05
01/2023
0

2023 Legjobban Várt Filmjei

Bár a tavalyi év rekordot döntött celluloidhulladék tekintetében, ezzel együtt idén is lesz nagyon sok film, amit várok. Van, amit kevésbé, van, amit nagyon és van, amit tűkön ülve. Természetesen ezúttal is összeszedtem a tíz legjobban várt alkotást, de a végén megemlítek még néhányat, amik bár nem fértek fel a listára, de azért nagy reményeket fűzök hozzájuk. Következzék hát a 2023-as év általam leginkább várt alkotásainak listája!

10. Helyezett
Beverly Hills Cop: Axel Foley
A Beverly Hills-i Zsaru és folytatása óriási sikert arattak annak idején és méltán váltak kultfilmekké. Szupersztárrá tették Eddie Murphy-t és máig számtalan dumája van, ami idézhető. A ’90-es évek elején készült harmadik rész sajnos sokkal halványabb lett, így a széria földbe is állt. Manapság azonban nagy divatja van a retrónak, így nem csoda, hogy ezt a franchise-t is előszedték. Eddie Murphy mellett visszatér a korábbi filmekből Judge Reinhold, John Ashton, Bronson Pinchot, illetve Paul Reiser is, miközben olyan új arcok csatlakoznak a gárdához, mint Joseph Gordon-Levitt és Kevin Bacon. A producer Jerry Bruckheimer és a zeneszerző Harold Faltermeyer is a újra a fedélzeten vannak, így jó esély mutatkozik rá, hogy a Top Gun után ezúttal is sikerrel tudják megidézni a ’80-as éveket. Ami kétkedésre adhat okot, az a totál elsőfilmes rendező, Mark Molloy személye, de bízom benne, hogy meg tud birkózni a feladattal.

9. Helyezett
Rebel Moon
Zack Snydert az egyik legegyedibb látásmódú rendezőnek tartom és több alkotása is ott van az abszolút kedvenceim között. Ironikus módon pont a legutolsó alkotása, A Halottak Hadserege volt számomra kisebb csalódás. Ezzel együtt rettenetesen várom a hatalmas költségvetéssel készülő, eposzi méretű űroperáját, melynek koncepciója A Hét Szamurájt/Mesterlövészt idézi majd: egy nő harcosokat gyűjt maga köré, hogy felszabadítsa otthonát egy zsarnok uralma alól (érdekesség, hogy 1980-ban már készült egy olcsó b film ezzel az alapötlettel, Csata a Csillagokon Túl címmel). A szereposztás sem akármilyen, hiszen tiszteletét teszi majd Charlie Hunnam, Sofia Boutella, Ed Skrein, Cary Elwes, Anthony Hopkins, Djimon Hounsou, Corey Stoll és Jena Malone is. A rendező egyébiránt bízik benne, hogy siker esetén egy egész univerzumot építhet fel ebből a filmből. Akárhogy is alakul, az biztos, hogy az év egyik legelképesztőbb audiovizuális élményét kapjuk majd.

8. Helyezett
Napóleon (Napoleon)
Ridley Scott a valaha volt egyik legjobb rendező és ezen az sem változtat, hogy sokszor nagyon ostoba és demagóg marhaságokkal tömi meg a filmjeit. Különösen igaz ez a történelmi filmjeire, hiszen a Mennyei Királyság, a Robin Hood, vagy éppen Az Utolsó Párbaj is tele volt olyan butaságokkal, amikkel valamiféle aktuálpolitikai marhaságot akart lenyomni a nézők torkán. A történet középpontjában Napóleon hatalomra jutása áll majd, illetve kapcsolata első feleségével, Joséphine-nel. A katonai géniuszt Joaquin Phoenix alakítja majd (aki a 2000-es Gladiátor után dolgozik együtt ismét a rendezővel), a női főszerepet pedig Vanessa Kirby kapta (ő Jodie Comert váltotta, aki az utolsó pillanatban szállt ki a produkcióból). Ridley Scott filmjei mostanában elég széles skálán mozognak a minőségüket tekintve, így kiszámíthatatlan melyik arcát mutatja majd ezúttal, de az biztos, hogy látványában és hangulatában elképesztő produkcióval lesz dolgunk.

7. Helyezett
Indiana Jones és a Sors Tárcsája (Indiana Jones and the Dial of Destiny)
Mindenek előtt leszögezném, hogy Indiana Jones az abszolút első számú hősöm. George Lucas, Steven Spielberg és a karaktert alakító Harrison Ford igazi hollywoodi legendát teremtettek, Indy és kalandjai pedig uralták a ’80-as éveket. A csapat aztán 2008-ban újra összeállt egy negyedik film erejére, ami bár megosztotta a rajongókat, igazából csak úgy, mint a Star Wars előzménytrilógia esetében, divat volt utálni és nem létező dolgokba is belekötni. Én feltétel nélkül imádom az egész szériát és éppen ezért rettenetesen várom az ötödik, egyben utolsó filmet is. Ezzel együtt óriási félelem is van bennem. Lucas ugye eladta a jogokat a Disney-nek és láttuk, hogy Kathleen Kennedy rémuralma alatt mi lett a Star Wars-ból, így már csak miatta is tele vagyok félelmekkel. Mindezt tetézi, hogy sem Lucas, sem Spielberg nincs már a fedélzeten, a rendezői feladatokat James Mangold vette át, az pedig kiszámíthatatlan, hogy mennyire lesz képes elkapni a hangulatot. Felétlen rajongásomból adódóan az esélyt természetesen megadom a mégoly idióta cím ellenére is (nehéz megállapítani, hogy magyarul, vagy angolul hangzik-e hülyébben). A zene legalább rendben lesz, hiszen ezúttal is a mester, John Williams komponálja majd, akinek jó eséllyel ez lesz az utolsó munkája.

6. Helyezett
Borzalmak Városa (Salem’s Lot)
Stephen King számos zseniális regényt írt, főleg a ’70-es, ’80-as években, mikor alkohol- és drogmámor lengte be mindennapjait. Legjobb alkotásai ekkor születtek, ezek egyike pedig a Borzalmak Városa címet viselő vámpírtörténet. Az 1975-ben megjelent írásnak egyébként már több tévés feldolgozása is született, ezúttal pedig végre a nagyvásznon is kap egy esélyt. A történet középpontjában egy író, Ben Mears (Lewis Pullman) áll, aki sok év után tér haza szülővárosába, hogy ihletet találjon. Témájául a régóta elhagyatott Marsten Házat választaná, ám nem is sejti, hogy az ódon épület milyen rémületes titkokat rejt. A film premierjét többször is elhalasztották, idén azonban végre bemutatásra kerül. A producer James Wan lesz, aki a horror műfajában már többször bizonyított, a rendező Gary Daubermannek viszont ez mindössze a második filmje lesz. A végeredmény elsülhet nagyon jól és nagyon rosszul is, én mindenesetre nagyon várom.

5. Helyezett
65
Ez a film már a tavalyi listámon is rajta volt, de mint sok más alkotás, áldozatul esett a Covid miatti halasztásoknak. Akkor még sokat nem lehetett tudni a produkcióról, mindössze annyit, hogy nagyjából 90 milliót tapsoltak el rá, hogy a Hang Nélkül filmek írói állnak a kamera mögött. A történetről annyi volt biztos, hogy egy űrhajós kényszerleszállást hajt végre egy ismeretlen világon, ahol rá kell eszmélnie, hogy nincs egyedül. Azóta kijött a film előzetese, ami letisztázza a képet és a cím is értelmet nyer. A sztori ugyanis az, hogy az Adam Driver által alakított főhős lezuhan egy ismeretlen világon, rajta kívül pedig csak egyetlen túlélő van, egy kislány. A bolygóról pedig kiderül, hogy a Föld az, csak éppen 65 millió évvel korábban, így egy pofás kis túlélősztorit kapunk, ahol hőseinknek dinoszauruszok elől kell majd menekülniük. Az előzetes hangulatos és jól néz ki, Driver remek színész és alapvetően is érdekes élmény lesz olyan élőszereplős filmet nézni dínókkal, ami nem része a Jurassic Park/World franchise-nak. Bízom benne, hogy remek kalandban lesz részünk.

4. Helyezett
John Wick: 4. Felvonás (John Wick: Chapter 4)
A film, amit nem hiszem, hogy be kell mutatni. 2014-ben Keanu Reeves lényegében újraindította halványodó karrierjét a Rémkirályként ismert bérgyilkos karakterével, aki személyes okokból tér vissza, hogy leszámoljon az orosz maffiával. A hihetetlenül megkoreografált harcjelenetek és elképesztő kaszkadőrmutatványok tették a filmet legendássá, no meg a bérgyilkosokra épülő, rejtélyes háttérvilág koncepciója. Reeves zseniálisan hozta a figurát és nagyon sokat adott hozzá az is, hogy ő maga csinálta meg szinte az összes harcjelenetét (ma már legendásak a Taran Tacticalnál előadott fegyveres skilljei, tekintse meg mindenki bátran a youtube-on). A második és a harmadik rész természetesen emelte a tétet és nem csak a bérgyilkosok árnyékvilágába kaptunk mélyebb betekintést, hanem egyre több, nagyobb és kreatívabb mészárlást is kaptunk. Idén jön a negyedik felvonás, melyben Reeves mellett olyan arcok teszik tiszteletüket, mint a visszatérő Laurence Fishburne, Ian McShane és Lance Reddick, valamint új arcként Clancy Brown, Donnie Yen, Hiroyuki Sanada, Scott Adkins, vagy éppen Bill Skarsgaard. A John Wick széria csodálatosan megkomponált, vérgőzös mestermű és ezúttal is elvárom, hogy kreatívabbnál kreatívabb mészárlásokkal nyűgözzön le.

3. Helyezett
Dűne: II. Rész (Dune: Part II)
Frank Herbert 1965-ben útjára indított Dűne-ciklusa mára a sci-fi irodalom egyik alapköve. Komplex és filozofikus mű, rettenetesen mély háttérrel és tengernyi sok karakterrel. 1984-ben David Lynch már filmre adaptálta az első regényt, de alkotása nem volt több bátor kudarcnál. Két évvel ezelőtt aztán a jelenkor egyik legelismertebb rendezője, a kanadai Denis Villeneuve kapta a lehetőséget, hogy óriási költségvetésből, neves színészek közreműködésével próbálja meg a lehetetlent és vászonra vinni Herbert mesterművét. A Dűnét sokan megfilmesíthetetlennek tartják, ám Villeneuve (aki a kezdetektől két filmben gondolkodott) apróbb hibái ellenére is sikerrel vette az akadályt és remek adaptációt készített a regényből. Pontosabban annak első feléből, hiszen a második fele most kerül csak bemutatásra. Egyedi hangulatú filmet várok, lenyűgöző képi világgal és csodálatos zenével, csakúgy, mint az első rész esetében. Illetve bízom benne, hogy azért egyes karaktereket ezúttal jobban sikerül majd kibontania. Száz szónak is egy a vége, számomra a Dűne az egyik legjobban várt film az idei évben.

2. Helyezett
Oppenheimer
Christopher Nolan neve szintén nem ismeretlen a moziba járó tömegek számára. 1998-as debütálása óta fokozatosan építette karrierjét, egyre magasabbra és magasabbra téve a lécet. Olyan filmekről beszélünk, mint a Memento, A Tökéletes Trükk, A Sötét Lovag Trilógia, az Eredet, a Csillagok Között, vagy éppen legutóbbi alkotása, a Tenet. Én személy szerint az összes filmjéért oda, meg vissza vagyok, így nem volt kérdés, hogy tizenkettedik rendezői munkája, az Oppenheimer a lista előkelő helyén fog szerepelni. A történet középpontjában az atombombát megalkotó J. Robert Oppenheimer áll majd (Cillian Murphy alakításában), ahol nem csak a pusztító fegyver létrehozása, de a feleségéhez (Emily Blunt), a szeretőjéhez (Florence Pugh) fűződő kapcsolata is fontos szerepet kap majd. Hozzájuk csatlakozik még egy elképesztő sztárgárda keretében Matt Damon, Robert Downey Jr. , Dane DeHaan, Josh Hartnett, Kenneth Branagh, Jason Clarke, Gary Oldman, Casey Affleck és még rengeteg kiváló színész, akiket napestig sorolhatnék. Nolantől a minimum, amit elvárok, hogy kiváló legyen és ennél most sem adom alább.

1. Helyezett
Mission: Impossible – Leszámolás I. Rész (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part I)
Tom Cruise minden kétséget kizáróan a világ utolsó filmsztárja, ezt évről-évre bizonyítja. 1981 óta tartó karrierje során néhány kivételtől eltekintve mindig is a legmagasabb minőséget képviselte. Egyik kedvenc sorozatát, a Mission: Impossible című klasszikust 1996-ban adaptálta vászonra Brian De Palma közreműködésével. Azóta pedig féltő gonddal építi saját franchise-át, ami immár a hetedik részhez érkezett. A korábbi filmek egyre magasabbra tették a lécet, Cruise pedig minden egyes filmjével halált megvető bátorsággal veti magát újabb és újabb, őrölt kaszkadőrmutatványok közepébe. Hihetetlen kimondani, de ez a széria lényegében részről-részre lesz egyre jobb és jobb, így nem csoda, ha nálam a Leszámolás alcímet viselő hetedik kaland áll a lista élén. Egészen pontosan annak is az első része, hiszen a sorozat nagy fináléjához érkeztünk, ahol a hetedik és a nyolcadik rész egy nagy egészet alkot majd, csak két részre vágva (ezért is a számozás). Tom Cruise-tól és kreatív alkotótársától, Christopher McQuarrie-tól pedig azt várom, hogy ezúttal is a létező legmagasabb szinten szórakoztassanak, olyan audiovizuális élményt nyújtva, ami belepasszíroz majd a székbe.

Ez volna hát a tíz, általam legjobban várt film a 2023-bas esztendőben. Persze ezeken kívül is van még több alkotás, amire nagyon kíváncsi vagyok. Ilyen lesz a Liam Neeson főszereplésével érkező noir hangulatú detektívtörténet, a Marlowe, aztán az elképesztően szürreális mozinak ígérkező Cocaine Bear, Jason Statham újabb elborult kalandja az Őscápa második része, vagy éppen az eddigi DC Moziverzum hattyúdala, az Aquaman és az Elveszett Királyság. Ezen kívül ott lesz még Matthew Vaughn és Henry Cavill közös kémfilmje, az Argylle, két Drakulához köthető vámpíros film, a Renfield és A Demeter Utolsó Útja, valamint Gal Gadot titkosügynökös akciófilmje a Heart of Stone és, ha valaha bemutatják végre, akkor a Kung Fury 2 című őrület. Lesz tehát mit nézni az idei évben is és csak remélni tudom, hogy minőségileg sikerül majd jóval magasabb szintet megütni, mint a tragikus 2022-es esztendőben.

Ezzel kívánok utólag is kiváló filmekben gazdag boldog új évet mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr4518018902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása