21
01/2013
0

Top 10 Arnold Schwarzenegger

Az akciófilmek mindig is óriási hatást gyakoroltak a mozgóképes ízlésvilágomra, nyugodtan kijelenthetem, hogy Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis és a hozzájuk hasonló macsó akcióhősök kalandjain nőttem fel. A magamfajtának szomorú is volt azt látni, hogy az új évezred beköszöntével ezek az igazi izzadságszagú kemény akcióhősök kimentek a divatból, hogy helyüket béna műmájerek vegyék át. Pár éve viszont felcsillanni látszott a remény, hiszen nem egy régivágású sztár kezdte előszedni berozsdásodott fegyverét, hogy ismét rendet vágjon. Sly sikerrel rehabilitálta Rockyt és Rambót, Bruce pedig idén is drágán adja majd az életét John McClane szerepében.

Az igazi nagy szenzáció viszont, hogy kerek tíz év „szünet” után maga a nagy Arnold Schwarzenegger is visszatér az Erőnek Erejével című filmmel! Persze a két Feláldozhatók-moziban is benne volt, de úgy, hogy ő a központi főhős, ez lesz az igazi nagy „comeback”. Ennek apropóján úgy döntöttem, hogy számba veszem az Osztrák Tölgy eddigi munkásságát és megpróbálom összeírni a tíz kedvencemet. Nem volt egyszerű feladat, de végül csak sikerült. Jöjjön hát a személyes toplistám a Kormányzó úrtól!

10. Helyezett

Collateral Damage 2002.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az Igazság Nevében (Collateral Damage) 2002
Rendezte: Andrew Davis
Ebben a szerintem igencsak alulértékelt filmben Arnie egy tűzoltót játszik, aki egy terrortámadás során elveszíti feleségét és kisfiát. A megtört férfi pedig dühében bosszúhadjáratot indít a merényletet elkövetők ellen. Bár a film sem anyagilag sem kritikailag nem volt sikeres én nagyon szeretem és Arnie életművében igen különleges darabnak tartom. Egyrészt ez olyan akciófilm tőle, ami merőben különbözik a többitől (talán ez volt a fő oka a sikertelenségnek), másrészt hősünk karaktere valamennyi általa megformált szerep közül ez a legéletszerűbb. Nem egy megállíthatatlan, két lábon járó tank, hanem hús-vér ember. Jellemző, hogy Arnie egyszer sem használ fegyvert a film során, csakis puszta kézzel harcol, valamint a robbanóanyagok terén való szakértelmét használja, elvégre tűzoltó. Ehhez jön még, hogy elkészültekor dőltek romba a WTC ikertornyai, amik szintén aktualitást kölcsönöztek a filmnek. Mindezek, valamint a csavaros befejezés is, számomra emlékezetes filmmé állt össze.

„A különbség köztünk az, hogy én csak téged foglak megölni.”

9. Helyezett

Commando 1985.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kommandó (Commando) 1985
Rendezte: Mark L. Lester
Egy igazi, hamisítatlan korai Arnie-klasszikus! Ebben a filmben Arnold exkatonát alakít, aki mindentől jó biztos távolságra él lányával. Ám néhány rosszfiú itt is megtalálja, majd elrabolják a lányát, ezzel kényszerítve őt arra, hogy elkövessen egy politikai merényletet. Ám hősünket nem ilyen fából faragták, ő inkább felfegyverzi magát, hogy csúnyán „megbüntesse” a rosszfiúkat. A sztori papír vékonyságú viszont azok az akciók és egysorosok… Egyszerűen zseniális! Bárkinek aki látta, annak örökre emlékezetes marad, ahogy Arnie cinikus megjegyzések közepette küldi sírba ellenfeleit, majd a film végi felfegyverkezés és dialógus nélküli húszperces húsdarálás. Ez a film tökéletesen összefoglalja egyébiránt a Schwarzenegger-filmek hangulatát és erősségeit, ami elsősorban nem más, mint maga Arnold Schwarzenegger. A „screen presence”, ami belőle árad ellenállhatatlan, a fickó arra született, hogy akciófilmekben aprítsa az ellent.

„Ereszd ki a gőzt, Bennett!”

8. Helyezett

Eraser 1996.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Végképp Eltörölni (Eraser) 1996
Rendezte: Chuck Russell
Arnold fénykorának e kései darabjában a tanúvédelmi program kőkemény és mindenre elszánt ügynökét alakítja. Feladata, hogy védenceinek új személyazonosságot és totálisan új életet hozzon létre, megvédve őket azoktól, akiket segítettek rács mögé juttatni. Most egy fiatal, idealista és naív nőt kell megvédenie egykori alkalmazóitól. Arnie csúcsformában van, szétlő és szétver mindenkit, miközben néhány emlékezetes poénra is van ideje. A sztori is jó, ahogy James Caan főgonosza is nagyon fasza. Igazi nagy akciójelenetből is akad nem egy, elég csak a lélegzetelállító repülős jelenetre gondolni, vagy a film végi nagy dokk-rombolásra. Felesleges szaporítani a szót, a Végképp Eltörölni mindazt adja, amit ígér, így nincs Arnie-rajongó, akinek csalódást okozna. Tipikusan olyan film, ami bármikor újranézhető, mindig kellemes kikapcsolódás lesz.

„Ne mozdulj, halott vagy!”

7. Helyezett

Last Action Hero 1993.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az Utolsó Akcióhős (Last Action Hero) 1993
Rendezte: John McTiernan
Ezt a filmet épp a tavalyi év végén éltettem a karácsonyi Top20 alkalmával, így nagyon nem kell ezt sem túlragoznom. A fiatal, magának való középiskolás srác egyszer csak kedvenc mozihősének kalandjaiban találja magát, mikor egy mágikus jegy segítségével bekerül Arnie legújabb filmjébe. Hihetetlenül jó akciófilm, egyben műfajparódia is. Az önirónikus poénok folyamatosan jelen vannak és végig ütősek is. Egyedi hangulatú mozi, ami csak úgy ontja magából az idézhető dumákat. A színészek is zseniálisak, nem csak a főszereplők, de a megannyi sztárcameo láttán is mosolyra görbül a néző szája. A film a maga idejében nem volt sikeres, ennek okai valószínűleg az, hogy a Jurassic Parkkal szemben indult a pénztáraknál, ahol sok esélye nem volt, illetve, hogy Arnie-tól nem várt volna senki ilyen típusú filmet, gyanítom nagyon nem is esett le sokaknak, hogy ez afféle műfajparódia is. Később viszont klasszikus lett a rajongók körében. Nekem örök kedvenc, a fantasztikus dalokért pedig ezúttal is pluszpont jár!

„Danny mondta, hogy ne bízzak benned. Mégis te ölted meg Mozartot!”

6. Helyezett

True Lies 1994.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Két Tűz Között (True Lies) 1994
Rendezte: James Cameron
Claude Zidi 1991-es Titkolt Titkos Ügynök című vígjátékának nagyobb és hangosabb feldolgozása az egyik legjobb Arnie (és James Cameron) film. Az Osztrák Tölgy itt egy olyan kémet játszik, aki nap mint nap veszélyes akciókban teszi kockára az életét csapatával együtt, ám odahaza várja őt egy csendes feleség és egy lázadó tini, akiknek a szemében ő a tipikus unalmas férj és apa. Ám jönnek a terroristák, no meg az asszony is épp most dönt úgy, hogy kéne némi izgalom az életébe. Fantasztikusan jól megírt akcióvígjáték, ahol nem csak Arnold, de Bill Paxton, Tom Arnold, Jamie Lee Curtis, Tia Carrere és Charlton Heston is nagyszerűek. Az akciók elképesztőek, különösen a film végi autópályás robbantgatás, ami nem egy későbbi akciójelenetet ihletett, vagy a Harrieres finálé. A humor frenetikus, a mozi szinte csak emlékezetes jelenetek sorából áll. Ha James Cameronnak lenne egy csöpp esze, ehhez készítene folytatást, nem az Avatárnak.

„Tudnátok sietni? A lovam kezd fáradni.”

5. Helyezett

Total Recall 1990.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az Emlékmás (Total Recall) 1990
Rendezte: Paul Verhoeven
Philip K. Dick megannyi kultikus science fiction novellát és regényt hozott össze élete során, nem egyből pedig film is készült. Az 1966-os „Emlékárusítás nagyban és kicsinyben” eddig két feldolgozást is megért, a másodikat épp tavaly, ami meg is bukott, ami nem csoda, hiszen üres látványosság volt, nem több. Az 1990-es változat viszont telitalálat! Jelentősen kibővíti és megváltoztatja a szűk 30 oldal terjedelmű Dick-novellát, de micsoda mozi kerekedett belőle! Arnold építőmunkás a jövőben, egy gyönyörű feleséggel, ám számára unalmas élettel. Vágyik egy izgi Mars-utazásra, ám mivel nem futna rá a fizuból, így elmegy az Emlékezet Rt.-hez, hogy bevéssenek neki némi hamis emléket. Ami ezután jön egy akciókkal, cinikus humorral és rengeteg vérrel tarkított hullámvasút két bolygón is. Az eltúlzott erőszak szinte már már parodisztikus, de mindez teljesen szándékos, ráadásul ezzel együtt remekül működik a csavaros sztorival összevegyítve. Az Emlékmás az egyik legemlékezetesebb, legjobb Schwarzenegger-mozi.

„Menj el a Marsra!”

4. Helyezett

Predator 1987.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ragadozó (Predator) 1987
Rendezte: John McTiernan
A mostanság jelentős idejét a hűvösön töltő, de amúgy remek rendező John McTiernan mindössze második filmje volt az 1987-es Ragadozó, melyben Arnold egy elit egység élén álló kommandóst alakít. Feladatuk, hogy egy dél-amerikai dzsungelben ellenséges környezetből kimentsenek néhány diplomatát. Nos, öltönyösöket nem találnak, megnyúzott és fellógatott katonákat viszont annál inkább. Szembe találják magukat ugyanis egy másik világból érkezett könyörtelen lénnyel, aki emberi trófeákat gyűjt. Így lesz a vadászból űzött vad, a félelmetes katonákból, pedig kétségbeesetten menekülő kis csapat. A hangulat fenomenális, a valaha készült egyik legjobb dzsungeles akciófilm. A csapat zseniálisan van összeválogatva, a feszültség végig kézzelfogható és végül meg kell még említenem Alan Silvestri halhatatlan filmzenéjét is, ami nem kis részben járult hozzá, hogy ez az alkotás rövid idő alatt kultusszá vált.

„Ha vérzik, meg tudjuk ölni.”

3. Helyezett

Conan the Barbarian 1982.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Conan a Barbár (Conan the Barbarian) 1982
Rendezte: John Milius
Robert E. Howard 1932-ben teremtett fantasy hőse hamar óriási rajongótáborra tett szert, mely máig kitart. Az első (és messze legjobb) mozgóképes feldolgozásra kereken 50 évet kellett várni, de megérte. John Milius ’82-es filmje nem csak az az alkotás, amely elindította Arnold Schwarzeneggert a sztárrá válás útján, de egyben mindkettőjük karrierjének egyik legjobb, legemlékezetesebb darabja. Bár nagyon elüt az alapanyag hangulatától, szerintem ez csak jót tett a filmnek. Véres, sötét és kegyetlen, ahol a főhős sem egy „kisangyal”. Arnie Conanja felejthetetlen karakter, célratörő és könyörtelen figura. A film amúgy is kevés dialógussal operál, de azok igencsak a helyükön vannak. A hangulat egyedi, szinte minden humort nélkülöz. Basil Poledouris kimondhatatlanul fenomenális score-ja pedig a filmzenék történetében is az egyik legjobb és legemlékezetesebb.

„- Conan! Mi a legszebb a világon?
- Az ellenség halálhörgése és asszonyainak jajveszékelése.”

2. Helyezett

End of Days 1999.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ítéletnap (End of Days) 1999
Rendezte: Peter Hyams
Ahogy tavaly, úgy 2000 közeledtével is ment a médiában mindenfelé a szenzációhajhászás, meg a hisztériakeltés. Ugye tavaly vége lett a világnak, az ezredfordulón (ami egyébként meg nem is akkor volt, hanem egy évvel később, de mindegy) meg anno szintén ez a lemez ment, csak akkoriban a jó öreg kénkövest várta mindenki. Persze az álomgyár rá is feszült a témára, ennek eredménye ez a remekbe szabott akciófilm, melyben Arnie egy megtört New York-i zsarut alakít, aki elveszítette a családját és meglehetősen hitehagyott. Aztán szépen lassan belecsöppen egy ügybe, ahol adott egy szűz, meg a jó öreg Sátán, aki a lányért jött. Sebaj, Arnie ezt is megoldja valahogy! Komor hangulatú és látványvilágú film, amiben a hősünkre jellemző cinikus humor ezúttal is helyet kapott. Az Ítéletnap nem hiányozhat egyetlen igazi Schwarzenegger-rajongó gyűjteményéből sem!

„Azt hiszed gonosz vagy? Te egy kis nyuszi vagy hozzám képest! Egy kis angyal!”

1. Helyezett

Terminator 2 - Judgment Day 1991.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Terminátor 2: Az Ítélet Napja (Terminator 2: Judgmend Day) 1991
Rendezte: James Cameron
A Piranha II forgatásán James Cameronnak rémálma volt egy tűzből kisétáló acélcsontvázról, melynek vörösen izzott a szeme. Ez a lázálom ihlette az 1984-es, idővel kultuszfilmmé vált Terminátort, mely mára igazi franchise-zá nőtte ki magát. Persze a filmek megítélése korántsem egységes, sokan a Cameron nélküli harmadik és negyedik részt nem szeretik, pedig összességében azok sem gyengébbek az elsőnél, csak másmilyenek. Én óriási T-rajongó vagyok, de ezzel együtt felismerem és elismerem, hogy egyedül a ’91-es második rész az, ami messze magasan kiemelkedő. Nem csak az akciófilm műfajának legtökéletesebb darabja a szememben, de meglátásom szerint James Cameron életművén is ez a korona. Gyakorlatilag hibátlan film. A tempó, a történet, a párbeszédek, a látványvilág, a zene, a hangulat, egyszerűen minden hibátlan. Nem is ragoznám tovább, ezt a filmet mindenkinek kötelező látnia.

„Hasta la vista, bébi!”

Hát ez lett volna az én tíz kedvencem az utolsó akcióhős filmográfiájából. Nem volt könnyű, hiszen olyan kedvencek maradtak ki, mint a T1, a T3, a Vörös Zsaru, vagy a vígjátékok, úgymint az Ikrek, az Ovizsaru, és a Hull a Pelyhes, melyek szintén remek Arnie-mozik. Tíz év után viszont újra támad Arnie, jön az Erőnek Erejével, aztán a The Tomb és a Ten. Persze ezek mellett ha minden jól megy érkezik majd még a The Legend of Conan, a T5, az Ikrek 2 és A Feláldozhatók harmadik része is. Bízzunk benne, hogy mielőtt végleg visszavonul, Arnold Schwarzenegger a mozivásznon még jópárszor „visszatér”!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr245029814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása