02
04/2008
3

Aliens vs. Predator: Requiem - Vágatlan Verzió (2008)


 
Gunner kollégám korábban már közzétette AVP-R kritikáját a blogon, így magáról a filmről nem kívánok sokkal többet elmondani, tekintve, hogy egyébként is jórészt egyetértek azzal, amit írt. Az első rész fényében, ami szerintem nagyon gyengére sikeredett, a Requiem kétségkívül előrelépést jelent, legalábbis látvány és akció terén mindenképpen. Alapvető hibája volt viszont a nullával egyenértékű karakterek felvonultatása és az abszolút B-kategóriás cselekményvezetés, amit a rendező Strause testvérek utólag a moziverzió kényszerű megvágásával magyaráztak. (Itt jegyezném meg, hogy megkérdőjelezhető rendezői adottságaik ellenére ez a két srác mennyire közvetlen és barátságos a rajongókkal, nem sajnálják az időt, hogy netes fórumokon válaszoljanak a feltett kérdésekre és sosem beszélnek magas lóról, ellentétben legtöbb kollégájukkal.) Az első negatív kritikák után aztán gyorsan igyekeztek lehűteni a kedélyeket azzal, hogy a DVD-re egy hosszabb verziót fognak felpakolni, amelyen nem csak több vért, hanem kidolgozottabb párbeszédeket és teljesen új jeleneteket is kapunk majd. Lássuk, mit sikerült ebből valóra váltaniuk.

Kezdjük a számszerű adatokkal, azok sosem hazudnak: moziverzió: 94 perc, vágatlan verzió: 101 perc. Ez mindössze 7 perc pluszt jelent, ami nem túl sok. A pletykák szerint közel 40 percet vágtak ki a filmből, így nem igazán értem, miért nem lehetett legalább negyed órával megtoldani az alapváltozatot. Vélhetően ezúttal is sokkal inkább a stúdió, mint Strause-ék döntöttek...
A rajongók egyik legharsányabban kifogásolt jelenetsora rögtön a film nyitánya volt, ahol a moziverzióban Raikkonen Ferrariját meghazudtoló sebességgel jutott el a Predalien kifejlett állapotba és kaszabolta szerteszét a teljes legénységet. Strause-ék persze égre-földre esküdöztek, hogy ezt ők sem ilyenformán képzelték el, és a vágatlan verzióban majd másképp lesz. Hát, ebben igazuk volt, ez tényleg más. Még szarabb. Komolyan mondom, rögtön a film elejét háromszor is visszatekertem, hogy felfogjam végre, mi a franc történik, hogyan s miként zajlanak az események, mielőtt az űrhajó visszazuhan a Földre. Nem sikerült megfejtenem a rejtélyt. Persze lehet, hogy bennem van a hiba, szívesen várom a kommenteket ez ügyben.
A másik komolyabb cselekményszál, amelyre jól észrevehető figyelmet fordítottak rendezőink, az Kelly és családjának története. Gunner meg is jegyzi írásában, hogy furamód keveset látjuk őket a vásznon ahhoz képest, milyen fontos karakter lesz Kelly a film végére. Én is így voltam vele, de most végre helyreállt az egyensúly. Kapunk egy teljesen új, meglehetősen hosszú, temetőben játszódó jelenetsort valamint több rövid családi pillanatot, melyek mind segítenek kissé előtérbe hozni őt. Szükség is volt rájuk, ez egyértelműen pozitívuma a vágatlan verziónak.
Dallas hazatérését is kissé hosszabbra vágták, amint az autóban diskurál a seriffel. Igazából semmi újat nem tudunk meg ebből a néhány másodpercből, pedig reméltem, hogy kissé több infó kiderül a tökös legény múltjáról.
Az utolsó, érdemi hosszúságú változás Wolf megérkezése. Láthatjuk, amint bemászik a lezuhant roncsba és egy halott predator maszkját magára öltve visszajátssza magának a zuhanás előtt történteket. Érdekes jelenetsor, ha más miatt nem is, mert megszemlélhetjük a vadászunkat maszk nélkül, rögtön a film elején.
És ennyi, ezek voltak az új jelenetek. Persze apró változtatások vannak még a filmben, például a harci jelenetek a kórházban és az erőműnél tartalmaznak friss vágásokat, így néhány másodperccel hosszabbak lettek, valamint szinte az összes közelről mutatott kivégzés brutálisabb kinézetet kapott (mint a kissrácból kibúvó alien vagy a kedvencem, Jesse, a szöszi bige falra kenése, ahol ezúttal láthatjuk, amint alteste és belső szervei szépen lepotyognak a földre). Szóval jóval több erőszakot láthatunk, mint a moziváltozatban, de azt hiszem, nem ez volt az, amit a rajongók számon kértek Strause-ékon. Én személy szerint még 2-3 teljesen új jelenetsornak, kijavított logikai bukfencnek sokkal jobban örültem volna, vagy például megtudhattunk volna kicsit többet is Ms. Yutani-ról. Alig hiszem, hogy ennyivel sikerült volna pótolniuk minden hiányosságot, főleg, hogy még az újravágott jelenetek se lettek feltétlenül jobbak, lásd a még mindig borzalmas kezdést. Összességében erős közepesre értékelném ezt a változatot, mert bár valóban hoz némi pluszt a moziverzióhoz képest, annak alapvető hiányosságaiból vajmi keveset képes elfeledtetni. Talán majd a harmadik rész...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr86408727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xerxész 2008.04.04. 12:13:21

Mit nem értesz az új kezdésen? Sokkal logikusabb, érthetőbb és folytatólagosabb, mint a mozis verzióban.
Láthatod az AvP1-es anyahajót, amint eltávolodik a Földtől. Aztán kikel Scarból a PredAlien. Utána ugrás az időben, a hajó már a Szaturnusz mellett jár, amikor is lekapcsolódik a felderítőhajó és visszaindul a Föld felé. Chet már ezen a hajón van és ekkor vedlik, tehát megszűnt a másodpercek alatti kifejlődése. Azért az mégsem kevés idő, amíg egy lassab anyahajó a Földtől a Szaturnuszhoz ér...
Teljesen jó kezdés ez, nincs vele semmi baj.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2008.04.04. 14:23:19

Nekem nem volt világos, hogy a Földtől miért ugrunk hirtelen a Szaturnusz mellé egy tökmásik hajóhoz, ahonnan aztán megint másfelé elindul az eredeti hajó, hogy aztán egy néhány másodperces csetepaté után visszacsapódjon a Földbe. Biztosan igazad van a történéseket illetően, de szerintem ez még akkor sem az igazi.

Seten 2008.04.04. 15:49:59


joeperry
El kell olvasni a könyvet.

süti beállítások módosítása