24
12/2008
0

Karácsonyi Mozgókép Top 20, 1. rész

Mivel ez lesz kis blogunk első karácsonya, így joeperry kollégám és én úgy döntöttünk, hogy e jeles pillanatot kedvenc filmjeink csokorba gyűjtésével ünnepeljük. Persze, hogy ne legyen unalmas a móka, különböző kritériumokat állítottunk fel. A listán 20 hely volt kiadó, a folytatásos filmek/franchise-ok egynek számítanak, valamint egy rendező csak egy helyet birtokolhat. Mivel – alighanem különösen nálam – igen nagy fejtörést okozott, hogy miket szelektáljak ki (legalább 70 film jelentkezett nyújtózkodva a helyekért), így igyekeztem körültekintően válogatni, érintve minden műfajt, amit csak szeretek. Következzék hát az én 20-as listám, visszafelé haladva, melyen a nagy franchise-ok és a „hagyományos” filmek nagyjából testvériesen megosztoztak.

20. Helyezett:

Majdnem Híres (Almost Famous) 2000
Rendezte: Cameron Crowe

Miért: Akit valaha megérintett a rockzene, az tudja, miért van helye ennek a filmnek itt. Cameron Crowe nagyrészt önéletrajzi ihletésű filmje minden más hasonló típusú alkotásnál jobban mutatja be a „sex, drugs & rock and roll” életérzést. A zenék, a színészi alakítások, a korszak hangulata mind tökéletesen adja vissza a rockzene és az azt körülvevő világot. Ez a film képes vizuálisan kifejezni azt, hogy mit is jelent a Rolling Stones, a Led Zeppelin, az Aerosmith vagy éppen a Guns N’ Roses zenéje. Az erő, a szabadság, a lázadás és az örök fiatalság életérzését! Egy olyan életérzést, amihez nem hasonlítható semmi. Crowe filmje pedig képes megragadni ennek tiszta valóját, sallangmentesen bemutatni, nélkülözve mindenféle hatásvadász és giccses elemet. A Majdnem Híres választ ad arra, hogy miért él ez a zene még ma is, annak ellenére, hogy már három évtizede temetik. A válasz egyszerű: Mert mind szabad szívvel születünk. Csak rajtunk áll, megtartjuk-e. Rock N’ Roll Will Never Die!

19. Helyezett:

Farkasokkal Táncoló (Dances With Wolves) 1990
Rendezte: Kevin Costner

Miért: A Polgárháború után játszódó történetben John Dunbar hadnagy nem találja helyét az újra egyesült Amerikában, a magányt választja, míg egy indián törzs jóvoltából meg nem találja ismét saját lelki békéjét. A film Michael Blake világhírű regényéből készült, a forgatókönyvet maga az író vetette papírra. A film rendezését és a főszerepet nem más vállalta, mint az a Kevin Costner, akire akkor még csak három éve figyelt fel a filmvilág. Sokan mondták neki, hogy válasszon más alapanyagot, ha rendezni akar, de Costner kitartott. Bátorságáért és kitartásáért pedig megkapta jutalmát: a legjobb rendezés és legjobb film Oscar-díját, valamint helyet a halhatatlanok között. A díjátadón a favoritnak tartott Martin Scorsese-film, a Nagymenők orra elől happolta el a díjat, számomra teljesen megérdemelten. Egész egyszerűen azért, mert ez volt az első igazi nagy film, ami igazságosan és tisztelettel bánt az indiánokkal, megváltoztatva ezzel egy évtizedek óta tartó filmes tévhitet. Kevin Costner pedig bekerült azon kevesek közé, akik színészként és rendezőként is bizonyították zsenialitásukat.

18. Helyezett:

Haragban a világgal (Rebel Without A Cause) 1955
Rendezte: Nicholas Ray

Miért: Egész egyszerűen azért, mert alapmű, mert egy generáció és egy örök életérzés jelképe és azért, mert hibátlan film. James Dean úgy lett minden idők legnagyobb színésze – holtversenyben Marlon Brando-val – hogy három filmje közül kettőt már halála után mutattak be. Sokszor hallottam azt a véleményt, hogy igazi legendáját annak köszönheti, hogy fiatalon, tragikus körülmények közt vesztette életét, ám szerintem ez nem, vagy csak részben igaz. Elég megnézni a fiatal színész alakítását, aki évtizedekkel előzte meg azt a fajta játékstílust – kevésbé színpadias, sokkal inkább realisztikus – mely a ’90-es évekkel vált uralkodóvá. 1955-től kezdődően pedig minden egyes feltörekvő ifjú csillag Al Pacino-tól Brad Pitt-ig bezárólag olyan akart lenni, mint ő. Nem csak a film, a karakter, hanem maga James Dean is örökkévalóvá vált. Örök lázadóvá, aki gyorsan élt, fiatalon halt meg, mégis halhatatlanná vált.

17. Helyezett:

Drágán add az életed (Die Hard) 1988-2007
Rendezte: John McTiernan, Renny Harlin és Len Wiseman

Miért: John McClane, ex-alkoholista, ex-láncdohányos, ám kötelességtudó rendőrtiszt, aki lelkesen végigakciózott közel két évtizedet, leamortizálva három várost, az egész keleti partot, valamint annyi terroristát, hogy folyót lehetne velük rekeszteni. Közben persze volt még ideje jobbnál-jobb beszólásokat eregetni és elfolyatni magából annyi vért, hogy egy vonatbaleset összes sebesültjét talpra lehetne vele állítani. Bruce Willis tökéletes választás volt a szerepre és méltán vált vele világhírűvé. Ennyire esendő, emberi mégis néha már-már emberfeletti képességekkel rendelkező karaktert kevesen képesek ilyen jól megformálni, ráadásul ennyire szerethető formában. A négy film – Drágán add az életed, Még drágább az életed, Az élet mindig drága, Legdrágább az életed – alapvető akcióklasszikus, lehengerlő jelenetekkel, bombasztikus akciókkal, remek karakterekkel és nem utolsósorban, egy világbajnok Bruce Willis-szel. Tökéletes turmix, listán a helye!

16. Helyezett:

Halálos fegyver (Lethal Weapon) 1987-1998
Rendezte: Richard Donner

Miért: A zsarufilmek másik alapklasszikusa és a „buddy-filmek” igazi archetípusa. Martin Riggs és Roger Murtaugh, azaz Mel Gibson és Danny Glover alighanem a filmtörténelem egyik legjobban eltalált párosa. Kettőjük közös akciózása nem kevés izgalmas és vidám pillanatot szerzett a nézőknek, ráadásul igazi kuriózum, hogy a 11 év alatt forgatott négy rész mindegyikében ugyanazok játsszák az összes visszatérő karaktert. A részek alatt a néző egyre közelebb kerül a szereplőköz, a végére már úgy érzi, hogy a karakterek szinte olyanok neki, mintha családtagok lennének. A Halálos fegyver-széria egyike az utolsó igazi, régi vágású akciófilmeknek, ráadásul rendkívül magas színvonalat képvisel mind a négy film úgy, hogy egyetlen pillanatra sem lesz önismétlő az egész, ez pedig igazi nagy bravúr. Mel és Danny óriásiak és nem, még egyáltalán nem öregek ehhez a szarhoz!

15. Helyezett:

Kelly hősei (Kelly’s Heroes) 1970
Rendezte: Brian G. Hutton

Miért: A ’60-as, ’70-es években egymást érték a II. Világháborús kalandfilmek, mint pl. A piszkos tizenkettő, a Kémek a Sasfészekben – ez utóbbi szintén Hutton filmje – vagy éppen A halál 50 órája. Volt ezek közt remekül sikerült darab, de találunk kevésbé jó alkotásokat is. És igen, nem egy igazi nagy klasszikus is született a műfajban, mint pl. a Kelly hősei. A Troy Kennedy Martin írásából készült film nagyszerűen lavíroz a kalandfilm, a dráma, a vígjáték és az akciófilm műfaji elemei közt, úgy, hogy végig fenntartja az egyensúlyt. A szereplők mindegyike telitalálat, különösen a főszereplő trió. Clint Eastwood, Telly Savalas és Donald Sutherland valósággal lubickolnak a szerepben, annyi idézhető dumával, ami öt másik filmre is elegendő lenne. Vitán felül ez a film egy igazi verhetetlen darab, megtekintése mindenki számára kötelező.

14. Helyezett:

Vissza a jövőbe (Back To The Future) 1985-1990
Rendezte: Robert Zemeckis

Miért: A ’80-as évek varázsát az adta, hogy nem csak remekbe szabott filmek egész garmadája készült akkor, hanem, hogy ezek nagy része igazi időt álló klasszikus is egyben. Ezek sorába tartozik a Vissza a jövőbe trilógia is. Nem is csoda, hiszen olyan álomcsapat hozta össze, mint a producer Steven Spielberg, az író Bob Gale, a főszereplő Michael J. Fox, valamint a rendező Robert Zemeckis. Ezek az emberek pedig nem tudtak hibázni és összehoztak egy olyan tökéletes sci-fi/kalandfilm-szériát, hogy nincs néző aki ne állna fel elégedetten a megtekintése után. Szuper látvány, frenetikus poénok és felejthetetlen zene, megspékelve remekül megírt történettel, nagyszerű színészi alakításokkal és bravúros rendezéssel. A Vissza a jövőbe tipikus példája annak, hogy miért is volt klassz és szerencsés dolog a ’80-as években születni: a mi nemzedékünk kapta a legjobb filmeket!

13. Helyezett:

Tron (Tron) 1982
Rendezte: Steven Lisberger

Miért: Felejtsd el William Gibson-t, felejtsd el a Mátrix-ot! Steven Lisberger 31 évesen, élete első nagyjátékfilmjével lerakta a cyberpunk alapkövét! Olyan alkotással van dolgunk, mely vizuálisan és történet szempontjából is jóval megelőzte a korát, olyan alkotással, melyet tipikusan csak az utókor értékelt. Steven Lisberger – akinek érdemét növeli, hogy nem csak rendezte, hanem a forgatókönyvet is ő jegyzi – igazi egyfilmes direktor. A Tron után még két további mozit jegyez, ám ezek igen nagyot buktak – bár idehaza videón A pusztító szél harcosai (Slipstream) elég népszerű volt anno. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy a Tron a sci-fi és a film műfajának egyik meghatározó alkotása, mely elképesztő hatással volt az utókorra. Megszámlálhatatlan azon filmek – sőt sci-fi regények – sora, melyek merítettek a Tron világából. Igazi örökbecsű darab.

12. Helyezett:

Rocky (Rocky) 1976-2006
Rendezte: John G. Avildsen és Sylvester Stallone

Miért: Mert minden idők legnagyobb boksz- és sportfilmje, mely még öt folytatást megért. Stallone a forgatókönyvet mindössze három nap alatt írta meg és ma talán már sokaknak hihetetlen, de számos Oscar-díj jelölést kapott a film – köztük Stallone a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában – ráadásul a legjobb rendezés és a legjobb film díját meg is kapta. Nem is véletlenül, hiszen bár nem egy nagy klasszikus – mint pl. a Dühöngő bika (Raging Bull), vagy a Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby) – készült később a bokszfilmek táborát erősítve, mégis a Rocky a legnagyobb klasszikus. Meg kell még említeni, hogy az első két rész után, a harmadik és a negyedik fejezet már inkább a ’80-as évek divatos videoklip-hangulatát lovagolta meg, így nem is voltak minőségileg olyan jók, míg az ötödik rész maga a mélypont, addig a 2006-os utolsó rész a lehető legdiadalmasabb visszatérés és lezárás volt mind Stallone, mind Rocky, mind pedig az egész sorozat számára. Rocky története a szív, a lélek, a helytállás, és a kitartás története. Kötelező!

11. Helyezett:

2001 – Űrodüsszeia (2001 – A Space Odyssey) 1968
Rendezte: Stanley Kubrick

Miért: Ez az a film, ahol gyakorlatilag felesleges minden szó, egész egyszerűen látni kell! Annyira egyedi és különleges, hogy más filmet még csak hasonlítani is nehéz hozzá. Stanley Kubrick és Arthur C. Clarke közös víziója nem egyszerűen az ember és egy idegen civilizáció kapcsolatfelvételének nagyívű története, hanem minden hasonló típusú film közül a legtökéletesebb, legművészibb alkotás, minőségben is csak Zemeckis Kapcsolat című filmje említhető vele egy lapon. Ha az ember egyszer megnézi, soha többé nem felejti el. Jelenetek egész garmadája lett a filmtörténelem legemlékezetesebbje, mint a felrepülő csont, mely átlényegül egy forgó űrállomássá. Tökéletes szimbóluma az évezredek során végbement civilizációs fejlődésnek. Kubrick zsenialitását tükrözi az is, hogy egy film ilyen kevés dialógussal, pusztán a kép erejére támaszkodva ennyi üzenetet és mondanivalót hordozzon.
A 2001 – Űrodüsszeia a filmtörténelem hibátlan gyöngyszeme.

10. Helyezett:

Gladiátor (Gladiator) 2000
Rendezte: Ridley Scott

Miért: A történelmi filmek műfaján belül az úgynevezett „szandálos filmek”, azaz az Ókorban játszódó történetek mindig is nagy hagyományokkal bírtak. Elég csak az olyan filmeket említeni, mint a Ben Hur (1959), a Spartacus (1960), a Kleopátra (1963) vagy éppen A Római Birodalom Bukása (1964). Egykoron roppant népszerűek voltak ezek az alkotások, ám idővel a közönség elfordult tőlük, így évtizedeken át nem készült meghatározó produkció e műfajban. Egészen addig, míg a legendás brit filmes, Ridley Scott megannyi bukás után vissza nem tért egy grandiózus alkotással. A Gladiátor nem csak a történelmi kalandfilmek, hanem a filmtörténelem egyik legjobb produkciója! Tökéletesen megírt forgatókönyv, ragyogó karakterek, pazar látvány, és Russell Crowe, aki méltán emelhette magasba alakításáért az Oscar-díjat. „Mit életünk során teszünk, az örökkévalóban visszhangzik!” Akárcsak a Gladiátor című film.

9. Helyezett:

Batman (Batman) 1989-2008
Rendezte: Tim Burton, Joel Schumacher és Christopher Nolan

Miért: Mióta az 1800-as évek végén megszületett a képregény, számos irányvonala fejlődött ki. Alighanem a görög mitológiai hősöktől eredeztethető szuperhősök a legikonikusabb figurái a képregény műfajának. Az évtizedek során megszámlálhatatlan karakter született, mégis kiemelkedik a DC Comics két nagy hérosza, az 1938-ban színre lépő Superman és az 1939-ben feltűnt Batman. Különösen Gotham Sötét Lovagja ragadta meg az emberek képzeletét, mert nem volt képessége, esendőbb és emberibb volt valamennyi társánál. Mitikus alakja előtt Tim Burton két hibátlan, gótikus filmmel is tisztelgett (Batman, Batman Visszatér), majd átadta a stafétabotot Joel Schumacher-nek, aki előbb rendezett egy méltó folytatást (Mindörökké Batman), hogy aztán kis híján lerombolja azt minden idők egyik legrosszabb filmjével (Batman & Robin). Szerencsére nem ért dicstelen véget a hősök hőse, hiszen Christopher Nolan új, realisztikusabb megközelítéssel megteremtette azt a Batmant (Batman Kezdődik, A Sötét Lovag), akire már 20 éve vártak a rajongók. A Batman-franchise a képregényfilmek alapja, megkerülhetetlen a műfaj rajongói számára.

8. Helyezett:

Újvilág (The New World) 2005
Rendezte: Terrence Malick

Miért: Vannak rendezők, akik ritkán csinálnak filmet, de az nagyon nagyot szól. Terrence Malick közéjük tartozik. Eddig mindössze négy filmet forgatott – Sivár vidék (Badlands), Mennyei napok (Days of Heaven), Az őrület határán (The Thin Red Line), Újvilág (The New World) és jövőre jön az ötödik (The Tree of Life). A 2005-ben bemutatott Újvilág kritikailag a legkevésbé elismert alkotása, ám szerintem a legtökéletesebb mesterműve. Lassú, csendes folyású, befelé forduló történet, a természet harmóniájában megtalált lelki békéről, a szerelemről, az odaadásról, az elveszett és megtalált boldogságról. Elmondhatatlanul, fájdalmasan szépen fényképezett film, mely csendes elmélkedésével többet mond, mind más film ezernyi dialógusával. Számomra az egyik legkedvesebb és legszemélyesebb alkotás.

7. Helyezett:

A Gyűrűk Ura (The Lord Of The Rings) 2001-2003
Rendezte: Peter Jackson

Miért: J. R. R. Tolkien alighanem a világirodalom egyik legmeghatározóbb írója volt. Halhatatlan fantasy trilógiája (A Gyűrű Szövetsége, A Két Torony, A Király Visszatér) tökéletesen vegyítette egymásba a Biblia, a Kalevala, az Artúr-mondakör és az egyéb északi mítoszok történeteit. A Gyűrűk Ura a barátság, a hűség, a helytállás epikus története, nagy életigazságokkal és a kaland elsöprő erejével. Nem csoda, ha öt évtizeden át azt mondták rá, megfilmesíthetetlen. Azonban Istennek hála, jött egy bátor Új-Zélandi filmes, aki nem félt belevágni a lehetetlenbe: 280 millió dollárból, több mint egy éven át forgatott, hogy elkészítse a trilógiát… egyszerre! Erőfeszítéseit pedig siker koronázta, hiszen a 2,8 milliárd dolláros bevétel, a megszámlálhatatlan Oscar-díj (egyedül a trilógia záró darabja hozott 11 szobrot, mellyel a Ben Hur és a Titanic rekordját állította be) önmagáért beszél. A Gyűrűk Ura egyedülálló a filmtörténelemben és nem csak az elkészülésének körülményei miatt. Hanem epikussága, kidolgozottsága, nagyszerűsége miatt is. Egy Gyűrű mind fölött!

6. Helyezett:

Az élet háza (Life As A House) 2001
Rendezte: Irwin Winkler

Miért: Irwin Winkler rendkívül sikeres producerként tevékenykedett évtizedeken át, mígnem a ’90-es évek elején rendezésre adta a fejét. Azóta hét filmet jegyez, de ezek legtöbbje közepesen sikerült dráma. Egyetlen kiemelkedő munkája a 2001-es Az élet háza című film, mely nemcsak Winkler legérettebb rendezése, de remek dráma, nagyszerű színészekkel és kiváló történettel. A halálos beteg ex-férj és apa története, aki régóta ígért házának felépítésével szeretne valami valóban maradandót alkotni, csodálatos és megható történet. Gyönyörű jelképe az életnek, a küzdelemnek, mindannak, amit az ember rövid ideje során elérni igyekszik. Kevin Kline és Kristin Scott Thomas mellett két fiatal, Jena Malone és Hayden Christensen nyújt felejthetetlen alakítást. Sokak számára talán csak egy film. Számomra jóval több annál. Igazi, hamisítatlan emberi történet.

5. Helyezett:

Terminátor (Terminator) 1984-2003
Rendezte: James Cameron és Jonathan Mostow

Miért: James Cameron mindössze második filmje volt 1984-ben a Terminátor, csekély 6 millió dollárból, egy akkor még megjegyezhetetlen nevű osztrák testépítővel a főszerepben. Ezek után hihetetlen, hogy egy rémálom ihlette sci-fi micsoda magasságokba jutott el, nem beszélve megteremtőjéről és megszemélyesítőjéről. Az 1991-es Terminátor 2 – Az Ítélet Napja azon kevés alkotás közé tartozik, ahol a folytatás felülmúlta az első részt. A T2 a legtökéletesebb akciófilm, a fénykorát élő Arnold Schwarzenegger-rel a főszerepben, élén azzal a James Cameron-nal aki beírta nevét a filmtörténelembe, pedig hol volt még a Titanic. A harmadik részre (Terminátor 3 – A Gépek Lázadása) 12 évet kellett várni, a megítélése pedig több mint megosztott volt. Cameron helyét Jonathan Mostow vette át, aki szívét-lelkét beleadta és nagyszerű filmmel zárta le a trilógiát, mely ha nem is érte el a második rész színvonalát, de méltó volt az elődökhöz, Schwarzenegger pedig a csúcson inthetett búcsút a filmvilágnak. Ember és gép harca azonban nem ért véget, remélhetőleg az elődök színvonalához mérten folytatódik jövőre Christian Bale főszereplésével.

4. Helyezett:

Nagy Sándor, a hódító (Alexander) 2004
Rendezte: Oliver Stone

Miért: Salvador, A szakasz, Wall Street, Született július 4-én, The Doors, JFK, Ég és Föld, Nixon, Minden héten háború. Ez Oliver Stone egyedülálló életműve, nagyszerűbbnél-nagyszerűbb mesterművekkel tarkítva. Pályája során ugyan becsúszott néhány félresikerült alkotás (Halálkanyar, Született gyilkosok), mégis elmondható, hogy Stone a történelem nagy mesélője. Ahogy ő mondta egyszer: „Keresem azt a drámát, amely elkapja az élet komplexitását.” S bár a bevételek és a kritikák lesújtóak voltak, alighanem a Makedón hadvezér, Nagy Alexandrosz története az, amire Stone egész életében várt. A világtörténelem legnagyobb királyának és hadvezérének élete a profétikus rendező kezei közt tökéletesen kifejezi az ember álmait és vágyait, minden félelmével együtt, bebizonyítva azt, ha képesek vagyunk túllépni önnön korlátainkon, akkor bármit elérhetünk, bárhová eljuthatunk. A Nagy Sándor, a hódító Oliver Stone legösszetettebb, legkifejezőbb alkotása.

3. Helyezett:

A Passió (The Passion Of The Christ) 2004
Rendezte: Mel Gibson

Miért: New York-ban született, Ausztráliában nőtt fel, majd a Mad Max-szel indulva, temérdek jobbnál-jobb film főszerepével egyike lett Hollywood legnagyobb sztárjainak. Természetesen Mel Gibson-ról van szó, aki színészpályája csúcsán úgy döntött, a rendezésbe is belekóstol. Első munkája, Az arc nélküli ember még csak korrekt, jól elkészített dráma volt. Ám második filmje, A rettenthetetlen már tökéletesen kidolgozott mestermű, melyért Mel teljesen megérdemelten vehette át az Oscar-díjat. Harmadik filmje, A Passió pedig megkerülhetetlen alkotás. A Jézus Krisztus keresztre feszítését bemutató film talán soha nem látott módon osztotta meg a nézőket. Sokan támadták erőszakossága és vélt antiszemitizmusa miatt is. Előbbi talán jogos, ám témájából adódóan megkerülhetetlen, míg utóbbi kritika teljes egészében nevetséges feltételezés. Az igazság az, hogy A Passió egy bravúrosan megírt és megrendezett dráma, kivételesen erős színészi alakításokkal, eredeti latin és arámi nyelven. A Passió a szeretet, az önfeláldozás és a megbocsátás örökérvényű története.

2. Helyezett:

Indiana Jones (Indiana Jones) 1981-2008
Rendezte: Steven Spielberg

Miért: George Lucas író-producer, Steven Spielberg rendező, Harrison Ford főszereplő, John Williams zeneszerző… Igen, ezt hívják úgy, hogy álomcsapat. Csoda-e hát, ha ezek az emberek nem tudtak hibázni és létrehozták a kalandfilmek archetípusát? Egyáltalán nem. Nincs ember a földön, aki fiatalon ne akart volna olyan lenni, mint Indiana Jones. A Lucas-Spielberg-Ford alkotta szentháromság létrehozta a kalandfilmek esszenciáját, olyan tökéletesen adagolva azokat négy részen és 27 éven keresztül, hogy az Indy sorozat nyugodtan nevezhető egyedülállónak a műfaj történetében. Két, végletekig zseni filmes, Hollywood utolsó klasszikus filmsztárja, a kaland vegytiszta ősi ereje és minden idők leghíresebb karaktere. Ezt adja nekünk ez a széria. Összeszámolni nem lehetne, hányan próbálták meg koppintani az évek során, mindhiába. Az Indiana Jones hangulata lemásolhatatlan és utolérhetetlen. Mert hibátlan és tökéletes.

1. Helyezett:

Csillagok Háborúja (Star Wars) 1977-2005
Rendezte: George Lucas

Miért: Ez az a film, ami mellett eltörpül minden. A mozi alfája és omegája. A film, amiért a mozit kitalálták. Nincs senki és semmi, ami az ősi mítoszok és a Biblia óta ilyen mértékben hatással lett volna a kultúrára. A Csillagok Háborúja megváltoztatott mindent. Azt, ahogy nézzük, hallgatjuk a filmeket és azt, hogyan készítik őket. George Lucas létrehozott egy olyan mesét, amely az ember kollektív tudatalattijában meglévő archetípusokra épít, egy olyan epikus történetet, melynek mítoszteremtő funkciója képes volt pótolni azt az űrt, amit a régen elveszett nagy legendák hagytak maguk után. Egy három évtizeden és hat részen át épített monumentális mestermű, melyben minden, de tényleg minden együtt van: szeretet, gyűlölet, hűség, árulás, önfeláldozás, megváltás, mindez időtlen és egyetemes formában. Nincs kor és nincs társadalom, mely számára ne hordozna erkölcsi és morális értékrendet és mondanivalót. A Csillagok Háborúja egy álomból született forradalom, ami örökre megváltoztatta a filmkészítést.

Hát ez lenne az én listám. Igyekeztem úgy összeválogatni, hogy tényleg figyelembe vegyek minden fontosabb műfajt, különös tekintettel az adott zsáner kiemelkedő darabjaira és a számomra legkedvesebb alkotásokra. Persze még így is rengeteg film kimaradt, aminek helye lett volna. Olyan szériákat voltam kénytelen „kifelejteni”, mint a Superman, a Star Trek, az Alien vagy éppen a Rambo és a Jurassic Park. Az önálló alkotásokat pedig még nehezebb volt szelektálni. Olyan rendezők maradtak le, mint Frank Darabont, David Fincher, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Edward Zwick, Guiseppe Tornatore, Clint Eastwood, vagy éppen Baz Luhrmann. A kiválasztott direktoroknál pedig szinte fizikai fájdalmat okozott dönteni, különösen, ha Oliver Stone, vagy Steven Spielberg megannyi zseniális filmjére gondolunk. Így tehát a végső lista természetesen teljes mértékben szubjektív és bizonyos értelemben hiányos is. Igyekeztem mindvégig a szívemre hallgatni és a lehető legjobban válogatni. Természetesen ez csak az én listám, joe holnap jelentkezik az övével!

Mindenkinek boldog és békés Karácsonyt kívánok!

Az Erő legyen veletek!

Gunner

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr28839677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása