04
01/2024
0

2024 Legjobban Várt Filmjei

Noha a tavalyi év is inkább a rosszabbnál rosszabb filmekről szólt, ahol nagyítóval kellett keresni az értékes mozikat, én mégis még mindig reménykedem, hogy idén is találok majd pár igazán jó alkotást. Persze nincsenek hiú ábrándjaim, szinte biztos, hogy most is csak maroknyi olyan produkció lesz, ami megüti a szintet, de azért összeszedtem azt a tíz címet, amit 2024-ben a leginkább várok. Mivel a színészsztrájk alaposan bekavart a dolgokba, így némileg változott a lista. Hogy mást ne mondjak, az általam legjobban várt film, a Mission: Impossible nyolcadik részének bemutatója kereken egy évvel eltolódott, így majd csak 2025 nyarán kerül majd a mozikba. Lesznek ismétlődő címek is, amik végre eljutnak a bemutatóig, de ne szaporítsuk tovább a szót, jöjjenek a filmek!

10. Helyezett
Gladiátor II (Gladiator II)
Kicsit önellentmondásos helyzetben vagyok, mert Ridley Scott mostanában szinte csak rossz filmeket tett le az asztalra, de az első Gladiátor meg az egyik abszolút kedvenc filmem. Alapvetően el sem tudnék képzelni ennél feleslegesebb folytatást, mégis várom ezt a filmet, mert imádom a történelmi kalandfilmeket, bízom benne, hogy képesek lesznek összehozni valami nagy és eposzi mozit, ami mentes lesz minden aktuálpolitikai belemagyarázástól. Az első részből visszatér majd Connie Nielsen és Derek Jacobi, illetve Lucius karaktere is, akit ezúttal majd Paul Mescal formál meg (az első filmben Spencer Treat Clark alakította). Új szereplőként pedig Denzel Washington, Pedro Pascal, Peter Mensah és a Stranger Things legutóbbi évadával berobbant Joseph Quinn fogja erősíteni a gárdát. Meglátjuk mi sül ki belőle, én mindenesetre adok neki egy esélyt. Azért remélem, hogy végül ennél valamivel kreatívabb címet kap majd a produkció.

9. Helyezett
Argylle: A Szuperkém (Argylle)
Mattew Vaughn anno Guy Ritchie producereként indult, hogy aztán saját rendezői karriert építsen fel magának, változó sikerrel. Új filmje, az Argylle egy akcióvígjáték lesz, amelyben egy kémregényeket jegyző írónő (Bryce Dallas Howard) csöppen bele a könyveihez hasonló világba. Miközben a Sam Rockwell alakította titkosügynökkel keveredik mindenféle kalandba, úgy fut majd párhuzamosan a regényeinek is a sztorija, melyek főhőse a szuperkém, Argylle (Henry Cavill). Az előzetes alapján elég őrült film lesz, ahol az előbb felsoroltakon kívül tiszteletét teszi majd Samuel L. Jackson, John Cena, Sofia Boutella és Catherine O’Hara is. Remélem, hogy a végeredmény is lesz annyira jópofa, mint a trailerek.

8. Helyezett
Alien: Romulus
Ridley Scott A Nyolcadik Utas a Halál című filmje 1979-ben berobbant a mozikba és a sci-fi horror műfajának megkerülhetetlen alapművévé vált és sztárrá tette főszereplőjét, Sigourney Weavert is. Készült aztán hozzá négy folytatás, egyre csökkenő sikerrel, később pedig a Ragadozóval is összeeresztették, de a legtöbb rajongó tetszését ez nem igazán nyerte el. Scott 2012-ben készített hozzá egy felemás előzményfilmet Prométheusz címmel, amit egy még gyengébb második rész, az Alien: Covenant követett. A Xenomorphok kezét azonban továbbra sem tudják elengedni, hiszen jelen pillanatban is készül egy új tévésorozat és érkezik egy új film is Alien: Romulus címmel. Mivel óriási rajongója vagyok a négy eredeti filmnek, így ennek is adok majd egy esélyt, noha nem igazán tudnék még róla semmit. A rendező az a Fede Álvarez lesz, aki a Gonosz Halott 2013-as remake-jével és a Vaksötéttel már bizonyította, hogy van érzéke a rémisztgetéshez. A főszerepet Cailee Spaeny alakítja majd, rajta kívül csak Isabela Merced neve mond valamit, mindenki más totál ismeretlen. A cselekményről mindössze annyit tudni, hogy az első és a második rész között játszódik majd. Nagyon bízom benne, hogy ezúttal méltó filmet sikerül összehozni.

7. Helyezett
Ballerina
A John Wick franchise óriási népszerűségnek örvend, én magam is nagy rajongója vagyok, így nem csoda, hogy felkerült a listára a Ballerina című spin-off is. A csodálatos Ana De Armas fogja alakítani a címszereplőt (a karakter neve Rooney), aki a harmadik részben látott, Angelica Huston vezette Balettintézet „növendéke” (értsd, bérgyilkosképzőbe jár). Ha minden igaz, akkor a film a harmadik és a negyedik rész között játszódik majd és a sztori szerint a főszereplő bosszúhadjáratát követhetjük majd nyomon, amit a családja lemészárlása miatt indít. A főgonoszt a hírek szerint a legendás Gabriel Byrne formálja majd meg, de rajta kívül tiszteletét teszi majd a John Wick-filmek három nagy sztárja, Keanu Reeves, Ian McShane és az azóta már elhunyt Lance Reddick is. Felbukkan még Norman Reedus és Catalina Sandino Moreno is, szóval a szereplőgárda igen veretes lesz. A filmet az a Len Wiseman rendezi, akinek a csúfosan leszerepelt 2012-es Emlékmás remake óta ez lesz az első alkotása. Remélem, hogy felnő a feladathoz és tudja majd azt a szintet hozni, amit anno a negyedik Die Hard mozival sikerült.

6. Helyezett
The Ministry of Ungentlemanly Warfare
A 2023-as évértékelőben már említettem, hogy nem vagyok Guy Ritchie kimondott híve, noha emberünk összehozott már pár filmet, amit azért igencsak kedvelek. Tavaly két filmmel is jelentkezett, amiből az egyik tetszett, a másik viszont borzalmas volt, szóval Ritchie bármikor képes bármelyik arcát mutatni. Az új filmje mindenesetre nagyon érdekel, aminek valljuk be, már a címe is nagyon jópofa (tükörfordításban A Nem Úriemberi Hadviselés Minisztériuma). A film Damien Lewis „Churchill Titkos Harcosai” című könyve alapján készült, ami arról szól, hogy a II. világháború alatt hogyan hoztak létre az angolok egy olyan speciális alakulatot, ami nem hagyományos módszerekkel harcolt a nácik ellen, hogy megváltoztassák a háború menetét és lényegében lerakták az alapjait a mai, modern fedett műveleteknek is. A film nyilván Ritchie sajátos stílusában közelít majd a témához, de szereplőgárda mindenesetre rendkívül lenyűgöző. Itt lesz majd Henry Cavill, Alex Pettyfer, Alan Ritchson, Eiza González, Henry Golding, Til Schweiger és Cary Elwes is, szóval nagyon ígéretes a projekt.

5. Helyezett
A Quiet Place: Day One
John Krasinski 2018-ban valami elképesztően zseniális horror/drámát rakott le az asztalra a Hang Nélkül című filmjével. A sztori ugye arról szólt, hogy a Földet invázió érte egy olyan faj által, amely a legkisebb pisszenést is képes érzékelni és azonnal támad. A film egy családot állít a középpontba, ahol a szülők (az életben is egy párt alkotó Krasinski és Emily Blunt), valamint a gyerekeik túlélésért folytatott küzdelmét követhetjük nyomon. Bár a sztori nem kevés logikai bakit vonultat fel az alaphelyzetből adódóan, Krasinski mégis zseniálisan rendezte meg és elképesztően fojtogató atmoszférát volt képes összehozni. A 2020-ban bemutatott második résszel pedig még felül is tudta múlni, az első felvonást. Mivel mindkét rész óriási siker volt, így nem csoda, ha tovább akarják ütni a vasat. A Day One alcímet viselő harmadik rész igazából előzmény lesz és nem nehéz kitalálni, hogy az idegenek érkezése idején fog játszódni. Krasinski ezúttal csak a sztorit jegyzi, a kreatív stafétabotot átadta Michael Sarnoskinak. A főbb szerepekben pedig majd olyan színészeket köszönthetünk, mint Lupita Nyong’o, Joseph Quinn, Djimon Hounsou és Alex Wolff. Nyilván más lesz, mint Krasinskivel a rendezői székben, de én azért nagyon várom és reménykedem, hogy tudja majd hozni az elődei színvonalát.

4. Helyezett
Beverly Hills-i Zsaru: Axel Foley (Beverly Hills Cop: Axel F)
A film, ami már a tavalyi listán is szerepelt, noha akkor még egyáltalán nem volt kitűzve semmilyen bemutató. Pontos dátum még most sincs, csak azt tudni végre, hogy idén nyáron bemutatásra kerül a régóta várt negyedik rész. Gondolom, hogy a Beverly Hills-i Zsarut senkinek nem kell bemutatni. Anno három rész készült Eddie Murphy főszerepelésével és az első kettő alapklasszikusnak számít. A negyedik részt már 2006-ban elkezdték tervezni, és az idők során számtalan rendező, illetve író jött és ment, amíg végül összeállt a projekt. Valahol egyébként szürreális, hogy ennyi szenvedés után ez a film tényleg elkészült és be is fogják mutatni. Hogy idénre tolták a premiert gondolom szándékos, hiszen az első rész a negyvenedik, míg a harmadik a harmincadik születésnapját ünnepli idén. A rendező Mark Molloy lesz, akinek a neve nem mond semmit, így igazából lutri a dolog, viszont bizakodásra ad okot, hogy Murphy mellett szinte minden fontosabb arc visszatér: itt lesz John Ashton, Judge Reinhold, Paul Reiser és Bronson Pinchot is, új szereplőként pedig tiszteletét teszi Joseph Gordon-Levitt és Kevin Bacon is. A Beverly Hills-i Zsaru széria gyerekkorom egyik meghatározó sorozata, így nagyon bízom benne, hogy nem cseszik el az új részt.

3. Helyezett
A Kaszkadőr (The Fall Guy)
David Leitch kaszkadőrként kezdte, majd producer lett, később rendező. Bár nem vagyok a legnagyobb rajongója, de tagadhatatlanul van érzéke a remek akciójelenetekhez, ami nyilván adódik az eredeti szakmájából is. Az általa dirigált Atomszőke, vagy éppen a Gyilkos Járat sem váltotta meg a világot, de tény, hogy mindkettő korrekt szórakozás volt. Új filmje egy ’70-es évekbeli sorozat feldolgozása, amiben Ryan Gosling egy Colt Seavers nevű kaszkadőrt alakít majd, aki egy olyan filmen dolgozik épp, amit az ex-barátnője rendez (Emily Blunt). Mikor a film sztárjának, Tom Rydernek (Aaron Taylor-Johnson) nyoma vész, Colt lesz kénytelen elindulni és megkeresni, miközben nem várt bonyodalmakba ütközik. Bevallom, hogy eredetileg nem igazán érdekelt engem ez a film, de az előzetese annyira vicces, látványos és menő, hogy egész egyszerűen teljesen ráfeszültem. Kicsit a Shane Black féle Durr Durr és Csókot és a Rendes Fickókat juttatta eszembe (utóbbiban ugye Gosling is szerepelt), amiket meg imádok, szóval nem csoda, ha nagyon várom ezt a mozit.

2. Helyezett
Dűne: II. Rész (Dune: Part Two)
Ez az a pont, amit egyáltalán nem kell túlragoznom. Három évvel ezelőtt Denis Villeneuve nem akármilyen bravúrt hajtott végre és sikeresen adaptálta Frank Herbert kultikus sci-fi regényét, a Dűnét. Egészen pontosan az első felét, mert a második most érkezik majd a mozikba. Eredetileg már tavaly év végén bemutatták volna, de a bevezetőben említett sztrájk ennek is betett. Az első felvonás nem volt hibátlan adaptáció, de apróbb hibáitól és hiányosságaitól eltekintve egészen kiváló feldolgozásról beszélhetünk. A második részt így alapból is nagyon vártam, az előzetesek pedig még inkább rátettek erre egy lapáttal. A látványvilág és a hangulat egészen elképesztő, ahogy a szereplőgárda is, amihez új arcként csatlakozik most a legendás Christopher Walken (IV. Shaddam császár), az üstökösként berobbant Austin Butler (Feyd-Rautha), kiváló színésznő Léa Seydoux (Margot Fenring) és csodaszép Florence Pugh (Irulan hercegnő) is. Nem nagyon szeretném ragozni, ez az a film, amit mindenképp a nagyvásznon kell látni.

1. Helyezett
Horizon: An American Saga
Kevin Costner az amerikai mozi egyik ikonikus alakja. Sok évtizedes pályafutása során volt már fent és lent is, valamint számtalan különböző műfajban bizonyított színészként. Mégis a western az, ami a legjobban áll neki, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az általa rendezett, hét Oscar-díjas Farkasokkal Táncoló és a szintén kiváló Fegyvertársak. Costner húsz éve nem rendezett, ám most elérkezettnek látta az időt, hogy összehozza 1988 óta dédelgetett álomprojektjét. Ehhez még a Yellowstone című sorozatot is beáldozta, amiből volt is némi balhéja. Lényeg a lényeg, hogy a Horizont szánja Costner élete fő művének. Ez pedig nem lesz más, mint egy négy részesre tervezett, eposzi méretű western, ami az Amerikai Polgárháború előtt, alatt és után játszódik majd, igen nagy időt felölelve. Az első két részt már le is forgatta és mindkettő idén kerül a mozikba (az első felvonás premierje Június, a másodiké Augusztus). A szereplőgárda egészen elképesztő, hiszen az írói és rendezői feladatokon túl, a főszerepet is alakító Kevin Costner mellett itt lesz még Sam Worthington, Sienna Miller, Jena Malone, Michael Rooker, Danny Huston, Luke Wilson, Isabelle Fuhrman, Will Patton, Jeff Fahey, Giovanni Ribisi, Thomas Haden Church, Michael Angarano, Angus Macfadyen és Kathleen Quinlan is, a teljesség igénye nélkül. Nem akármilyen filmnek ígérkezik a Horizon, így nem csoda, ha nálam ez a produkció áll az első helyen.

Hát ez lett volna nálam a top tíz leginkább várt film a 2024-es esztendőre. Persze ezeken kívül is van még pár alkotás, amire azért kíváncsi vagyok. Ilyen lesz például a Furiosa, ami a legutóbbi Mad Max afféle előzményfilmje lesz. Aztán érdekel még az új Szellemirtók film, érdekesnek ígérkezik az újkori Majmok Bolygója franchise legfrissebb felvonása, de remélem, hogy az agyam kikapcsolásával élvezni tudom majd a Godzilla és Kong: Az Új Birodalom című szörnyfilmet is. Valamint itt van még Zack Snyder Rebel Moonjának a második felvonása, amitől igazából már nem várok semmit, de éppen ezért hátha meglep majd a film. Persze, bízom benne, hogy azért ezeken túl is lesz majd néhány érdekes alkotás még idén, amik még nem kerültek a látószögembe és jobb év elé nézünk, mint amilyen a tavalyi volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr5618294623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása