06
11/2012
3

Csillagok Háborúja: Egy Új Kezdet

Star Wars.jpg

2012 októberének utolsó napjai óriási meglepetéssel szolgáltak minden filmrajongó számára. George Lucas, a legendás filmkészítő Bob Iger társaságában hivatalosan is bejelentette, hogy a Lucasfilm Ltd. 4 milliárd dollár ellenében immáron a hatalmas Walt Disney Company tulajdonát képezi! A bejelentés kapcsán nem csak az hangzott el, hogy ezzel a Disney minden, a Lucasfilm égisze alá tartozó jogot, úgymint a Csillagok Háborúja és az Indiana Jones franchise-ok jogait megszerezte, de a Mester beszélt a döntése okairól is. Lucas elhatározásra jutott és úgy döntött, immáron végleg visszavonul a nagy filmek készítésétől, de még életében szeretett volna dönteni öröksége sorsáról. George Lucas jól tudja, hogy 1977-ben valami olyasmit hozott létre, mely messze túl fogja őt élni, ezért mindenképpen igyekezett bebiztosítania „gyermeke” jövőjét.

Meglátása szerint, és ebben maximálisan egyetértek vele, a Disney az a cég, amely képes lehet nem csak kellő profizmussal, de kellő szeretettel is gondozni ezt a hatalmasra nőtt fantáziabirodalmat. A Disney elnöke, Bob Iger pedig nem csak a saga iránti elkötelezettségéről biztosított mindenkit, hanem robbantotta a nagy hírt is, miszerint 2015-ben új Star Wars film érkezik a mozikba, méghozzá a legenda VII. része, melyet természetesen a VIII. és a IX. epizód fog követni! Elmondták továbbá, hogy bár a Disney a jogtulaj és beleszólásuk van mindenbe, de a kreatív munka oroszlánrészét továbbra is Lucasfilm végzi, immáron Kathleen Kennedy irányítása alatt, akit maga a Mester nevezett meg utódjának a cég élén.

Lucas már hosszú ideje megbeszéléseket tartott utódjával a harmadik trilógiáról, melyhez felhasználta a meglévő sztori-vázlatait és megerősített mindenkit, hogy az új trilógia elkészítését már nem ő vezényli le, de kreatív konzultánsként segíteni fogja a megszületését. Ez lesz az átmenet, ezzel adja át a stafétabotot és teremtményét a következő nemzedékeknek. Én, mint a Csillagok Háborúja legenda és George Lucas művészetének elkötelezett híve, természetesen nem mehettem el szó nélkül eme hírek mellett.

Noha a „jövő mindig mozgásban van”, így nem láthatom, mit hoz majd a holnap kedvenc univerzumunkból, a meglévő hat filmet, mint tökéletesen egységes mozgóképes legendát örökre a kedvenc filmemnek/filmjeimnek mondhatom, így e bejegyzéssel szeretnék tisztelegni George Lucas, valamint halhatatlan alkotása előtt. 30 év kellett hozzá, hogy Anakin Skywalker/Darth Vader legendája teljessé váljon, így hát következzen a 30 kedvenc jelenetem a hat filmből álló űroperából!

30. EZERÉVES SÓLYOM (A Birodalom Visszavág)
Felejthetetlen pillanat volt számomra a Szent Trilógia középső darabjának aszteroida-mezős jelenete, melyben Han, Leia, Csubakka és Thripio menekülnek Vader és armadája elől. A jelenet egyértelműen az egész sorozat egyik leghíresebb pillanata még több évtized távlatából is tátott szájjal bámulja a néző. A gigantikus űrcsiga, valamint Han és Leia csipkelődős szócsatája pedig már csak hab a tortán.

29. SERENNO GRÓFJA (A Klónok Támadása)
A II. Rész végén Obi-Wan és Anakin kénytelenek megtapasztalni Dooku Gróf, azaz Darth Tyranus Sith Nagyúr erejét egy lélegzetelállító fénykard párbajban. Nagyszerű megfigyelni a különböző vívóstílusok találkozását. Dooku hűvös eleganciája, Kenobi megfontoltsága és Skywalker vadsága, forrófejűsége csapnak itt össze. Végszóként pedig betoppan maga a Nagymester, Yoda, aki megmutatja a grófnak, hogy bár sokat fejlődött, vele szemben még sincs esélye.

28. NAGY HARCOS (A Birodalom Visszavág)
Számomra felejthetetlen pillanat, mikor Luke megérkezve a Dagobah-ra egy legendás harcost keres, ám csak egy bogaras manót talál. A furcsa szerzet házában pedig komoly leckét kap a türelemről, a megfontoltságról és arról, hogy ne ítéljen látszatra. Az egykori hatalmas Jedi Mester, Yoda szembesíti hősünket önfejűségével, aki kitart amellett, hogy Jedivé válhat és nem fél semmitől. "Majd fogsz… Bizony, majd fogsz…"

27. A VÉGSŐ CSATA (A Jedi Visszatér)
Az utolsó részben a Felkelők Szövetsége elszánt támadást indít az Endor körül keringő Halálcsillag ellen, hogy végleg térdre kényszerítse a Birodalmat és elpusztítsa az Uralkodót. Erőfeszítéseik egy gigantikus űrcsatába torkollnak, melyet azóta sem tudott semmilyen film felülmúlni. Lélegzetelállító a jelenet felépítettsége és kidolgozottsága. A dinamizmusról már nem is beszélve. Minden együtt van tehát, hogy a Galaxis legnagyobb hősi eposza eljuthasson a végkifejletig!

26. CORUSCANT ÁRNYAI (Baljós Árnyak)
Az I. Rész számomra egyik legkiválóbb jelenetében John Williams rendkívül hatásos zenéjére a bolygó méretű főváros, Coruscant fényeivel megvilágított éjszakában az idők homályából előbukkanó Sith Lordok szövik ördögi tervüket. Darth Sidious és tanítványa, Darth Maul elmélkednek az eljövendő feladatokról, melynek végén övék lehet a győzelem és a Galaxis feletti uralom. "Végre felfedhetjük a kilétünket. Végre bosszút állhatunk!"

25. MESTER ÉS TANÍTVÁNYA (Egy Új Remény)
A moziba járó közönség először láthatta a filmtörténelem legegyedibb lovagi fegyverzeteit összecsapni egy jelenetben, mely azt hiszem, joggal vonul be a halhatatlanok sorába. Az 1977-es eredeti filmben Obi-Wan Kenobi oly sok év után ismét szemben áll egykori tanítványával, Darth Vader-rel. Kiválóan megírt jelenet, melyben az eszmék éppúgy összecsapnak, mint a jellemek, a fénykardok és az Erőben való jártasság. Kenobi önfeláldozása pedig felejthetetlen pillanat.

24. A SITH SÖTÉT NAGYURAI (A Birodalom Visszavág)
A rettegett Darth Vader alázattal hajt fejet egy, még nála is hatalmasabb erő előtt. A bukott Jedi és az Uralkodó közötti párbeszéd kétségtelenül az V. Rész egyik legemlékezetesebb szcénája, melyben a két Sith Lord Luke Skywalker sorsáról döntenek. Ekkor érezzük meg igazán Luke erejét, mikor látjuk az Uralkodó félelmét Anakin Skywalker leszármazottjától. Vader pedig ismét szőni kezdi régóta dédelgetett tervét. "Vagy átáll, vagy meghal, felség!"

23. FOGATVERSENY (Baljós Árnyak)
A gyermek Anakin Skywalker mindössze kilenc évesen bizonyítja kivételes képességeit egy olyan ádáz küzdelemben, melyet emberi lény nemhogy megnyerni, de végigcsinálni sem tudott előtte. A Ben Hur legendás fogatversenyét megidéző jelenetben a néző tátott szájjal bámul a Tatooine mesés sivatagában repesztő csodás szerkezetek láttán. Elképesztő járgányok és fineszes trükkök csapnak itt össze, George Lucas pedig ismét bizonyítja a száguldás iránti szenvedélyét.

22. A SÖTÉT OLDAL CSÁBÍTÁSA (A Jedi Visszatér)
Miközben az Endor felett dúl a mindent eldöntő csata, a bolygó felszínén pedig Han, Leia és barátaik vívnak elkeseredett és egyenlőtlen küzdelmet, addig a Halálcsillag tróntermében az Uralkodó és Darth Vader állnak szemben az immáron Jedi Lovag Luke Skywalkerrel. A Sith Nagyurai mindent elkövetnek, hogy a romlás útjára csábítsák a fiút, aki veszélyesen közel is kerül ehhez. Igazi próbatétel ez Luke számára egy kiváló jelenetben.

21. A KIVÁLASZTOTT (Baljós Árnyak)
A Jedi Tanács színe előtt ott áll egy kilencéves kisfiú, aki egy kietlen, peremvidéki bolygóról jött, és aki egykoron rabszolga volt. A nagyhatalmú mesterek pedig kénytelenek szembenézni azzal, hogy ez a fiú a Whill Krónikák próféciájában szereplő Kiválasztott, aki majd egyensúlyt teremt az Erőben. Yoda az egyetlen, aki már itt megérzi a fiúban lakozó sötétséget félelmei, vágyai és kétségei által. "A legnagyobb szükség idején eljön majd a megváltó, akit úgy ismernek majd, hogy a Napok Fia…"

20. A RÉGI KÖZTÁRSASÁG LOVAGJAI (Egy Új Remény)
Miután a remeteként élő Ben Kenobi megmenti Luke Skywalker életét, valamint két droidját a nomád Buckalakók markából, elviszi őket szegényes lakhelyére, ahol felfedi igazi kilétét. Felejthetetlen pillanat, ahogy Obi-Wan felidézi a régi, legendás Köztársaság aranykorát, a Jedi Lovagok legendáját és Luke apjának, Anakinnak nagyságát. Végül pedig átadja neki édesapja egykori fénykardját, elindítva a fiút azon az úton, melynek végén a győzelem vagy a bukás várja.

19. A KÖR BEZÁRUL (A Sith Bosszúja)
A legendát összekötő és egyben lezáró III. Rész valósággal tobzódik emlékezetes pillanatokban, ám az egyik legkiemelkedőbb a filmet záró rövid montázs: Yoda önkéntes száműzetése a Dagobah-n, Vader és az Uralkodó Tarkin társaságában az épülő Halálcsillagot figyeli, Bail Organa és felesége az Alderaan-on az újszülött Leia-val és végül Obi-Wan, ahogy átadja a kis Luke-ot Owen-nek és Beru-nak a Tatooine-on… A kör ezzel bezárult, a legenda immáron teljes.

18. GYŐZELEM (A Jedi Visszatér)
Bár a hat filmből három is parádéval és ünnepléssel ér véget, mégis az utolsó, a végső diadal pillanata marad meg bennünk leginkább. Látjuk, ahogy a Coruscant, a Tatooine, a Bespin és a Naboo ünnepli a Birodalom bukását és látjuk, ahogy hőseink az Endor felszínén a bátor Ewokokkal teszik mindezt meghitt tábortüzek mellett. A jelenet betetőzése pedig, mikor Luke számára megjelenik Obi-Wan, Yoda és végül édesapja, Anakin Skywalker "szelleme" az Erő által. Ekkor látja Luke először és talán utoljára apját úgy, ahogyan mindig is szerette volna: fiatalon, ereje teljében, mikor legendás hős és mindenekelőtt jó ember volt. "A Birodalom meghalt, éljen a szabadság!"

17. ARÉNA (A Klónok Támadása)
A II. Rész végén kitör az évtizedekkel később Ben Kenobi által emlegetett legendás Klónháborúk első csatája, ám előtte hőseink, Obi-Wan, Anakin és Padmé kénytelenek a Geonosis arénájában szembe nézni a halállal. Az ő segítségükre érkezik Mace Windu kétszáz Jedi élén és elképesztő csatába torkollik a helyzet. Az egész jelenet felejthetetlen Anakin és Padmé végső vallomásával kezdve a Jedik hősi küzdelmén át a klónok arénába érkezéséig.

16. SZÜLETÉS ÉS ÚJJÁSZÜLETÉS (A Sith Bosszúja)
Pusztulás és szenvedés, árulás és bukás. A Köztársaság elpusztul és romjain megszületik a Birodalom. Eközben a Sötét Oldalra átállt Anakin immáron Darth Vader-ként születik újjá ikonikus páncéljában, míg a haldokló Padmé ad életet közös gyermekeiknek. Egyszerre, párhuzamosan láthatjuk mindezt, a jelenetben pedig a vége a legfájdalmasabb, egyben a legszebb: Padmé néhány pillanattal Vader felemelkedése előtt távozik az élők sorából. Így Padmé Amidala és a páncélos, igazán gonosz Darth Vader sosem léteztek egyszerre a Galaxisban…

15. A BIRODALOM ÉBREDÉSE (A Klónok Támadása)
A II. Rész látszólag a jók győzelmével ér véget, ám Yoda jól látja, hogy ez a bukás kezdete, hiszen kitört a klónok háborúja. A legendás Birodalmi Indulóra pedig látjuk, ahogyan a milliós klónhadsereg a Coruscant lemenő napjának fényében masírozik fel a gigantikus csillagrombolók fedélzeteire, hogy elvigyék őket távoli világok hadszíntereire. Borzongatóan hatásos jelenet, mely igazi rajongót nem hagy érintetlenül.

14. BÚCSÚ (Baljós Árnyak)
Az immáron felszabadított Anakin Skywalker hatalmas lelkesedéssel gondol rá, hogy végre szabad emberként szárnyalhat majd a végtelen űrben, ám szembesülnie kell azzal is, hogy édesanyja, Shmi nem tarthat vele. A fiú bár nehezen, de a távozás mellett dönt, egy rendkívül érzelmes jelenetben pedig anya és fia szép búcsút vesz egymástól. "Menj fiam… és ne nézz vissza. Soha ne nézz vissza!"

13. LÉPEGETŐK (A Birodalom Visszavág)
Az első Halálcsillag elpusztítása után a Birodalom végigüldözte a Felkelők Szövetését a Galaxison, egészen a Hoth kietlen hó- és jégvilágáig. Míg a szabadságharcosok felkészülnek a menekülésre, addig egy bátor csapat a felszínen igyekszik feltartani a Birodalom seregeit. Ekkor látjuk meg először a több emelet magas, félelmetes lépegetőket, melyek tökéletesen kifejezik az egyenlőtlen küzdelmet. Elképesztő jelenet, abszolút felejthetetlen.

12. CSILLAGROMBOLÓ (Egy Új Remény)
Amivel minden kezdetét vette... Leia hercegnő menekül a Tantive IV fedélzetén, nyomában a Birodalom félelmetes, elnyomó erejének jelképével, egy gigászi Csillagrombolóval, fedélzetén az Uralkodó jobbkezével, Darth Vaderrel. Ha valaki egyszer látta, sosem felejti el, ahogy elszáguld a kis űrhajó, majd lézernyalábok száguldanak a nyomukban és beúszik a képbe egy olyan hatalmas monstrum, melynek látszólag nincs is vége. Elképesztő!

11. A GONOSZ ANATÓMIÁJA (A Klónok Támadása)
Anakint rémálmok gyötrik az anyjával kapcsolatban, így szavát megszegve, hazautazik a Tatooine-ra, ahol megtudja, hogy Shmi-t elrabolták a Buckalakók. Megmenteni már nem tudja, így féktelen haragra gerjedve lemészárolja a Taszkeneket. Egy hátborzongató jelenetben Anakin elmondja ezt Padménak, míg a háttérben a Sötét Oldal dallamait halljuk. Ekkor érezzük meg először Vadert a fiatal fiú lelkében. "Én… én megöltem őket. És nem csak a férfiakat… A nőket is. A gyerekeket is! Olyanok, mint az állatok! Levágtam őket, mint az állatokat! Gyűlölöm őket!"

10. JÓ ÉS ROSSZ (A Sith Bosszúja)
Palpatine kancellár a Coruscanti Operaházban fogadja bizalmasát, Anakint, akivel aztán hamarosan a Jedik és a Sithek közti ideológiai hasonlatosságokról és különbségekről kezdenek el vitázni, felidézve egy Sith, Darth Plagueis, a Bölcs állítólagos misztikus erejét is. A jelenet nagyságát azonban az adja, hogy Lucas az Erő Világos és Sötét Oldala közti különbség érzékeltetésével valójában arról mesél, mi a különbség jó embernek és rossz embernek lenni. „A Sithek a szenvedélyükből merítenek erőt. Befelé fordulnak, csak magukra gondolnak. A Jedik önzetlenek, másokért élnek.”

09. CANTINA (Egy Új Remény)
A Csillagok Háborúja varázsának kétségtelenül az volt az egyik alappillére, hogy a mesék világát ötvözte a valóság kézzelfoghatóbb hangulatával. Jó példa erre a Tatooine egész világa, amiből valósággal süt, hogy kopott, rozsdás és használt és mindezt betetőzi a Cantina, az egész Galaxis alighanem legrosszabb hírű kocsmája Mos Eisley szívében. Itt találkozik Ben Kenobi és Luke Skywalker először Han Solo-val és Csubakkával, az Ezeréves Sólyom két pilótájával. Mi nézők pedig nem keveset ámulhatunk a galaxis leghitványabb söpredékén, miközben Figrin D’an és a Modális Csomók húzzák a talpalávalót.

08. ÉGJÁRÓ (A Jedi Visszatér)
Han karbonitba fagyasztva, rabságban sínylődik Jabba, a Hutt palotájában a Tatooine-on. Leia, Csubakka és Lando Calrissian hamarosan a segítségére sietnek, ám végül megérkezik Luke Skywalker is, immáron igazi Jedi Lovagként. Bár senki sem veszi komolyan, hamarosan kezébe röppen fénykardja és mindenkinek szembesülnie kell a ténnyel, hogy a második „Égjáró” képében a Jedi visszatért!

07. 66-OS PARANCS (A Sith Bosszúja)
Darth Sidious árulás és korrupció által beteljesíti a Sith kétezer éves tervét és szétzúzza a Köztársaságot. Anakin átállása után kiadja a 66-os Parancsot, ami a Klónháborúk betetőzése, egyben lezárása is lesz. A Galaxis ezernyi háborúban álló világán a klónok a Jedi tábornokok ellen fordulnak és könyörtelenül kivégzik őket, kegyetlen csapást mérve ez által a Rendre. Kétségtelenül az egyik legdrámaibb és legemlékezetesebb szcéna hangulatilag, de látvány és zene szempontjából is.

06. APA ÉS FIA (A Jedi Visszatér)
Jó és Rossz végső csatájának csúcsán apa és fia néznek szembe egymással. Az összecsapás elkerülhetetlen, ahol a tét nem más, mint a fiú bukása, vagy az apa megváltása. Drámai küzdelmük végén Luke nagyon közel kerül a Sötét Oldalhoz, ám apja példája végül kijózanítja, ezt követően pedig az ő szeretete hozza vissza Anakint a jó oldalra, aki az Uralkodó ellen fordul, és a Kiválasztott beteljesíti végzetét azáltal, hogy megöli az utolsó Sith Nagyurat.

05. VÉGZETEK PÁRBAJA (Baljós Árnyak)
Az egész Csillagok Háborúja legenda egyik legikonikusabb jelenete, melyben a két Jedi, Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi csapnak össze az ördögarcú Sith Lorddal, Darth Maul-lal. John Williams hátborzongató zenéjére egy olyan küzdelmet láthatunk, ami nem egyszerűen lehengerlő, hanem tökéletesen szimbolikus tartalommal is bír. Itt nem egyszerűen harcosok állnak egymással szemben, hanem világokat mozgató eszmék csapnak össze. Itt nem pusztán Jedi áll szemben a Sith-tel. Itt Jó küzd a Gonosszal, itt Fény harcol a Sötétséggel és tudják jól, bármelyikük győz, azé minden…

04. VALLOMÁS (A Klónok Támadása)
Anakin Skywalker kilenc évesen találkozott először az akkor tizennégy éves Padmé Amidalá-val és első látásra beleszeretett. Csak tíz év múlva találkoznak újra, ám ez a találkozás örökre megpecsételi a Galaxis sorsát. Miközben Anakin Padméra vigyáz a Naboo-n, a fiú bevallja a lánynak az érzelmeit, egy olyan csodaszép monológban, melyhez csak nagyon kevés fogható. A fiú úgy vall szerelmet, hogy egyszer sem mondja ki azt a szót, hogy „szeretlek”, ám használ olyanokat, hogy „szenvedek”, „belülről gyötör”, „mardos”, „fojtogat”… mindazt, amit Vader egy napon majd a páncélban érezni fog. Gyönyörű, kifejező, egyben baljós és profetikus.

03. KINYILATKOZTATÁS (A Birodalom Visszavág)
Hiába figyelmezteti előbb Yoda, majd Obi-Wan, Luke mégis türelmetlenül és forró fejjel siet a Bespin-re, hogy segítsen barátainak, ám hamarosan olyan megváltoztathatatlan dologgal kell szembe néznie, amelyre senki sem készíthette volna fel. A fiatal Luke bátran száll szembe Darth Vader-rel, ám a félelmetes Sith előbb megcsonkítja a testét, majd szörnyű csapást mér a lelkére: elmondja neki, hogy ő az apja. A fiú a kétségbe esés szélén a halált választaná, de a végzet máshogy rendeli. Kétségtelenül a filmtörténelem egyik legemlékezetesebb és legletaglózóbb pillanata. „Nem… Én vagyok az apád!”

02. A HŐSÖK CSATÁJA (A Sith Bosszúja)
A Köztársaság elbukik, a Birodalom megszületik, az idealista Obi-Wan Kenobinak pedig szembe kell néznie a legkegyetlenebb ténnyel: egykori tanítványa, akit testvéreként szeretett, elárulta a Jediket és lemészárolta őket. Obi-Wan azonban nem feledi kötelességét és a Mustafar pokoli világán epikus küzdelemre hívja Anakint. Párbajuk drámaibb és kifejezőbb, mint bármely másik. Itt nem Jó küzd a Gonosszal, nem Fény a Sötétséggel, nem. Ez sokkal személyesebb annál. Itt testvér harcol a testvérrel. „A testvérem voltál, Anakin… Szerettelek!”

01. ÁLMOK ÉS REMÉNYEK (Egy Új Remény)
Luke Skywalker tizenkilenc éves idealista parasztfiúként tengeti napjait a kietlen sivatagbolygó, Tatooine világán. Egy magasztosabb, dicsőséggel teli életről álmodozik, mely hamarosan rá is talál Leia Organa, Han Solo és Obi-Wan Kenobi által. Előtte azonban Luke még vágyakozva nézi a Tatooine kettős naplementéjét, miközben a saga egyik legemlékezetesebb dallamai csendülnek fel. A jelenet a Star Wars lényegének tökéletes kifejeződése. A Csillagok Háborúja mindnyájunkról szól, a bennünk élő álmokról és reményekről, a hitről. Arról a megfoghatatlan erőről, mely megadatja nekünk, hogy naggyá válhassunk és jobbá tehessük a világot.

Ez volna a személyes toplistám, mellyel a Mester legfőbb alkotása előtt kívántam tisztelegni, egyben az eseményekkel és izgalmakkal teli jövő elé tekinteni. Félelmekkel teli várakozás van bennem, hogy vajon George Lucas nélkül képes lesz-e a Star Wars megőrizni valódi szellemiségét és nem jut a mai divatos és trendi tömegtermékek sorsára. A Disney olyan legutóbbi filmjei, mint a Tron: Örökség vagy a John Carter megnyugvásra adnak okot, hiszen ezek a filmek amellett, hogy árad belőlük a kaland és a fantázia, rengeteg Csillagok Háborúja utalást is magukon viselnek.

Úgy érzem, Bob Iger és a Disney, valamint Kathleen Kennedy, a Lucasfilm új főnöke valóban gondját fogja viselni a Lucasi Örökségnek. Ha pedig mégsem, akkor nekünk, igazi rajongóknak, ott marad majd a hat film, a tökéletesen kerek és egész legenda, melyet bármikor újra elővehetünk, hogy átéljük Obi-Wan, Anakin, Han, Luke és a többiek kalandjait. George pedig immáron nyugalomban foglalkozhat a régóta tervezett kísérleti filmjeivel és a jótékonykodással, hiszen a Disneytől kapott 4 milliárd dollár jelentős részét erre kívánja fordítani! George Lucas nem csak mesél a jóról, de hisz is benne.

Az Erő legyen mindnyájunkkal, rajongókkal és alkotókkal, de mindenekelőtt veled, Mester!

Köszönet mindenért!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr954894354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BonFire 2012.11.12. 17:45:27

Csak egy közbevetett megjegyzés. A Jedi visszatér címe egyáltalán nem Luke Skywalkerre utal. Nem ő az a Jedi, aki visszatér – honnan is térne vissza?

A címbéli Jedi, aki visszatér, az nem más, mint Anakin Skywalker, aki azáltal, hogy az életét feláldozva megölte a Sith nagyurat, végül levette az őt Darth Vaderként azonosító és életben tartó maszkot, újra Anakin Skywalker lett és Sithből újra Jedivé vált. Darth Vader a Sith Lord meghalt – Anakin Skywalker a Jedi visszatért.

Gunner 2012.11.13. 19:43:58

Én nem is írtam ilyet. Én azt írtam, hogy a "második 'Égjáró' képében a Jedi visszatért."

Amit természetesen úgy értettem, hogy vele a Jedi Rend, maga az eszme tért vissza.
süti beállítások módosítása