26
12/2012
0

V. Karácsonyi Mozgókép Top 20

Újra itt a karácsony, így újra itt az ideje, hogy csokorba szedjük húsz kedvencünket. A szabályok most is adottak: egy rendezőtől egy film, nem ismételjük egymást, és ha van folytatás, akkor azok mehetnek egybe. Mivel ez már az ötödik alkalom, hogy ünnepi toplistázást tartunk, így nem is kívánom tovább húzni a szót, jöjjenek az én idei kedvenceim!

20. Helyezet

20 - The Black Dahlia.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A Fekete Dália (The Black Dahlia) 2006
Rendezte: Brian De Palma
Miért: Fekete Dália. Ez volt a beceneve Elizabeth Shortnak, egy mindössze 23 évet élt fiatal színésznőnek, akit 1947-ben gyilkoltak meg különös kegyetlenséggel. A közvéleményt rendkívül megrázta az eset, ám az ügyet sosem sikerült felgöngyölíteni. Ez pedig elég is volt James Ellroy-nak, a bűnügyi regények mesterének, akit egész életében csak a megoldatlan esetek és a rendőrségi korrupció kérdéskörei foglalkoztattak. Azonos című regényét a legendás rendező, Brian De Palma vitte vászonra 2006-ban, olyan főszereplőkkel, mint Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Scarlett Johansson és Hillary Swank. A lassú folyású, igazi noir-hangulatú krimi, régi vágású hősökkel és klasszikus femme fatale-okkal. A színészek kivétel nélkül nagyszerűek, de még így is kimagaslik a Shortot alakító Mia Kirshner. Már csak ő miatta is megéri megnézni De Palma méltatlanul alulértékelt filmjét. Azt pedig csak remélni tudom, hogy a Szigorúan Bizalmas és a Fekete Dália után az „L.A. Kvartett” másik két részét is megfilmesítik majd egy napon.

19. Helyezett

19 - The Last Boy Scout.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az Utolsó Cserkész (The Last Boy Scout) 1991
Rendezte: Tony Scott
Miért: Az idén tragikus körülmények között eltávozott ifjabbik Scott-testvér pályafutása során főként az akciófilmek területén mozgott, de nem egyszer keverte ezt más műfajokkal is. Egyik személyes kedvencem tőle az 1991-es vérbeli „buddy movie”-ja, Az Utolsó Cserkész. Bruce Willis élete szerepében nyomul, azaz kiégett, piás magánnyomozó, mondanom sem kell, abszolút átéli a figurát. Mellé jön még a népes Wayans család Damon nevű tagja, aki doppingolás miatt eltiltott ex-focisztárt játszik. Az ő totálisan ellentmondó kettősük már önmagában is megéri a pénzét, de ehhez jön még nem egy kiváló mellékszereplő, a neo-noir hangulatú sztori és mindenekelőtt Shane Black zseniálisan megírt párbeszédei (a film fele kábé idézhető dumákból áll), ahol ki kell emelnem minden idők egyik legjobb magyar szinkronját is.

„Fej vagy gyomor?”

18. Helyezett

18 - Demolition Man.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A Pusztító (Demolition Man) 1993
Rendezte: Marco Brambilla
Miért: Az olasz származású Marco Brambilla első és mindmáig egyetlen nagyjátékfilmje, pedig sem kritikailag sem anyagilag nem szerepelt le annak idején. Számomra Stallone filmográfiájából ez az egyik legnagyobb kedvenc. A Sly által alakított John Spartan, egy brutalitásáról ismert rendőr, akit örök ellenfelével, a Wesley Snipes játszotta Simon Phoenix-szel együtt fagyasztanak le, hogy aztán 36 évvel később egy teljesen megváltozott világban csapjanak össze ismét. A film legnagyobb erénye, hogy abszolút szatirikus hangvételű, a kemény akció és a fekete humor zseniálisan egészítik ki egymást, Stallone és Snipes lubickolnak a szerepeikben, a magyar szinkronért pedig itt is jár a csillagos ötös. Az „Arnold Schwarzenegger Elnöki Könyvtár” pedig külön bónuszpontot érdemel. Érdekességként még annyit, hogy Nemere István szerint a film az ő 1986-ban megjelent, Holtak Harca című regényét lopta el.

„Bekerülsz a tévébe!”

17. Helyezett

17 - Last Action Hero.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az Utolsó Akcióhős (Last Action Hero) 1993
Rendezte: John McTiernan
Miért: Ha már felkerült Bruce és Sly, úgy nem maradhat ki Arnie sem a mókából. Az 1987-es Ragadozó után az Osztrák Tölgy és John McTiernan ismét közös filmet készítettek, mely mindkettőjük karrierjében üde színfoltot képvisel. A film főhőse egy tizenéves fiú, Danny Madigan, aki magának való srác és csak a filmekért él. Egy este kedvenc hőse, Arnold Schwarzenegger új moziját nézi, mikor egy mágikus jegy segítségével bekerül a filmbe és vele együtt élheti át a kalandokat. A film anyagilag és kritikailag is bukás lett, ennek fő okai, hogy egyrészt nem versenyezhetett a Jurassic Parkkal (egy hét volt a két film bemutatója között), másrészt mindenki akciófilmet várt, míg Az Utolsó Akcióhős egy önreflektív műfajparódia, zseniális humorral, rengeteg sztár-cameóval és persze jónéhány klassz akciójelenettel. Arnie ismét bizonyítja, hogy remek érzéke van a komédiához, bombasztikus rockdalokat is kapunk (AC/DC, Alice In Chains, Megadeth, Queensryche, Def Leppard, Aerosmith) és persze Sly is megkapja a magáét, mint a Terminátor 2 sztárja.

„Hát persze. Mert én vagyok a nagy komédiás Arnold Braunschweiger!”

16. Helyezett

16 - Flatliners.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Egyenesen Át (Flatliners) 1990
Rendezte: Joel Schumacher
Miért: Mielőtt a Batman és Robinnal némileg lenullázta volna magát, Joel Schumacher nem kevés király filmet hozott össze. Ezek egyike az 1990-es Egyenesen Át, mely a korszak olyan fiatal tehetségeit vonultatta fel, mint Kiefer Sutherland, Julia Roberts, William Baldwin, Kevin Bacon és Oliver Platt. A történetben öt orvostanhallgatót alakítanak, akik a halál misztériumát akarják kutatni. Mesterségesen, ellenőrzött körülmények között halált idéznek elő egymásnál, hogy megtapasztalják, mi van odaát. Mindegyikük másként tapasztalja meg és mindegyiküket kísérteni kezdi valami a múltjából. A sztorit mintha csak Stephen King írta volna, a hangulat mesteri, Schumacher zseniálisan sötét és nyomasztó atmoszférát teremt, a fiatal színészek pedig kivétel nélkül remek alakítást nyújtanak.

„Jó nap ez a halálra.”

15. Helyezett

15 - Event Horizon.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Halálhajó (Event Horizon) 1997
Rendezte: Paul W. S. Anderson
Miért: Paul Anderson jelenleg egyike a leggyűlöltebb rendezőknek kritikus és geek-berkekben, ami természetesen engem maximálisan hidegen hagy, hiszen a divat, vagy a trend annyira sem érdekel, mint egy tál mazsola. Legtöbb filmjét én se tartom többre agyatlan zúzdáknál, de az 1997-es Halálhajó a kedvenc horrorfilmem John Carpenter Dolog-ja után. A sztori szerint 2040-ben egy „Eseményhorizont” névre keresztelt űrhajó megnyit egy dimenzionális kaput és nyomtalanul eltűnik, majd hét évvel később ismét felbukkan. Egy mentőcsapat indul felderíteni a történteket és velük tart a hajó tervezője is, de túlélőket nem, csak a kimondhatatlan borzalmat találják. A Halálhajó nagyszerű sci-fi horror, főként azért, mert ragyogó egyensúlyban adagolja a pszichológiai terrort és a trancsírt. A látvány és a hangulat félelmetesen nyomasztó, a színészek, főleg Sam Neill pedig ördögien jók. Ez a film Anderson karrierjének csúcspontja, amit vélhetően sosem fog felülmúlni, ám attól ezt még tőle el nem veszi senki.

„Liberate tutemet ex inferis!”

14. Helyezett

14 - Troy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Trója (Troy) 2004
Rendezte: Wolfgang Petersen
Miért: A Krisztus előtti 8. században élt görög költő, Homérosz, az Iliász és az Odüsszeia által két olyan eposzt hagyott az utókorra, melyeknek hatása, még most, közel 3000 évvel később is tetten érhető. Homérosz halhatatlan művei szinte üvöltenek a megfilmesítés után, noha hatalmas terjedelmük, összetett cselekményük és töménytelen mennyiségű szereplőik meglehetősen nehézzé teszik a mozgóképes adaptálásukat. A német Wolfgang Petersen is igen nagy fába vágta a fejszéjét mikor úgy döntött, hogy a trójai mondakör első felét, az Iliászt megfilmesíti. Persze ő és írója, David Benioff leegyszerűsítették a történetet, amennyire csak lehetett és isteneket felvonultató mitologikus történet helyett inkább egy ókori kalandfilmet képzeltek el. A végeredmény, különösen a 196 perces rendezői változat, pedig magáért beszél. Bár nem érhet Homérosz művének nyomába, de a Trója is magában hordozza az Iliász alappilléreit: szerelem, háború, dicsőség, halhatatlanság.

„A béke voltál… az örök háborúban.”

13. Helyezett

13 - The Thirteenth Floor.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A 13. Emelet (The Thirteenth Floor) 1999
Rendezte: Josef Rusnak
Miért: A minket körülvevő világ valódi? Mi a valóság? Daniel F. Galouye 1964-es Simulacron-3 (avagy Másvilági Átjáró) című regénye egyike az első sci-fi regényeknek, melyek ezen kérdésekkel foglalkoztak. A Roland Emmerich produceri felügyelete alatt elkészült film, a szinte ismeretlen Josef Rusnak mindmáig egyetlen említésre érdemes alkotása. De még mennyire érdemes! Az erőteljes noir-hatásokkal operáló film atmoszférája fantasztikus, a rejtély, a nagy feleszmélés, mind-mind nagyszerűen lett felépítve. Bár ezzel talán egyedül leszek, de szerintem sokkal jobb film, mint az ugyanabban az évben mozikba került, és hasonló témát boncolgató Mátrix. Sőt, ha nincs a Watchowskiék trendi látványorgiája, talán nagyobb sikert is elérhetett volna. Így viszont csak egy szűk réteg számára lett kultuszfilm, köztük nekem is. Gretchen Mol pedig egy istennő.

12. Helyezett

12 - Conspiracy Theory.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Összeesküvés Elmélet (Conspiracy Theory) 1997
Rendezte: Richard Donner
Miért: A Mel Gibson/Richard Donner duó szerintem a valaha volt egyik legjobban működő színész/rendező kettős, ami csak felbukkant az álomgyárban. Hat filmet készítettek közösen, melyek mindegyike fenomenális. Az 1997-es filmjükben Mel egy Jerry Flecher nevű, kissé bogaras taxisofőrt alakít, akinek meggyőződése, hogy a világon minden az amerikai kormány összeesküvése. Ártalmatlan hobbi, amíg egy nap bele nem tenyerel a lecsóba. Sötét és komor, mégis sokszor üdítő humorral operáló film, amelyben Gibson valósággal brillírozik és Julia Roberts is képes szerethető lenni. Donner talán élete egyik legjobb munkáját hozta össze, de a zeneszerző Carter Burwell is külön dicséretet érdemel. Az pedig külön érdekesség, hogy a sztori alapját a nem kitalált, hanem valóban létezett MK-ULTRA program adja.

11. Helyezett

11 - A Few Good Men.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Egy Becsületbeli Ügy (A Few Good Men) 1992
Rendezte: Rob Reiner
Miért: A többnyire romantikus vígjátékokkal és „dramedy”-kkel hódító Reiner 1992-ben vezényelte le ezt a tárgyalótermi drámát, mely azóta is a kedvencem ebből a műfajból. Egy fiatal tengerész életét veszti egy bázison, miközben éppen „megrendszabályozzák”. A két elkövetőt bíróság elé állítják és kirendelnek nekik egy olyan védőt, aki még életében nem harcolt meg egy védencéért sem az esküdtszék előtt. Feszült hangulatú film, amely nem egy morális kérdést felvet, a főszereplők, Tom Cruise, Demi Moore és Kevin Pollak remekelnek, de a támaszpontot irányító ezredes szerepében Jack Nicholson mindenkit elhomályosít, az alakításáért méltán jelölték Oscar-díjra is. Elképesztően hatásos film, amely lassan és fokozatosan halad a drámai végkifejlet felé. Kötelező mindenkinek!

„Szóval így néz ki egy tárgyalóterem…”

10. Helyezett

10 - Independence Day.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A Függetlenség Napja (Independence Day) 1996
Rendezte: Roland Emmerich
Miért: A földönkívüli inváziós filmek mindig is lenyűgözték a nagyérdeműt, fénykorukat mégis az ’50-es években élték. 1996-ban viszont a német Roland Emmerich jött, látott és rombolt! Az ID4 becenévre hallgató mozi maga a nagybetűs „event movie”, azaz eseményfilm. Bombasztikus látvány, megingathatatlan hősök, vereség, könnyek, áldozat és végül diadal, mindez rendkívül könnyed hangulatban. Minden klisés megoldása ellenére az inváziós filmek abszolút megtestesülése, a tökéletes nyári popcorn mozi, ami nem csak Emmerichet rakta fel mindörökre Hollywood térképére, de Will Smith-t is elindította a sztárrá válás útján. Felesleges többet írni, egyszerűen látni kell!

9. Helyezett

09 - October Sky.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Októberi Égbolt (October Sky) 1999
Rendezte: Joe Johnston
Miért: George Lucas és Steven Spielberg „tanítványa” karrierje során nem egyszer bebizonyította már, hogy a ’40-es, ’50-es években játszódó filmeket neki találták ki. A Homer Hickam önéletrajzi könyvén alapuló film egy csendes és lassan hanyatló bányászvárosban, Coalwoodban játszódik 1957-ben, abban az időben, mikor a szovjet Szputnyik 1-es fellövésével megkezdődik az űrkorszak. Az eseménynek tanúja lesz a középiskolás Homer is, aki a pillanat varázsától megihletve valami sokkal nagyobbról kezd álmodni, minthogy egy bányában lapátoljon szenet. Johnston filmje igazi szívmelengető alkotás az ifjúkori álmokról, a kitörés utáni vágyról és mindenekelőtt egy apa és fia közt feszülő, lassan feloldódó ellentétről. Gyönyörű és megható dráma, a film végi rakéta fellövésénél pedig szem nem marad szárazon. A score-ért pedig Mark Isham-nek óriási gratuláció jár.

8. Helyezett

08 - Insomnia.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Álmatlanság (Insomnia) 2002
Rendezte: Christopher Nolan
Miért: Mielőtt Chistopher Nolan A Sötét Lovag Trilógiával és az Eredettel élő filmes istenséggé nem transzformálódott (teszem hozzá, joggal), készített néhány kisebb volumenű filmet is. A 2002-es Álmatlanság egy ’97-es azonos című norvég film feldolgozása, egyben az egyetlen olyan mozi, amelyet Nolan dirigált, de nem ő írta a forgatókönyvét. Alaszka egyik félreeső kis városában meggyilkolnak egy 17 éves lányt, két Los Angeles-i rendőr pedig a helyszínre érkezik, hogy megtalálja az elkövetőt. Az álmatlanságtól és bűntudattól gyötört rendőr és a gyilkos közti pszichológiai játszma nem csak önmagában zseniális és lenyűgöző, de már itt egyértelművé teszi Nolan elképesztő tehetségét és előrevetíti a rendező későbbi hőseinek és gonosztevőinek párviadalát is. Elképesztően erős film, fantasztikus színészekkel (Al Pacino, Robin Williams, Hillary Swank), nyomasztó atmoszférával és rendkívül jól felépített történettel.

7. Helyezett

07 - The Last Samurai.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az Utolsó Szamuráj (The Last Samurai) 2003
Rendezte: Edward Zwick
Miért: A hatalmas történelmi „kardozós” filmek egykoron uralkodó műfaj voltak Hollywoodban, aztán szép csendben kimentek a divatból a 2000-es évek elején/közepén aztán volt egy rövid, ám rendkívül örömteli reneszánszuk. Ekkor került mozikba az érzelmekkel és a giccsel mindig is ügyesen operáló Edward Zwick filmje, mely tulajdonképpen a Farkasokkal Táncoló testvérfilmjeként is felfogható. Az indián-háborúkat megjárt, és abba beleroppanó veterán lelki utazása a feudális japánban szinte már költői hangulatot áraszt. Tom Cruise élete legjobbját nyújtja a Született Július 4-én óta és Ken Watanabe is elsöprő erejű alakítást nyújt. Sajnos a filmet abszolút félreértették, így a kedvező kritikák, vagy a jól megérdemelt díjak elkerülték, azonban ez mit sem változtat a tényen, hogy Az Utolsó Szamuráj egy csodálatos történet kultúrákról, becsületről és tisztességről.

„Tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik. Aztán majd eldől mi a végzetünk.”

6. Helyezett

06 - The Tree of Life.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az Élet Fája (The Tree of Life) 2011
Rendezte: Terrence Malick
Miért: Mit is lehetne írni erről a filmről? Terrence Malick mozgóképes költeménye az univerzum és az ember születése, élete és halála közti párhuzamokat kutatja. Teremtés, hit, természet és áldás. Egyszerre végtelenül személyes és lehengerlően egyetemes. Elképesztően csodálatos képekkel és zenével operáló csoda, amely nem mindenki számára lehet befogadható, de akit megérint, az soha nem fogja elfelejteni. Nem hétköznapi alkotás egy nem hétköznapi művésztől és csak remélni tudom, hogy Terrence Malick még nagyon sokáig köztünk lesz, hogy újra és újra elkápráztasson minket. Nem is kívánok ide többet írni. Nincs is mit és amúgy is felesleges lenne. Ez a film önmagáért beszél.

5. Helyezett

05 - Heaven and Earth.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ég és Föld (Heaven and Earth) 1993
Rendezte: Oliver Stone
Miért: A zseniális rendező Vietnam-trilógiájának befejező részében Le Ly Hayslip önéletrajzi regényét vette alapul. Le Ly kicsiny, de festői szépségű faluját a háború és az erőszak dúlja fel, a francia gyarmatosítástól egészen az amerikaiak és a vietkongok között vívott háborúig. A film több évtizedet ölel fel, bemutatva egy őrült korszakot, egy megkínzott nemzetet és mindenekelőtt egy fiatal lányt, aki e szenvedések közt nő fel és válik nővé. Szinte hihetetlen, de Stone filmje felülmúlja még a két korábbi „részt” is. Őszintén és kendőzetlenül mutatja be az erőszakot és a szenvedést, a néző pedig nem szabadulhat az elsöprő erejű képek és a nyomasztó hangulat elől, mégis, ott van benne a szépség és a béke is. Tommy Lee Jones ezúttal is nagyszerű, de a Le Lynt alakító Hiep Thi Le élete első és legnagyobb szerepében olyan alakítást nyújt, amit nem könnyen felejt el az ember. Csodálatosan szép, mégis sokkolóan őszinte film háborúról és emberi sorsokról.

„Az élet nagy csatáit a lelkek vívják és nem a nemzetek.”

4. Helyezett

04 - Brotherhood of the Wolf.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Farkasok Szövetsége (Le Pacte des Loups) 2001
Rendezte: Christophe Gans
Miért: A Gévaduan-i vad legendája mindmáig lenyűgöző. 1764 és 1767 között egy rejtélyes „szörnyeteg” 113 emberrel végzett. Mindmáig rejtély, hogy milyen állat volt (beszélték, hogy farkas, farkas/kutya keverék, vérfarkas), de az akkori beszámolók mind rendkívül eltérőek voltak. A tehetséges Christophe Gans aztán egy, a valóságtól elrugaszkodott, ám elképesztően eredeti ötlettel állt elő és elkészített egy látványos és izgalmas kalandfilmet a rémről, ahol nem csak a lény mivoltára derül fény, de egy összeesküvésre is. Bár a költségvetés szűkössége néhány effektnél azért látszik, de a képi világ, az akciók és a színészek alakítása is nem egy hollywoodi látványfilmet kalapálna el. Fantasztikusan jól megírt és megrendezett kalandfilm, az erőteljes európai hangulat pedig különösen üdítőleg hat.

3. Helyezett

03 - Ride with the Devil.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A Pokol Lovasai (Ride with the Devil) 1999
Rendezte: Ang Lee
Miért: A kiváló kínai rendező ekkor már a világhírnéven túl, de hála Istennek, még a barátságon innen készítette el ezt a kiváló westernt Daniel Woodrell „Woe To Live On” című regénye alapján. Az Amerikai Polgárháború kirobbanásától, annak lecsengéséig tartó történetben a Missouri és Kansas államok határmezsgyéjén járunk, ahol a Délhez hű Bushwhackerek és az Észak-szimpatizáns Jayhawkerek közti kíméletlen összetűzéseket láthatjuk. Drámai összecsapások, ahol olyan emberek kerültek egymással szembe, akik korábban barátok és szomszédok voltak. Ang Lee rendkívül bátor és kiváló filmje mindenkinek ajánlott, aki érdeklődik a téma és a korszak iránt. A hangulat magával ragadó, a színészek nagyszerűek, igazán emlékezetes alkotás.

2. Helyezett

02 - Watchmen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az Őrzők (Watchmen) 2009
Rendezte: Zack Snyder
Miért: Frank Miller „A Sötét Lovag Visszatér” című Batman-képregénye mellett Alan Moore Watchmen-je az „comic”, ami új korszakába léptette a hetedik művészeti ágat. A történet egy alternatív 1985-ben játszódik, ahol Nixon már sokadjára elnök, az USA megnyerte a vietnami háborút az államokban pedig mindennaposak a jelmezes önbíráskodók. Miközben a Hidegháború egyre inkább elmérgesedik és a Végítélet Órája egyre közelebb kerül az éjfélhez, úgy bontakozik ki egy mesteri összeesküvés a háttérben, melynek célja a világ sorsának megváltoztatása. Zack Snyder szinte a lehetetlenre vállalkozott, mikor e mestermű megfilmesítése mellett döntött, ám véghezvitte az elképzelhetetlent és néhány ésszerű változtatástól eltekintve elképesztően hű adaptációt hozott össze. Nem csak a képi világ lehengerlő, de a színészek, a történet, a hangulat, minden hihetetlenül egyben van. Számomra Nolan Batman-jei, Singer Superman-filmje és Ang Lee Hulk-mozija mellett a legkiemelkedőbb képregényfilm. Egyszerűen látni kell!

„Szinte bármit képes vagyok megváltoztatni. De az emberi természetet nem.”

1. Helyezett

01 - Friday Night Lights.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Péntek Esti Fények (Friday Night Lights) 2004
Rendezte: Peter Berg
Miért: A sport megacélozza a testet, erősíti a lelket és nemesíti a jellemet. Nem csoda hát, hogy a sportfilmek mindig is népszerűek voltak, különösen, ha igaz történeten alapultak. Oliver Stone Minden Héten Háború című filmje mellett (melyről joe írt tavaly), számomra Peter Berg valós eseményeken alapuló Péntek Esti Fények című drámája a legemlékezetesebb. A történet H. G. Bissinger könyvén alapul, mely a Permian Panthers névre hallgató Texas állambeli, odessai középiskolai focicsapat 1988-as szezonjának eseményeit mondja el. A film minden sallang és felesleges giccs nélkül hozza közel hozzánk ezt a közösséget, a csapat tagjait, akik egymásért és a kitörésért küzdenek a pályán. Legtöbbjük nem lesz majd profi játékos, csak ez a négy év van nekik, mégis elképesztő odaadással harcolnak a csapatért. Lélekemelő film a kitartásról és az összetartásról.

„A tökéletesség ott van a szívetekben!”

Hát ez lett volna az idei karácsonyi Top20 a részemről. Igyekeztem ismét körültekintő lenni és jó filmeket választani. Némi technikai és egyéb problémák miatt most nem úgy jött ki a posztolás, ahogy eddig, de ha minden igaz, ma még joe is jelentkezik a maga listájával. Addig is:

Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr494982555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása