04
01/2022
0

2022 Legjobban Várt Filmjei

Új év, új filmek, következzék hát a 2022-es esztendő általam nagyon várt filmalkotásai. Persze van még sok, amire kíváncsi vagyok és biztos van nem egy olyan is, amiről még nem is hallottam, aztán év közben valahogy majd belefutok. A listát a végén kicsit meg kellett variálnom, mert nemrég jelentették be, hogy a John Wick negyedik részét a stúdió 2023-ra halasztotta, így Reeves mester legújabb mészárlására sajnos kicsit tovább kell várnom.

De elég a szóból, íme a tíz leginkább várt film az idei évből:

10. Helyezett
Halál a Níluson (Death on the Nile)
Kenneth Branagh 2017-ben vette először elő Hercule Poirot karakterét, ám a Gyilkosság az Orient Expresszen azért elmaradt a várakozásoktól. Hiába a szép képi világ és a remek színészgárda, az Albert Finney-s változatnak a nyomába sem ért. Ezzel együtt az új részt nagyon várom, mert egyrészt a trailer hangulata nagyon bejött, másrészt ezúttal is kiváló szereplőgárdát kapunk és hát manapság annyira kevés ilyen jellegű film készül, hogy már önmagában üdítő a tény, hogy nézhetek egy ilyet is.

9. Helyezett
Elvis
Baz Luhrmann egyike a legegyedibb hangú filmeseknek, így valahol sajnálom, hogy szökőévente csinál új mozit (1992 óta ez mindössze a hatodik alkotása lesz) és a legelső munkáját leszámítva mindet szerettem is. Ezúttal a Király életét veszi górcső alá és Luhrmannt ismerve elképesztő zenés betéteket, valamint látványvilágot fogunk kapni. A címszereplőt Austin Butler alakítja (neki ez lehet a nagy áttörés) a menedzserét pedig Tom Hanks formálja majd meg.

8. Helyezett
Rohammentő (Ambulance)
Lehet, hogy sokan utálják, de számomra Michael Bay egy fantasztikus vizualitással megáldott rendező, és ha éppen nem idióta robotokra pazarolja az idejét, akkor igenis tud nagyon jó és szórakoztató filmeket is lerakni az asztalra. Ezúttal egy balul sikerült bankrablás két elkövetője (Jake Gyllenhaal és Yahya Abdul-Mateen II) elrabol egy mentőt, amelyben ott egy kritikus állapotban lévő sebesült rendőr, valamint egy igen csinos mentős hölgy is (Eiza González). Így próbálnak meg egérutat nyerni, miközben a Los Angeles-i rendőrség nagy része a nyomukban lohol. Az előzetes baromi hangulatos, Bay ismét fantasztikus felvételeket készített, így bízom benne, hogy tökös és remek akciófilmet sikerült összehoznia.

7. Helyezett
Sikoly (Scream)
A horror az egyik legnépszerűbb filmes műfaj, melynek számtalan szubzsánere létezik. Ezek egyike az úgynevezett slasher, azaz kaszabolós horror. A műfaj számtalan nagy klasszikust ismer (Halloween, Rémálom az Elm utcában, Péntek 13), az én nagy kedvencem viszont egy késői klasszikus, a Wes Craven rendezésében 1996-ban bemutatott Sikoly. Egyrészt mert ez az én nemzedékem slasher-je, másrészt különleges, mert itt a gyilkos halandó ember, illetve a film reflektál saját műfaji szabályaira. A széria valamennyi része nálam nagyon betalált, így több mint egy évtizeddel a negyedik rész után mindenképpen várom az új részt, ráadásul mindhárom főszereplő (Neve Campbell, Courteney Cox és David Arquette) is visszatért, így mindenképpen tuti nézős a dolog.

6. Helyezett
Moonfall (Moonfall)
Roland Emmerich elpusztítja a világot? Itt a pénzem! Sokakkal ellentétben én bizony imádom a német mester munkásságát, és noha van egy-két gyengébb eresztése, azt mindig is komáltam, mikor legyalulta az egész bolygót. Legújabb filmjében egy rejtélyes erő a Holdról elpusztít egy űrsiklót, miközben egy összeesküvés elmélet-hívő arról próbálja meggyőzni a világot, hogy a Hold valójában nem természetes égitest, hanem egy ősi idegen civilizáció építménye. Talán igaza is lesz, mert a Föld kísérője egyszer csak elkezd közeledni hozzánk, magával hozva ezzel nem egy természeti csapást. A trailer baromi látványos és hangulatos volt, mindezt pedig olyan színészek közreműködésével kapjuk, mint Patrick Wilson, Halle Berry, John Bradley, Michael Pena és Donald Sutherland.

5. Helyezett
65
Ez az a film, amiről szinte semmit nem tudni, pusztán az egymondatos szinopszisát: egy asztronauta kényszerleszállást hajt végre egy rejtélyes bolygón, ahol rá kell döbbennie, hogy nincs egyedül. Ebből a 90 millió dollárból forgatott sci-fiből eddig se egy előzetes, se egy képkocka nem látott napvilágot, viszont a főszerepet a nagyon tehetséges Adam Driver játssza majd, az író-rendező páros pedig az a Scott Beck / Bryan Woods duó, akik anno John Krasinskivel közösen összehozták a Hang Nélkül-t is. Ha a film csak fele olyan jó lesz, mint az előbb említett alkotás, akkor már nyert ügyünk van.

4. Helyezett
The Batman
A DC Comics legendás karaktere 1939-es bemutatkozása óta már számtalan mozgóképes feldolgozást megért és mindig képesek voltak az alkotók valami újjal, valami frissel előállni. A kreatív erő film mögött ezúttal az a Matt Reeves, aki korábban a Cloverfieldet, illetve az új Majmok Bolygója trilógia második és harmadik részét rendezte. A címszerepet ezúttal Robert Pattinson alakítja, de felbukkan majd Macskanő (Zoe Kravitz), Alfred Pennyworth (Andy Serkis) és James Gordon (Jeffrey Wright) is, míg a gonoszok közül ezúttal Rébusz (Paul Dano) és Pingvin (Colin Farrell) teszik tiszteletüket. Az előzetesek iszonyú látványos, egyben sötét és komor filmet ígérnek, amiből csak úgy süt majd a Hetedik hangulata. Bár vannak fenntartásaim a filmmel kapcsolatban, de Batman az abszolút kedvenc képregényhősöm, így a filmet természetesen nagyon várom.

3. Helyezett
Jurassic World: Világuralom (Jurassic World: Dominion)
Michael Crichton regénye a Jurassic Park egyike a legnagyobb könyvélményeimnek, ahogy Steven Spielberg 1993-as filmadaptációja is az abszolút kedvenceim között található. Az Elveszett Világ című folytatás már sokakat megosztott, de én azt is imádom. A 2001-es harmadik rész viszont már tényleg jóval gyengébb lett, így mikor 2015-ben feltámasztották a franchise-t eleinte nem tudtam mit várjak, de összességében nagyon szórakoztató filmet kaptam, ahogy a 2018-as Bukott Birodalom is tetszett minden logikai marhasága ellenére. A Világuralom alcímet viselő új film eredetileg már tavaly bemutatásra került volna, ám közbeszólt a Covid. Idén nyáron viszont végre rászabadulnak a dínók a világra és nem csak az új részek két főhőse, Chris Pratt és Bryce Dallas Howard térnek vissza, de az eredeti trilógia hősei, Sam Neill, Jeff Goldblum és Laura Dern is tiszteletüket teszik majd. Már alig várom.

2. Helyezett
Mission: Impossible 7
Tom Cruise 1996-ban döntött úgy, hogy nagyvászonra adaptálja a ’60-as évek ikonikus sorozatát, ám talán még ő sem hitte akkor, hogy egy évtizedeken át tartó, nagyon sikeres franchise-t indít útjára. Az elmúlt években a Misson: Impossible filmek egyet jelentenek a minőségi akciófilmmel, ahol mindenki tátott szájjal várja, hogy Cruise milyen új, lélegzetelállító kaszkadőrmutatvánnyal rukkol majd elő. A rendezői székbe visszatér a kiváló Christopher McQuarrie, immáron harmadik alkalommal, a további szerepekben pedig tiszteletét teszi Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Ving Rhames, Vanessa Kirby és Hayley Atwell is, míg a főgonoszt a kevésbé ismert Esai Morales fogja alakítani. Egy biztos, ez a film a 2022-es év egyik legnagyobb durranása lesz.

1. Helyezett
Top Gun: Maverick (Top Gun: Maverick)
A film, amit gyermekkorom óta várok és amit, gondolom, senkinek nem kell bemutatni. Az 1986-ban bemutatott Top Gun nem csak kolosszális siker és egy generáció meghatározó filmje volt, de számomra is egy olyan örök klasszikus, amit összeszámolni nem tudnám, hogy hányszor láttam. Tony Scott tragikus halála után már letettem róla, hogy a folytatás valaha is elkészülhet, de Tom Cruise megtalálta a megfelelő történetet és a megfelelő rendezőt is (Joseph Kosinski), így a régóta várt film végre elkészülhetett. Eredetileg már 2019-ben bemutatták volna, ám először azért halasztották, hogy több idő legyen a munkálatokra, majd jött a Covid és mivel Cruise ragaszkodott hozzá (nagyon helyesen), hogy ennek a filmnek bizony nagyvásznon a helye, így folyamatos tologatásba kezdett a Paramount a premiert illetően. Idén nyáron azonban már eljön végre a várva várt bemutató.

Ez volna hát az általam legjobban várt tíz film, remélem, hogy beváltják majd a hozzájuk fűzött reményeimet. Persze, ahogy a bevezetőben is írtam, lesz még azért olyan alkotás, amit mindenképpen meg akarok majd nézni. Ilyen a Sony Marvel filmje, a Morbius Jared Leto főszereplésével, a Kutya című vígjáték Channing Tatummal, az Uncharted című videojáték adaptáció Tom Holland és Mark Wahlberg közreműködésével, aztán az Aquaman folytatása és természetesen James Cameron legújabb megalomán őrülete, az Avatár folytatása, amit többet halasztgattak, mint annak idején a Guns N’ Roses Chinese Democracy című albumát.

Ezúton is kívánok mindenkinek kiváló filmekben gazdag boldog új évet!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokep.blog.hu/api/trackback/id/tr3716802858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása