a legesélyesebb: A Király Beszéde, Alice és Eredet, de alighanem az első, hiszen nagy favorit ebben is.

Melyikért szorítok: Én az Eredet győzelmének örülnék, valamint felháborító, hogy a Tron: Örökség itt sem kapott jelölést.

LEGJOBB HANGVÁGÁS
Toy Story 3
Eredet
Tron: Örökség
A Félszemű
Száguldó Bomba

Melyik a legesélyesebb: Szerintem ez az a kategória, ahol tuti az Eredet fog nyerni, egyébként, ha így lesz, akkor meg is fogja érdemelni.

Melyikért szorítok: Nahát, a csóró Tron: Örökség kapott egy jelölést! Ha már ilyen kegyes volt az Akadémia, akkor bizony én ennek a filmnek szurkolnék.

LEGJOBB HANGKEVERÉS
Eredet
A Király Beszéde
Salt Ügynök
A Közösségi Háló
A Félszemű

Melyik a legesélyesebb: Mivel fő esélyesek, így A Közösségi Háló és A Király Beszéde a legesélyesebb, de úgy gondolom, hogy az Eredet simán győzhet.

Melyiknek szorítok: Nálam az Eredet a favorit, ha már a csúcstechnikai bravúr Tron: Örökés erről is lemaradt. A Salt Ügynök, vagy A Félszemű helyére pedig simán befért volna.

Ezek lennének a lényegesebb kategóriák. Mindent összegezve A Közösségi Háló és A Király Beszéde nagy párbaja lesz az idei díjátadó. Fincher filmje amúgy sokkal esélyesebb. Divatosabb, nagyobb a népszerűsége is, ráadásul amerikai film és így az angol Hooper-mozinak csökkennek az esélyei. Én egyébként utóbbi győzelmének örülnék jobban, mert már herótom van ennek a Facebook-filmnek az ajnározásától.

Van egy-két jelölés, amivel most sem értek egyet, pl. Jessie Eisenberg, aki elég nagy színészi antitalentum, vagy az effekteknél a Vasember 2. Egy Tron: Örökség, ami pedig az összes technikai díjat vihetné pedig egy kivételével jelölés nélkül marad. Pedig simán kaphatott volna úgy öt nominációt, ha nem többet. Megdöbbent még Nolan mellőzése a rendezői kategóriában, illetve Ben Affleck filmje a Tolvajok Városa, a legjobb film kategóriában. Ha már 10-re bővítették a listát, akkor igazán odafért volna. Valamint én jelöltem volna Ryan Renyolds-ot az Élve Eltemetve című filmben nyújtott lehengerlő alakításáért is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr782613390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása