28
02/2022
0

Ki a legjobb Batman?

Minden idők egyik leghíresebb képregényes karakterét, Batmant, Bob Kane és Bill Finger alkotta meg 1939-ben és a Sötét Lovag népszerűsége azóta is töretlen. Persze ehhez az is kellett, hogy a karakter és az őt körülvevő világ időről-időre meg tudjon újulni. Az évtizedek folyamán temérdek író és rajzoló próbálta újraértelmezni a karaktert (persze nem mindig sikerült megfelelően), hogy az megfeleljen az adott kor szellemének. A figurára ma jellemző számtalan elem sem volt még meg a kezdet kezdetén, hanem idővel lett mitológiájának része. Ilyen a szülei halálának körülményei, hogy éveken át képezte magát fizikálisan és mentálisan is, hogy mestere a harcművészeteknek, de egyben ő a világ legjobb detektívje is, illetve a mára már talán a legmeghatározóbb jellemvonása, hogy Batman sosem öl.

A hőst aztán az álomgyár is felfedezte magának, mára pedig már rengeteg film, rajzfilm és sorozat dolgozta fel Batman történetét. És, ahogy a képregények esetében is történt, úgy a mozgóképes adaptációk kapcsán is elmondható, hogy az alkotók mindig igyekeztek friss és újszerű megközelítést alkalmazni. Mivel napokon belül befut Matt Reeves szimplán csak Batman címet viselő mozija, amiről az előzetesei alapján megint csak elmondható, hogy eddig nem látott formában fogja elénk tárni Gotham Sötét Lovagjának történetét. A premier kapcsán úgy döntöttem, hogy sorba állítom a hőst eddig a nagyvásznon, egészestés filmben megformáló hat színészt azok játékát, kiállását és a karakterhez való hasonlóságát figyelembe véve. A lista természetesen teljesen szubjektív, jó szórakozást hozzá!

6. Helyezett
George Clooney (Batman & Robin, 1997)

6_george_clooney.jpg
Tim Burton két nagysikerű (bár a második már azért megosztotta a nézőket) filmje után a teljesen más stílust képviselő Joel Schumacher vette át a stafétabotot. Az általa dirigált első Batman-filmben még Val Kilmer alakította a hőst, ám bizonyos okok miatt a színész a folytatásra már nem tért vissza. Így került a képbe a Vészhelyzet című sorozattal egyre népszerűbbé váló George Clooney, aki elsőre jó választásnak tűnhetett, mert kinézetre eléggé visszaadja a képregénybeli karaktert. Az alkalmassága viszont itt sajnos véget is ért, mert Clooney valami hihetetlenül unott, egyben irritáló bájgúnár stílusban formálja meg a karaktert. Erre persze biztos lennének páran, akik azt mondanák, hogy a film stílusa és bárgyúsága tehet minderről, ám az igazság az, hogy a színész egyszerűen nem tudott mit kezdeni a karakterrel és nem is törte magát saját bevallása szerint sem, hiszen egyszer azt nyilatkozta, hogy elődei után ő legfeljebb a wc-n ülve nyújthatott volna újszerű alakítást. Ez a hozzáállás pedig tett is róla, hogy ő legyen a legrosszabb Batman.

5. Helyezett
Adam West (Batman, 1966)

5_adam_west.jpg
Bár sokak talán megütköznek West szereplésén ezen a listán, hiszen azt mondtam, hogy a nagyfilmes verziókat veszem csak számításba, ő pedig a ’60-as években népszerű sorozat főszereplője volt. Igen ám, de az első és a második évad között készült egy mozifilm is vele, így jelenléte abszolút indokolt. Hol is kezdjem… Nos, tudjuk jól, hogy minden évtizednek, minden kornak vannak rá jellemző stílusjegyei és ezzel a már említett ’60-as évek sem volt másként. Az már más lapra tartozik, hogy ez a stílus sokszor igen bárgyú, színes-szagos és felfoghatatlanul buta volt. Ennek ékes példája a Batman sorozat és a mellé készült mozifilm is, aminek a történetébe nem is akarok belegondolni, mert azonnal rám törne a röhögőgörcs. Koncentráljunk csak inkább a főszerepet alakító Adam Westre, akit nehéz megítélni a debil körítés miatt, de ha megpróbálok attól elvonatkoztatni, akkor azt kell mondanom, hogy alapvetően korrektül hozta a szerepét. Persze hiányzott belőle az a fajta sötétség, ami a szereppel együtt jár, de megvolt a kiállása, arcra is elhittem, hogy ő a milliárdos playboy és legalább életet vitt a karakterbe, energikusan megformálva azt. Így minden röhejes külsőség és nevetséges jelmez ellenére is, jobb Batman, mint amilyen George Clooney volt.

4. Helyezett
Michael Keaton (Batman, 1989 és Batman Visszatér, 1992)

4_michael_keaton.jpg
Mikor a ’80-as évek végén elkezdett formálódni egy nagyszabású Batman film elkészítésének lehetősége, a Warner Bros. számtalan színészt kinézett a projekthez, hogy ki tudná a legjobban megformálni a karaktert. Olyan neveket találunk az egykori jelöltek között, mint Alec Baldwin, vagy Mel Gibson, de még Bill Murray is szóba került, ami őszintén szólva még ötlet szintjén is igen hülyén hangzik. Amikor aztán Tim Burton került a projekt élére, ő leszerződtette azt a Michael Keatont, akivel korábban a Beetlejuice filmen dolgozott. Vele készítette aztán el a két nagysikerű adaptációját és sokan máig Keatont tartják a legjobb Batmannek. Csak tudnám miért. Először is szögezzük le gyorsan, hogy Michael Keaton kiváló színész, számtalan fantasztikus alakítással. De Batman szerepére szerintem egyáltalán nem passzolt. Sem a fizikuma nem volt meggyőző nekem, sem kinézetre nem hittem el, hogy ő a gothami aranyifjú milliárdos és ha Clooney bárgyú meg unott, West pedig túl vicceskedő volt, akkor Keaton sokszor úgy formálta meg a karaktert, mint valami zavarodott hülyegyerek. Ezzel együtt a jelmezben hatásosan hozta a figurát, így nyilvánvalóan köröket ver a korábbi két úriemberre.

3. Helyezett
Val Kilmer (Mindörökké Batman, 1995)

3_val_kilmer.jpg
Miután Burton felállt a harmadik rész rendezői székéből, kérdésessé vált, hogy Keaton marad-e a szerepben. Miután az új direktor, Joel Schumacher teljesen más irányt kívánt szabni a film stílusának, így végül Keaton is távozott. Új színész után kellett tehát nézni, Schumacher választása pedig arra a Val Kilmerre esett, aki aztán úgy vállalta el a szerepet, hogy a forgatókönyvet el sem olvasta, mert akkora rajongója volt Batmannek. Hogy egy színész hogyan közelíti meg a karaktert, azt persze meghatározza az is, hogy a rendező milyen stílust képzel el a filmhez. Burtonnél ott volt egy gótikus megközelítés, míg Schumacher egy őrültebb, neonfényben úszó világot képzelt el, tele őrültekkel. Sokan ekézik az ő filmjeit, pedig meggyőződésem, hogy a Mindörökké Batman messze a legjobb a Burton/Schumacher filmek közül. Hogy Kilmer jobb Batman, mint Keaton, annak több oka is van. Az egyik, hogy a fizikuma és a kiállása is megvolt a szerephez, ahogy arcra is elhittem neki, hogy ő Bruce Wayne. Ráadásul ez az egyetlen a régi filmek közül, ami foglalkozik a hős pszichológiai mozgatórugóival, míg a többi filmben ez teljesen háttérbe szorul a harsányabb gonoszok kedvéért. Kilmer egyfajta sztoikus nyugalommal formálja meg a karaktert, de míg Keaton inkább csak a jelmezben volt számomra működőképes, addig Kilmer mindkét fronton helytáll.

2. Helyezett
Ben Affleck (DC Moziverzum, 2016-2022)

2_ben_affleck.jpg
Miután a rivális Marvel óriási sikert aratott filmes univerzumával, így a DC-nél is elkezdtek agyalni, hogyan tudnák az összes hősüket egy franchise-ba összetrombitálni. Az első lépés Zack Snyder Superman-eredettörténete volt, Az Acélember (2013), amit aztán a gigászi Batman v Superman követett három évvel később. Snyder anno tökéletesen castingolta le a kyptoni hős szerepére Henry Cavillt, így a rajongók nagyon várták, hogy vajon kit választ a Sötét Lovag szerepére. Elég nagy megdöbbenést keltett, mikor a bejelentett színész nem más volt, mint Ben Affleck. Egyrészt sokan megkérdőjelezik a színészi tehetségét, másrészt pedig furcsállták, hogy míg Superman épp csak megérkezett, addig Batman szerepére egy jóval idősebb embert képzelt el. Snyder legfőbb ihletforrása Frank Miller klasszikusa A Sötét Lovag Visszatér volt, amely egy öregedő, sokkal sötétebb, megkeseredettebb Batmant tárt az olvasók elé, mint korábban bármelyik képregény. Affleck alakítása ehhez igazodott és egy rendkívül brutális, már-már kegyetlen módon formálta meg a karaktert. Ehhez jön még, hogy a színész irtózatosan kigyúrta magát, így fizikálisan és egyébiránt arcra is a valaha volt legtökéletesebben adta vissza a képregényben látható karaktert. Mind a rajongók, mind a kritikusok elégedettek voltak Affleck alakításával, noha sokan kritizálták, hogy Snyder verziójában Batman öl, noha mint a bevezetőben említettem, ez nem teljesen karakteridegen, hiszen ez a szabály csak az évtizedek elmúltával lett szerves része a figurának. Affleck később még kétszer megformálta a hőst, de sem az Öngyilkos Osztag (2016), sem Az Igazság Ligája (2017) nem aratott osztatlan sikert. Utóbbinak tavaly igazságot szolgáltatott a rajongók által régóta várt rendezői változat (Zack Snyder: Az Igazság Ligája, 2021) és a színész idén még egyszer utoljára megformálja majd a hőst A Villám című filmben, ahol a multiverzumoknak köszönhetően együtt szerepel majd az évtizedek után visszatérő Michael Keatonnal is.

1. Helyezett
Christian Bale (A Sötét Lovag Trilógia, 2005-2012)

1_christian_bale.jpg
Miután Joel Schumacher második filmje, a Batman & Robin beleállt a földbe, a Warner hosszú időre jegelte Batmant, ám az ezredforduló után ismét igyekeztek egy új filmet összehozni. Számtalan rendező és próbálkozás után végül a Mementóval hírnevet szerző kiváló író-rendező, Christopher Nolan kapta meg a lehetőséget és egyben a teljes szabadkezet is. Ez utóbbi a stúdió egyik valaha volt legjobb döntésének bizonyult, hiszen Nolan trilógiája (Batman: Kezdődik, 2005, A Sötét Lovag, 2008 és A Sötét Lovag: Felemelkedés, 2012) olyan anyagi és kritikai sikert ért el, amire senki sem számított. A rendező koncepciója az volt, hogy mind a hőst, mind az őt körülvevő világot megpróbálja a lehető legjobban lerántani a valóság talajára. Ennek köszönhetően nem csak a meseszerű elemek kerültek ki a sztoriból, de Batman karakterét és összetett, hús-vér karakterként képzelte el. Ki ez az ember? Honnan jött? Miért teszi azt, amit? Mi a célja? Az alapokról építette fel teljesen hihetőre és ehhez kellett egy olyan színész, aki mindezt meg is tudja jeleníteni. A választása arra a Christian Bale-re esett, aki nem csak generációjának talán legjobb színésze, de minden tekintetben tökéletesen meg is felelt a szerepre. A milliárdos playboy Bruce Wayne éppoly hihető az ő előadásában, mint a bűnözőkre vadászó Batman. Van karizmája, van kiállása, mikor nézi az ember egy percig nincs kétsége afelől, hogy a színész maximálisan hiteles a szerepben. Ráadásul mivel Nolan a trilógia során kompletten végigvitte a karakter útját a kezdettől a befejezésig, így figura igen összetett utat jár be, amitől Bale alakítása csak még inkább fantasztikus lesz.

Ez lett volna hát az én szubjektív listám a karaktert eddig a mozivásznon megformáló színészekről. Persze a lista korántsem teljes, mert ha a korai serialokat, illetve a tévésorozatokat is figyelembe vesszük, akkor meg kell még említeni a ’40-es évekből Lewis Wilson és Robert Lowery nevét, vagy az újkori tévésorozatokból David Mazouzt és Iain Glent is. Hamarosan pedig befut Matt Reeves filmje, melyben a sokakat szintén megosztó Robert Pattinson fogja megformálni a legendás hőst, így kíváncsian várom Batman visszatérését már csak abból a szempontból is, hogy a tehetséges, de ellentmondásos színész mennyire volt képes magáévá tenni a szerepet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr9017768448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása