03
05/2008
0

David Gale Élete (2003)


 

Nagy várakozásokkal ültem le a film elé, lévén Kevin Spacey személyében az egyik kedvenc színészemről van szó, és a csavaros krimiket is nagyon bírom (az más kérdés, hogy manapság egyre kevesebb az eredeti ötlet ebben a műfajban). Hogy röviden összefoglaljam a sztorit annak, aki még nem ismerné, adott egy volt egyetemi professzor, David Gale, aki évek óta siralomházban senyved kolléganője meggyilkolásáért, és már csak négy nap választja el a kivégzéstől. A vádak egytől egyig ellene szólnak, látszólag kétség sem fér a bűnösségéhez. Mégis, többen kételkednek abban, hogy egy ilyen intelligens és éles elméjű férfi több, egyértelmű nyomot hagy maga mögött, mi több, ügyvédje a tárgyalás során elemi hibákat vét, ami csak megkönnyíti a halálos ítélet elrendelését. Ráadásul Gale megrögzött ellenzője a halálbüntetésnek, több tüntetést is szervezett már letartóztása előtt.
Bitsey, a fiatal újságírólány ugyanakkor meg van győződve a bűnösségéről, ezért is lepi meg a hír, hogy a férfi őt szemelte ki halála előtti utolsó interjújához. Mindössze három nap áll rendelkezésére, hogy kibogozza a szálakat, és mi megtudjuk végre; ártatlan-e David Gale, s ha nem, ki helyett kapja majd a méreginjekciót.

Nem szeretném lelőni a kiváló forgatókönyv csavarjait (az írója Charles Randolph, mielőtt elfelejteném megemlíteni a nevét), és azt javaslom nektek is, hogy ha meg akarjátok nézni a filmet, semmiképp se tájékozódjatok előzetesen a történetről, jópár olyan leírással találkoztam ugyanis, ami csúnyán lebuktat néhány fordulatot a sztoriból. Legyen elég annyi, hogy az utóbbi évek egyik legkiválóbban felépített történetével van dolgunk, a vége pedig igazi álleejtős fordulatot tartogat az egyszeri nézőnek (bár a műfaj rajongói közül néhányan azért előre is kitalálhatják).
 

A szereplőgárdáról sem tudok rosszat elmondani, Spacey, mint mindig, ezúttal is tökéletes alakítást nyújt, amúgy is jól áll neki az értelmiségi karakter (a mozikban nemrég debütált 21-ben is profot játszik, nagyon várom már a filmet). A Bitsey-t megformáló Kate Winslet sosem tartozott a kedvelt színésznőim közé, jóllehet a Makulátlan Elmében remekelt Carrey oldalán. Most egy újabb strigulát húzhatok a neve mellé, nagyon jól felépíti a szerepét, ahogy a kezdeti meggyőződéses ellenszenvét szép lassan levetkőzi (sajnos csak ezt…), és hinni kezd az interjúalanyának. Laura Linney gyönyörű, mint mindig, emellett Spacey oldalán szintén brillírozik. Ráadásul egy teljes alakos aktot is bevállalt, bár ebben az esetben ez nem túl kellemes a szemnek (majd meglátjátok). Említésre méltó még Hollywood egyik örök karakterszínésze, Matt Craven, aki ezúttal is hozza a kötelezőt, valamint a látszólag pancser ügyvédet játszó Leon Rippy, akit nem hinném, hogy sokan alkalmaznának egy gyilkossági perben, megfáradt rocktata kinézetével.

Alan Parker, a Pink Floyd – A Fal és az Angyalszív rendezője jegyzi a filmet, ami azt hiszem, szintén garanciát jelent a minőségi szórakozásra. Nem törekszik arra, hogy látványosan jelen legyen, megelégszik azzal, hogy diszkréten levezényli a filmet, teret adva a remek színészgárdának a bizonyításra. Dícséretre méltó még a kiváló zene, a a film végi stáblista alatt hallható főtéma egyszerűen fantasztikus.
 

Összességében egy szinte hibátlan, műfajában pedig kiemelkedő alkotás a David Gale Élete, amiben néhány apróságba talán bele lehetne kötni, de nem érdemes, hisz képes végig lekötni a nézőt, ráadásul nem csak vizuálisan teszi ezt, hanem el is gondolkodtat a halálbüntetés létjogosultságáról itt a 21. században. Spacey rajongóknak és az agyalós filmek kedvelőinek egyértelműen kötelező, de bárkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani, aki szeretne tartalmasan eltölteni bő két óra szabadidőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr85452036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása